Vil bytte ut stedsnavn med private reklamenavn på T-banestopp: – Folk vet uansett hvor de skal

19 hours ago 8



Fornebubanen blir mye dyrere enn planlagt. Nå foreslår Fremskrittspartiet å la næringslivet ta regningen.

Slik så tegningene av kjøpesenteret på Fornebu ut før det ble bygget. Kan senteret få et T-bane stopp oppkalt etter seg? Foto: KLP Eiendom
  • Tonje Egedius

Publisert: 11.05.2025 15:55 | Oppdatert: 11.05.2025 16:15

Kortversjonen

De siste årene er det flere ganger varslet milliardsprekk for Fornebubanen.

– Ingen av oss vet helt med sikkerhet hva prosjektet vil koste, sa direktør for Fornebubanen, Irene Måsøval, til NRK etter et krisemøte for tre år siden.

En ny gjennomgang viser at prisen kan øke med enda en milliard – på toppen av budsjettet på 31 milliarder kroner. Det skriver Frp i en pressemelding.

Nå vil partiet tenke nytt.

I 2023 ble første strekning av Fornebubanen utgravd. Da hadde prosjektet allerede passert det opprinnelige prisanslaget på 5 milliarder kroner. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

CC Vest-stasjon?

– Hvorfor skal skattebetalerne plukke opp regningen hver gang politikere mister kontrollen?

Spørsmålet kommer fra Ingeborg Bjørnevik. Samferdselspolitikeren sitter i bystyret for Oslo Frp og lanserer en reklamebasert løsning.

– Vi lar allerede private sponsorer prege navn på fotballarenaer og idrettshaller. Hvorfor ikke gjøre det samme med T-banestasjoner? spør Bjørnevik.

– Hvis det funker i fotball, funker det på T-banen, mener hun.

Frp foreslår at T-banestoppene på Fornebubanen får kommersielle navn:

  • Fornebu S shopping
  • Lysaker brygge / CC Vest
  • Bryn Senter
  • Manglerud Senter
  • Lambertseter Senter

– Dette er en vinn-vinn. Vi får penger inn, og folk vet uansett hvor de skal, påpeker Bjørnevik.

Ingeborg Bjørnevik er bystyrerepresentant fra Oslo Frp. Nå vil hun ta saken til bystyret og fylkestinget og håper at de vil vurdere løsningen. Foto: Fremskrittspartiet

Ser til utlandet

Frp-politikeren påpeker at reklamebaserte løsninger allerede er i bruk i store byer rundt om i verden.

– I New York har stasjoner som Barclays Center fått navn gjennom sponsorsamarbeid med private aktører. I Berlin har U-Bahn hatt stasjoner med reklamenavn, som ledd i kampanjer. I London har Transport for London vurdert kommersielle navnerettigheter for å kutte kostnader. Reklame er allerede godt synlig i kollektivsystemet. Norge henger etter. Nå må vi tørre å tenke nytt, sier Ingeborg Bjørnevik.

Hun mener det er på høy tid å være kreative.

– Denne modellen kan brukes for andre kollektivprosjekter også, foreslår Bjørnevik.

Hun mener at vi må tørre å tenke annerledes, og at sponsing kan være fremtiden, hvis vi vil få ned kostnader og samtidig sikre utbygging av kollektivtrafikken.

Sirin Hellvin Stav sitter i bystyret for Miljøpartiet De Grønne (MDG). Foto: Olav Olsen

Kritisk til forslaget

Senterleder Jim T. Rengård ved Fornebu S kjøpesenter synes forslaget er interessant.

– Vi har foreløpig ikke tatt stilling til saken, men vil selvfølgelig vurdere dette om det skulle bli aktuelt, sier han.

MDGs Sirin Hellvin Stav leder Samferdsels- og miljøutvalget. Hun er ikke like positiv.

– Fremfor å pepre byrommene med enda mer reklame, bør Høyre, Venstre og Frp heller slutte å kutte i kommunens inntekter og sørge for økte grunneierbidrag, sier hun.

Stav påpeker at MDG har jobbet for at næringslivet skal bidra til finansieringen gjennom grunneierbidrag, fordi eiendomsutviklere rundt stasjonene får stor verdiøkning når banen står ferdig.

– Dette har Frp tidligere vært kritiske til. De borgerlige partiene lovte i opposisjon at kostnadene for prosjektet ville holdes nede bare de fikk makt. Så enkelt var det visst ikke.

Aftenposten har bedt Marit Kristine Vea, byråd for miljø og samferdsel, om en kommentar. Hun har ikke svart på henvendelsen.

Read Entire Article