– Vi strever med dette akkurat nå

9 hours ago 4



Festival-utfordringer:

Mange vil stille opp for de største festivalene, men i bygder og små byer må det jobbes hardere.

 Cornelius Poppe / NTB
TRAVELT: Det selges mange plastkopper med øl på festival. Ofte av frivillige. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert 05.07.2025 14:01

Festivalsommeren er godt i gang, men flere av de minste festivalene jobber fortsatt målrettet for å få tak i nok frivillige.

– Vi strever med dette akkurat nå. Vi skal få til et godt arrangement med de vi har, men trenger sårt flere og opplever det som vanskelig å få tak i frivillige, sier Fredrik Fornes. 

Han er presseansvarlig for Kystkulturuka, som arrangeres på en liten øy på sørlandskysten om to uker. Nå jobber de for å få nok folk til festivalstart.

 Camilla Blok / TV 2
MARKEDSFØRER: Fornes bruker blant annet sosiale medier for å skape blest om frivilligjobbene på Kystkulturuka. Foto: Camilla Blok / TV 2

Krever innsats

Flere av de lokale festivalene må gjøre en innsats for å få nok frivillige. Jostein Sydnes er festivalsjef for Utkantfestivalen i Ytre Sogn, og forteller om et godt stykke arbeid. 

I fjor fridde de til frivillige på Facebook. 

– Vi er snart i mål, men vi må stadig jage. Frivillige kommer ikke av seg selv. Det er fryktelig mye jobb for de frivillig-ansvarlige hos oss. Vi er ute på alt av sosiale medier for å få inn de siste, sier Sydnes. 

 Skjermdump / Facebook
ØNSKET HJELP: De frivillige ba vennlig om noen ekstra hender på Utkantfestivalen i fjor. Foto: Skjermdump / Facebook

På Tysnesfest ligger de godt an med frivillige nå - men det har krevet en del jobb. 

– Vi ringer de fleste av våre frivillige personlig i rekrutteringsfasen for å spørre om de kan ta en vakt under festivalen. Uten denne tidkrevende, men samtidig hyggelige innsatsen, hadde vi sikkert slitt, sier frivilligansvarlig  Sabine Graeff. 

Det samme gjelder Ravnedalen Live i Kristiansand. Der er de omtrent i mål, men legger merke til at det har blitt vanskeligere å få med frivillige nå enn før.

Historien er en annen for de mest kjente festivalene. Aktører som Øyafestivalen, Olavsfest og Vinjerock rapporterer om mer enn nok folk.

 Yngve Bugge Drangsholt / TV 2
ETTERSPURT: Mange vil være med og lage Vinjerock. Her fra festivalen i 2024. Foto: Yngve Bugge Drangsholt / TV 2

– Mister mye

Antall frivillige i kulturfeltet er relativt stabilt, men har hatt en liten nedgang de siste årene, viser tall fra Frivillighet Norge

Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen ser ikke bort fra at de mindre festivalene sliter mer med rekruttering enn de store.

– Det er nok lettere å rekruttere jo mer kjent du er. De mindre aktørene må kanskje jobbe mer aktivt for å markedsføre muligheten til å være frivillig.

 Birgitte Heneide
OPPFORDRING: Generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge oppfordrer til å jobbe som frivillig. Foto: Birgitte Heneide

Han oppfordrer nordmenn til å delta frivillig, både nasjonalt og i lokalmiljøet.

– Det er trist hvis festivaler og lignende aktiviteter ikke kan gjennomføres på grunn av mangel på frivillige. Da mister vi mye som samfunn, sier han.

Trege avgjørelser

Flere av de mindre festivalene forteller at mange melder seg frivillig sent, gjerne bare dager eller uker før festivalen starter.

Sydnes har god tro på at de kommer i mål med nok frivillige til Utkantfestivalen, men oppfordrer folk til å melde seg så tidlig som mulig.

 Privat
POSITIV: Jostein Sydnes tviler ikke på at det blir nok hender til Utkantfestivalen. Foto: Privat

– Vi er kanskje litt heldige som arrangerer i små bygder på Vestlandet. Det er god dugnadsånd her, sier han blidt. 

Read Entire Article