Slo alarm for 15 måneder siden:
Utvalgsleder er skuffet over regjeringens tidsbruk. Flere barn har dødd etter at han slo alarm og viktige tiltak er fortsatt ikke på plass.

Publisert 12.04.2025 15:35
Dermed fortsetter kritikkstormen mot helseminister Jan Christian Vestre, etter TV 2s avsløringer om helsetiltak som ikke er på plass for barn og unge på barnevernsinstitusjoner og i psykiatrien.
– Problemet er at de barn og unge som lever i svært utfordrende livssituasjoner ikke har denne tiden. De trenger den beste hjelpen vi som samfunn kan gi, og de trenger den nå, sier barnevernsutvalgets leder Erik Stene.

Det er 15 måneder siden han uttrykte frykt for nye dødsfall om ikke regjeringen handler raskt. Det skjedde da han som leder i barnevernsinstitusjonsutvalget la fram en serie forslag.
Reagerer
Han fikk rett. Barn har dødd etter at forslagene kom. På litt over to år har til sammen sju ungdommer på barnevernsinstitusjoner dødd.
Likevel viser svarene TV 2 fikk fra 19 helseforetak i Norge at helsetiltak regjeringen har lovet ikke er på plass.
Løftene om opprettelse av egne helseteam, som kan reise ut til samtlige barnevernsinstitusjoner, er ikke innfridd.
Den bebudede satsingen på flere heldøgnsplasser i barne- og ungdomspsykiatrien går tregt.
Tre barne- og ungdomspsykiatriske klinikker i Norge er fortsatt helgestengt.
Det er også på det rene at løftene om å overføre rusbehandling av unge fra barnevernet til helsevesenet fortsatt er under utredning.

Sju ungdommer døde – tiltak ikke på plass
Stene reagerer sterkt på situasjonen og svarer slik når vi spør om han frykter nye dødsfall fordi viktige tiltak ikke er på plass.
– Ingen kan garantere for at det ikke skjer vonde ting med barn og ungdom som lever i svært utfordrende livssituasjoner. Men når vi ikke får gitt riktig hjelp til rett tid, så vil sjansene for at det skjer være langt større, da vil vi miste flere. Vi må strekke oss lenger, det haster, sier utvalgslederen.
– Mangler tydelighet
Det som skuffer ham mest er å lese svarene de ulike helseforetakene ga til TV 2.
– Her ser vi et svært ulikt bilde av hvordan deres ansvar for disse barn og unge følges opp. Det virker som om dette blir «valgfag» og opp til det enkelte foretaket, mener Stene.

– Barn dør mens de bare snakker
Stene mener helseforetakene ennå ikke har fått et tydelig nok oppdrag om å få helseteam på plass ved alle barnevernsinstitusjonene.
– Det er mange behov som skal dekkes fra helse, men de få barna vi her snakker om skulle det være fullt mulig å få prioritert raskt, sier han.
– Hva er konsekvensen for sårbare barn og unge dersom ikke regjeringen øker tempoet og iverksetter tiltak raskere enn det vi ser nå?
– De trenger den beste hjelpen vi som samfunn kan gi, og de trenger den nå. Derfor må tempoet både være høyt og ikke minst: Det må være tempo hos alle aktørene, ikke bare i barnevernet. Helsesektoren, kriminalomsorgen og de andre må også holde tempoet høyt og være samkjørte, sier Stene.

– Får vondt i magen av TV 2-avsløring
TV 2 har også stilt spørsmål til den nye barneministeren, Lene Vågslid (Ap), om hvordan det går med tiltakene hennes departement har lovet å innføre for de utsatte barna. Også her drar det ut i tid og tiltak er ikke på plass.
Les svaret hennes her:
SVARENE FRA BARNEMINISTER LENE VÅGSLID
– En av mine viktigste oppgaver er å sikre at barn og unge i Norge er trygge. Det er forferdelig at barn som er i barnevernets omsorg har dødd. Det skal ikke skje. Jeg er utålmodig på vegne av barna, og jobber for å raskt sette i gang tiltak som gjør omsorgen for barn og unge bedre og mer helhetlig på tvers av helsevesen og barnevern. Siden barnevernsinstitusjonsutvalget kom med sine forslag til tiltak har vi jobbet iherdig med å følge opp rapporten. Vi piloterer nye typer institusjoner og har økt grunnkapasiteten i barnevernet og sendt flere lovendringer på høring. Det er også opprettet en undersøkelsesordning for saker om vold, overgrep og grov omsorgssvikt mot barn. Jeg er enig i at det er krevende at endringer tar tid, men for å sikre et godt og langsiktig tilbud og ivaretakelse av barns rettssikkerhet er det viktig at dette gjøres skikkelig. Om kort tid kommer kvalitetsløftet i barnevernet med flere tiltak og lovforslag for å sikre at barna får den hjelpen de trenger.
– Barnevernsinstitusjonsutvalget foreslo en omlegging av institusjonstilbudet i Norge med en overgang til tre institusjonstyper, noe som vil innebære en stor omstrukturering for å bygge mer robuste enheter. Å forhindre alle de hyppige flyttingene og gi mer helhetlige tilbud til barna, er blant målsettingene.
– Hva har Regjeringen gjort for å få dette på plass og når skal omstruktureringen være på plass?
– Hva har Regjeringen gjort for å forhindre at sårbare barn og unge utsettes for stadige flyttinger fra institusjon til institusjon?
– Jeg er veldig opptatt av at vi gjør alt vi kan for at disse barna skal få mer stabilitet og ro i hverdagen, og unngå flytting mellom institusjoner. Vi må sikre at alle barn er trygge og blir godt fulgt opp i barnevernet. Våren 2024 la regjeringen frem en strategi for et bedre institusjonsbarnevern. Her ligger det en tydelig ambisjon om å blant annet gi alle barn et forutsigbart og tilpasset omsorgstilbud, og at det skal legges til rette for at barna får være i ro og slippe å flytte flere ganger. Bufdir har utviklet flere faglige retningslinjer for hvordan barnevernstjenesten og Bufetat skal forebygge flyttinger som ikke er til barnets beste, og sikre at ingen barn må flytte mange ganger. Vi har også økt finansieringen for å sikre tilstrekkelig bemanning som vil kunne bidra til å redusere flytting. Regjeringen er også i gang med viktige piloter som forsøker ut ny innretning for institusjonsbarnevernet i tråd med barnevernsutvalgets forslag. Flere pilotinstitusjoner vil teste ut et tilbud som skal bestå av større enheter med flere ulike avdelinger, i integrerte og tilpassede bygg, som kan ivareta en større bredde og endringer i barnas behov. Det innebærer at hvis det blir endringer i barnets behov, som i dag kanskje gjør at de må flyttes til en annen institusjon for å få den hjelpen de trenger, så kan de nå heller bli boende på samme plass fordi de nå kan få et bredere tilbud her.
– Er det sørget for at barn i dag alltid får tilbud om plass på institusjon i den regionen de bor?
– Vi jobber for at færrest mulig skal måtte flytte til en annen region for å få et institusjonstilbud, i tråd med institusjonsstrategien. De aller fleste barn får tilbud om dette i dag.
– Har Regjeringen besluttet å overføre ansvaret for spesialisert rusbehandling av barn og unge fra barnevernet til helsevesenet? Når vil dette være på plass?
– Ja, regjeringen vil at spesialisthelsetjenesten skal ha det overordnede ansvaret for spesialisert rusbehandling til barn under 18 år. Barnevernet skal fortsatt gi et tilbud til de barna som trenger barnevernets omsorg samtidig som de får behandling. Dette arbeidet vil ta litt tid, men målet ligger fast.
– Hva har Regjeringen gjort opp mot forslagene som gjelder muligheter for kommunale botilbud for sårbar ungdom, i stedet for barnevernsinstitusjon? Er det sørget for at kommunene nå har lovgrunnlag for å gi slike tilbud?
– Dette ble fulgt opp med forslag til endringer av barnevernsloven. Forslagene var på høring i fjor. Departementet jobber nå med oppfølgingen av høringen, og planlegger å legge fram flere forslag til lovendringer før påske.
– Hvor mange brudd på bistandsplikten opp mot plassering på barnevernsinstitusjon / fosterhjem er det registrert i 2024 og fra 1. januar til nå i 2025?
– Bruddene på bistandsplikten er svært alvorlig, og arbeidet med å løse dette har høyeste prioritet. Departementet følger etaten tett på dette området, og Bufdir rapporterer månedlig i hvor mange tilfeller etaten selv vurderer at det ikke er levert tiltak innen rimelig tid. Det var fem slike tilfeller i januar 2025, og totalt 188 i 2024.
– Hvor mye penger ble det bevilget ekstra til institusjonsbarnevernet i fjor?
– I 2024-budsjettet ble bevilgningen til det statlige barnevernet økt varig med om lag 700 millioner kroner. Denne økningen inkluderte 60 millioner til oppbygging av de statlige institusjonene. I tillegg ble bevilgningen i 2024 økt med 150 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett og ytterligere om lag 460 millioner kroner i tilleggsproposisjon for 2024.
– Hva er disse pengene brukt til?
– De økte bevilgningene har blitt brukt for å møte et økt behov for institusjonsplasser til høyere priser, og til å styrke og omstille de statlige institusjonene slik at det offentlige selv i større grad kan ivareta de mest utsatte barna. Kapasiteten har økt de siste årene. Siden 2021 til høsten 2024 er grunnkapasiteten, det vil si statens eget tilbud og private plasser med kjøps- og leveransegaranti, økt fra 601 til 668 plasser. I tillegg har styrking av de statlige institusjonene både gjort disse i stand til å ta imot barn med større behov og samtidig gitt høyere kapasitetsutnyttelse, fra 76 % til 79 %.
Tiltakene som ikke er på plass, gjelder blant annet forslaget om å opprette større og mer robuste barnevernsinstitusjoner. Med flere tilbud for å forhindre at ungdom stadig må flytte og blir kasteballer i systemet.
Disse planene haster det med å få på plass, ifølge Stene.
– Det som er særlig viktig, er å bygge det nye institusjonstilbudet hvor man går fra et differensiert og oppstykket tilbud til en mer fleksibel institusjonsmodell, sier Stene.
Han mener det også er svært viktig at de tiltakene og ansvaret som er foreslått på helseområdet, blir realisert og ikke bare planlagt.
– Dette gjelder både helseteamene, tverrfaglig kartlegging før institusjonsopphold, økt kapasitet på behandlingsopphold og ikke minst overføring av ansvaret for spesialisert rusbehandling til helse, sier Erik Stene til TV 2.
TV 2 har også tilbudt helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) å svare på kritikken som kommer fram i denne saken. Han har ikke besvart vår henvendelse.