Vil bruke «bæsjepiller» i kampen mot farlige superbakterier

6 days ago 18



En pille med frysetørket bæsj kan potensielt bidra i kampen mot en global helsetrussel.

 Kåre Breivik / TV 2
TRUSSEL: At kroppen vår skal bli immun mot antibiotika blir ansett som en massiv trussel. Foto: Kåre Breivik / TV 2

Publisert 27.06.2025 07:27 Sist oppdatert 7 minutter siden

Det blir beskrevet som en av de største globale helsetruslene vi står overfor i årene som kommer.

Derfor jobbes det på spreng med tiltak som kan ta opp kampen mot denne problemet. 

 Cornelius Poppe / NTB
FARLIG: Antibiotikaresistente bakterier kan være svært farlig. Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Ubehandlet avføring 

Et potensielt svar kan ligge i avføringen vår. 

– Antimikrobiell resistens er en økende trussel. Folkehelseinstituttet er generelt positive til tiltak som kan bidra med å styrke forebyggingen av dette og behandling av slike infeksjoner, sier seksjonssjef Hanne-Merete Eriksen-Volle til TV 2. 

Tiltaket hun viser til, kommer fra en studie gjennomført av britiske leger, som altså vil bruke frysetørket bæsj i kampen mot antibiotikaresistens. 

Men hvordan fungerer egentlig dette?

– Tarmflorabehandling innebærer å endre mikrobesammensetningen i mottakerens tarm med mer eller mindre ubehandlet avføring fra en frisk avføringsdonor, forklarer Frederik Emil Juul. 

Han er postdoktor ved Universitetet i Oslo, og har blant annet forsket på tarmflorabehandling. 

– Dette er en svært interessant studie som peker i retning av at tarmflorabehandling kan brukes til å fjerne bakterier som er multiresistente mot antibiotika fra tarmen til pasienter som er bærere av slike bakterier, sier Juul.

 Niklas R. Lello
FORSKER: Frederik Emil Juul har forsket på tarmflorabehandling, og er klar på at denne studien er svært interessant. Foto: Niklas R. Lello

Slik funker det

Overlege Eli Leirdal Hoem jobber ved Nasjonalt senter for antibiotikabruk i sykehus. I likhet med Juul er hun tydelig på at funnene er interessante. 

– Men antallet pasienter som ble undersøkt er alt for lite til at man kan trekke noen konklusjoner i forhold til hvilken effekt slik behandling vil kunne ha, påpeker hun.

Juul mener at en slik type behandling vil kunne hjelpe mot antibiotikaresistens. 

– Forklaringen er at mange infeksjoner, som urinveisinfeksjoner, forårsakes av våre egne eller andres tarmbakterier. Tarmen er med andre ord et «reservoar» av bakterier som kan gi sykdom, hvorav noen av disse bakteriene er antibiotikaresistente.

– Belastende

Vanligvis gis tarmflorabehandling via en kikkhull, enten via magen eller til tykktarmen. 

– Dette er invasive prosedyrer som kan være belastende for pasientene. Derfor er det interessant at forskerne i den britiske studien benyttet frysetørket avføring gitt til pasientene som piller eller kapsler, sier Juul.

De britiske studien ble 460 personer spurt om å delta. Kun 127 ønsket å ta kapslene med frysetørket bæsj. 

– Jeg er overrasket over at ikke flere takket ja. Basert på norske studier på bruk av samme type behandling, men mot andre sykdommer enn i den britiske studien, er det langt flere som er positive til behandlingsformen, sier Juul. 

– Avhengige

Leirdal er tydelig på at antibiotikaresistens er en stor og alvorlig trussel. 

– Den undergraver et av de viktigste medisinske fremskrittene, nemlig evnen til å behandle bakterieinfeksjoner effektivt. 

Overlegen understreker at dette bidrar til økt dødelighet og høyere utgifter i helsevesenet. 

– Mange medisinske prosedyrer, som kreftbehandling og organtransplantasjoner, er avhengige av effektive antibiotika for å forebygge og behandle infeksjoner. Uten virksomme antibiotika blir disse behandlingene mye farligere.

Read Entire Article