Vigdis (70) på vei til Gaza med nødhjelp

6 hours ago 1



– Vi kan ikke tillate at barna og barnebarna våre vil komme etterpå og si «hvorfor gjorde dere ingenting?», sier hun til TV 2.

 Privat
NORSK AKTIVIST: Vigdis er på vei med båten «Handala «mot Gazas kyst for å bryte Israels blokade. Foto: Privat

Publisert 17.07.2025 17:07 Sist oppdatert 18 minutter siden

– Jeg tar denne turen fordi det som skjer i Gaza er helt uutholdelig. Det er ingen regjeringer som står opp for palestinerne i Gaza. De er innestengt, det er en blokade, de sulter.

Norske Vigdis Bjorvand (70) er på vei med «Handala» mot Gazas kyst. Båten en gammel fiskebåt fra Lofoten, fra 1968, ifølge Vigdis.

Når TV 2 snakker med henne onsdag er hun ombord på båten, som nå ligger til kai i Italia. Ferden starter søndag. 

 GIOVANNI ISOLINO / AFP / NTB
«HANDALA»: Dette bildet viser Freedom Flotilla-skipet «Handala» før båtens avreise mot Gaza sist gang, ved en havn i Syracuse, Sicilia, Sør-Italia, 13. juli 2025. Foto: GIOVANNI ISOLINO / AFP / NTB

Sammen med organisasjonen Freedom Flotilla vil hun bryte Israels blokade, bidra med nødhjelp og rette fokus på den humanitære krisen i Gaza.

– Mennesker må stille opp og vise Israel at vi ikke godtar dette. Det Israel gjør mot palestinerne i Gaza er en krigsforbrytelse, sier hun. 

70-åringen er den eneste nordmannen ombord, og reiser sammen med den norske organisasjonen «Ship to Gaza Norge.»

Stoppet av Israel

Denne ferden er den 37. innsatsen Freedom Flotilla gjør, ifølge organisasjonen. Aksjonene har pågått i flere tiår. 

Det er ikke lenge siden nødhjelpsbåten Madleen 1. juni startet sin ferd mot Gaza. Den ble stoppet av Israel på internasjonalt farvann. Menneskerettighetsaktivisten Greta Thunberg var en av deltakerne om bord. 

Freedom Flotilla sa i en uttalelse at de som var om bord, ble «kidnappet av israelske styrker». Dette avviste Israel.

Deltakerne ble satt i israelsk fengsel. De ble senere løslatt, og 16. juni var de siste deltakerne fra Madleen på vei hjem fra Israel. 

Nå prøver Freedom Flotilla nok en gang å nå fram med nødhjelp til det palestinske folket på Gaza. 

 OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB
KATASTROFALE TILSTANDER: Palestinere er samlet på stranden 8. juni 2025. Israel beordret 8. juni militæret til å stanse et humanitært skip med aktivister, deriblant den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som forsøkte å bryte blokaden av det krigsherjede Gaza. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB

Drept mens de ventet på nødhjelp

Siden oktober 2023 har over 50.000 barn blitt drept eller skadet av Israelske bomber og styrker, titusenvis av barn har blitt foreldreløse, og nærmere én million blitt fordrevet. 

Siden 2. mars i år har Gaza manglet mat og medisinske forsyninger i en blokade startet av Israel. 

 Fatima Shbair / AP / NTB
SULT: Desperate palestinske barn i kø ved et suppekjøkken i Rafah i mars. Lastebiler med store mengder nødhjelp står oppstilt på grensa til Gaza, men Israel nekter å slippe dem inn. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

I slutten av mai begynte Gaza Humanitarian Foundation (GHF) å distribuere nødhjelp på enkelte steder i Gaza. FN har uttalt at organisasjonen ikke oppfyller FN-standarder for utdeling av nødhjelp. 

Ifølge FN har 875 palestinere blitt drept i forsøk på å få nødhjelp.

Nesten en halv million står ovenfor katastrofal sult, ifølge Unicef

Ifølge FN-rapport og flere humanitære organisasjoner begår Israel folkemord mot det palestinske folk. Norge har imidlertid ikke villet definere det som folkemord. De sier imidlertid at det ligger i «randsonen», ifølge NTB.

 Jehad Alshrafi / AP / NTB
DREPT: En palestinsk kvinne sørger mens hun omfavner kroppen til datteren sin, Mayar Abu Odeh (8), som ble drept i et israelsk angrep mot Gaza. Bildet er tatt ved al-Shifa-sykehuset i Gaza by, onsdag 4. juni 2025. Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

– Vi har håp

Bjorvand har lenge vært en aktiv pådriver for rettighetene for det palestinske folk. 

– Jeg har vært opptatt av palestinanspørsmålet siden 1976, den gang reiste jeg med et helseteam til Libanon med Palestinakomiteen. Den urettferdigheten som har skjedd med palestinerne opp gjennom disse årene har gjort at jeg fortsatt er aktiv, sier hun til TV 2. 

Vigdis ble først med på båten «Handala» i 2023, men den klarte ikke å seile til Gaza. Hun prøvde igjen med båten «Conscience» tidligere i år, men den måtte også returnere. Ifølge organisasjonen ble den bombet i israelske luftangrep. 

Målrettet er nå Vigdis tilbake om bord på «Handala». 

Sammen med henne er 18 personer fra hele verden. To personer fra EU-parlamentet, en amerikansk skuespiller og en amerikansk rapper er blant deltakerne, forteller Vigdis. 

Helsearbeidere, jurister, sosiale rettferdighetsaktivister, journalister og samfunnsorganisatorer er også en del av deltakerne, ifølge organisasjonen. 

De har et tydelig budskap.

– Israel må oppheve blokaden. Og mottoet vårt er også for barna i Gaza, sier Vigdis. 

– Hva slags håp har dere om å klare oppdraget?

 Jehad Alshrafi / AP / NTB
BARN I GAZA: Slektninger av palestinere som ble drept i israelske angrep på Gazastripen, sørger over sine døde ved Shifa-sykehuset i Gaza by, lørdag 28. juni 2025. Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

– Vi har alltid sett håp om å komme til Gaza med den lille hjelpeforsyningen vi har, og for å vise folk i Gaza at vi er her for dem – at de ikke er glemt. 

– Norge tjener penger på det Israel gjør

Vigdis er den eldste deltaker på båten. Det stopper henne ikke. 

– Jeg frykter selvfølgelig israelske soldater skal kidnappes. Det er klart jeg frykter. Men det er jo ingenting i forhold til hvordan palestinerne i Gaza har det hver dag 

– Vi må nå stå opp for palestinerne. Vi kan ikke tillate at dette skal gå i historieboken, og at barna, barnebarna våre, vil komme etterpå og si 'hvorfor gjorde dere ingenting? Dere visste jo hva som skjedde. 

Hun kommer med en oppfordring til norske politikere.

– Norge tjener penger på det kriminelle Israel gjør. Vårt budskap til den yngre generasjonen er: vi er med på et folkemord.

Rettelse: I en tidligere versjon av saken stå det at Vigdis ble først med på båten «Handala» i 2023, men den klarte å seile til Gaza. Dette var en skrivefeil. Det skulle stå at den «ikke klarte å reise til Gaza». Feilen ble rettet 17:31.

Read Entire Article