Vi unge vet best selv hvor vi bør gå på skole

1 week ago 22



Jeg kom meg inn på nærskolen min. Det var det jeg ville. Men jeg tenker ofte på de andre som har jobbet minst like hardt, men som blir straffet for adressen sin. 

José Antonio Alarcon Sangesland er Styremedlem i Kristiansand Unge Høyre. Han argumenterer for fritt skolevalg.

Søknadsfristen til videregående skole gikk ut for en drøy måned siden. De fleste elever søker seg til nærskolen sin. Dagens system er lagt opp til det. Dessverre er det et stort problem for mange unge.

Tenk deg at du har hatt det tøft på ungdomsskolen. Kanskje du ble mobbet eller trenger et nytt miljø. Da bør man klart få lov til å velge seg bort fra nærskolen nærmest ungdomsskolen, ikke bli låst der fordi man tilfeldigvis bor i feil bydel.

Slik er det ikke i dag. Venstresidens hellige nærskoleprinsipp gjør at tusenvis av elever ikke får begynne på skolen de ønsker seg. I stedet for å belønne innsats og karakterer, gir systemet fordeler basert på hvor du bor.

La oss si at jeg har jobbet dag og natt med på ungdomsskolen og fått 5,5 i snitt på vitnemålet. Jeg bor i Voiebyen og søker meg inn på KKG. En annen elev fra Lund med 4 i snitt får plassen. Begrunnelsen? At han bor nærmere. Urettferdig? Definitivt.

Nærskoleprinsippet blir pakket inn som «trygt» og «likt for alle», men i virkeligheten fratar det oss unge vår valgfrihet. Elever blir tvunget til å gå på en skole de ikke trives på, og mister muligheten til å starte med blanke ark.

Nettopp derfor trenger vi fritt skolevalg. En ordning der unges innsats faktisk betyr noe. Der det er karakterene våre, ikke postnummeret, som avgjør hvilken skole vi får tilbringe de siste skoleårene våre på.

Det er et system som gir oss unge motivasjon til å jobbe hardt og strekke seg. For hvis du vet at karakterene dine kan gi deg plass på drømmeskolen, så gir du alt.

Venstresiden hevder at fritt skolevalg skaper forskjeller. Men hva er egentlig mer urettferdig enn at innsats ikke betyr noe, og at adressen din styrer hverdagen din de neste 3 årene?

For uansett om man søker seg bort på grunn av mobbing, fagtilbud, miljø eller bare magefølelse, er én ting sikkert: Det er vi unge selv som vet best hvor vi bør gå på skole. Ikke en politiker med et kart og en passer.

Read Entire Article