DEBATT: Anita Krohn tar opp et viktig poeng i sin kronikk om Norges forhold til EU: Vi trenger en ny og oppdatert debatt om norsk medlemskap, og næringslivet bør spille en sentral rolle i denne diskusjonen. Vi kunne ikke vært mer enige.

Venstrepolitikerne Kjartan Alexander Lunde og Guri Melby fotografert sammen under et besøk på Kannik skole. Foto: Fredrik Refvem
  • Guri Melby

    Leder i Venstre

  • Kjartan Alexander Lunde

    Stortingskandidat, Rogaland Venstre

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Anita Krohn stiller flere gode spørsmål som bør danne grunnlag for en seriøs EU-debatt: Hva betyr full tilgang til det indre markedet? Hvordan påvirkes vår deltakelse i utviklingen av tekniske standarder? Hvilke konkurransefordeler går norske bedrifter glipp av når de ikke har tilgang til EUs støtteordninger for grønn omstilling?
EU i 1994 er ikke det samme som EU i dag. Der EØS-avtalen lenge gjorde at norske bedrifter kunne konkurrere i Europa og det indre markedet på tilnærmet like vilkår som bedrifter i EU, er situasjonen i dag en annen. Og der EU i 1994 handlet om fri handel og økonomisk samarbeid, handler det i dag vel så mye om sikkerhet.

I dag utvikler EU politikk i en rasende fart på områder som ikke regnes som EØS-relevante, det vil si at EØS-avtalen ikke gir oss tilgang til programmene. Hvis norske bedrifter skal få innpass, må norske diplomater bruke månedsvis og årevis på å skaffe Norge en særavtale. Den unødvendige usikkerheten og risikoen for at vi ikke får på plass særavtaler i det hele tatt, gir norsk næringsliv en helt unødvendig konkurranseulempe.
Et eksempel finner vi i norsk romnæring. EU satser stadig sterkere på romkapasiteter. Secure Connectivity og det nært tilknyttede programmet IRIS² er viktige elementer i EUs nye romprogram. De skal, litt forenklet, bruke satellitter for å gi internett og sikre kommunikasjon til steder som har dårlig eller ingen tilkobling, inkludert offshore olje- og gassinstallasjoner. Det blir en kamp om kontrakter for å bygge ut dette, som norsk romnæring per nå ikke får bli med på å konkurrere om på like vilkår. Programmene startet opp i 2023, og status to år etter er at regjeringen ennå ikke har sikret Norge innpass.

Les hele saken med abonnement