Ville ikke krige, men ble presset av mødrene sine

2 weeks ago 19



For bare to år siden bodde de i Russland, men etter fullskalainvasjon av Ukraina endret alt seg.

Russiske Sergei Prokopenko (24) og Grigory Pluzhnikov (29) har begge opplevd å bli presset av sine mødre om å verve seg til krigen.

De ble bedt om å forsvare Russland, men begge nektet. 

Ulike meninger om krigen

Ifølge data fra Det russiske senteret for opinionsundersøkelser støtter 68 prosent av russerne Russlands krigføring mot Ukraina.

Selv om det er mange grunner til å se skeptisk på slike meningsmålinger fra Russland, peker tendensen på at det er mange ulike grunner til hvorfor de mener krigføringen er riktig. 

Noen mener det er viktig å forhindre etablering av Nato-baser på ukrainsk territorium. Noen mener det er frigjøring av russere i Donetsk og Luhansk og okkuperte deler av Zaporizjzja- og Kherson-regionene, mens andre vil bekjempe det de kaller nazismen, ifølge undersøkelsene.

Mange av de som støtter krigen tilhører den eldre generasjon som kun ser på statskontrollerte TV-kanaler. 

Dette har ført til en generasjonskløft i Russland. Mange russiske familier er delt i synet på krigen, der de yngre er mer kritiske. 

Intervjuer TV 2 har gjennomført tyder på at konflikter oppstår når russiske familier presser sønnene sine til å verve seg.

Prokopenkos mor foreslo gjentatte ganger at sønnen skulle gjøre en innsats i krigen.

Uenighetene har ført til en splittelse i familien. Prokopenko snakker ikke lenger med sin mor.

 Privat
DRO: Sergei Prokopenko (24) forlot Russland sammen med sin kone og sønn. – Moren min var aldri fornøyd med livet mitt, sier Prokopenko. Foto: Privat

– Men du vil dø som en helt, og din kone vil være enken etter en helt, sa min mor til meg, sier Prokopenko til TV 2.

For to år siden ble han arrestert for å ha hengt opp anti-krigsplakater, nær Moskva. På plakatene, som ble delt av Navalnyj-tilhengere, ble det oppfordret til å ta avstand fra Putin.

 Navalnyjs gruppe
«NOK! MOTSTÅ, STEM MOT PUTIN» – antikrigsplakat. Foto: Navalnyjs gruppe

– Jeg ønsket at folk skulle vite at det finnes alternativer til å delta i krigen og hvordan man kan handle, sier Prokopenko til TV 2 og fortsetter:

– Jeg ville vise at staten ikke alltid har rett. Folk må ha sine egne hoder og tenke selv, og ikke la andre tenke for dem.

På politistasjonen ble Prokopenko truet med fysisk vold og med å bli sendt i fengsel eller til krig.

Ulike standpunkter

Seks måneder etter krigens start begynte Prokopenkos mor å overtale ham til å melde seg til hæren. 

Prokopenko sier at foreldrene hans hadde en svært krigsvennlig holdning.

De hørte på statlig radio og så på nyhetene på TV hver dag. 

 Privat
USA: Prokopenko-familien flyttet til Los Angeles og begynte å bygge et nytt liv. Foto: Privat

– Jeg tenkte til og med på å flytte før krigen fordi jeg hørte historier der folk ble fengslet for sine meninger. Det er fryktelig, sier Prokopenko. 

Like før han skulle dra fra Russland, fant Prokopenkos mor en kvittering for valutaveksling i jakkelommen hans. Da begynte hun å mistenke at sønnen planla å reise.

Fra da av ble stemningen mellom mor og sønn dårligere. Moren forsøkte å overtale sønnen til å gå til krig og «gjøre noe nyttig i livet sitt».

Hun ønsket ikke at Prokopenko skulle forlate landet. For å hindre dette, ba hun lillebroren hans om å dra til militærregistrerings- og vervekontoret og informere dem om flukt-planene.

Hun håpet at de ville arrestere sønnen og sende ham til krigen.

TV 2 har sett skjermbilder av korrespondansen der moren ber den yngste sønnen om å utlevere broren til det militære registrerings- og vervekontoret.

Ifølge Prokopenko var moren hans alltid misfornøyd med hans måte å leve livet på.

– Jeg tror hun bare hadde lyst til å kunne fortelle vennene sine at sønnen hennes dro i krig og at han er en helt.

Men etter å ha blitt arrestert for å ha hengt opp plakater med Putin-motstand, bestemte han seg for å forlate Russland i all hemmelighet. Uten å informere familien.

Etter en natt i fengsel og etter å ha mottatt trusler fra politiet, kjøpte han billetter til Tyrkia og deretter til Mexico, på vei til USA.

Familietragedie

Russiske Grigory Pluzhnikov (29) har vært utsatt for lignende press.

 Privat
FORLOT RUSSLAND: Grigory Pluzhnikov (29) med sin kone. Pluzhnikovs foreldre og hans kones foreldre støttet ikke deres valg om å forlate Russland. Foto: Privat

I 2022 var også Pluzhnikov i Russland med et nyfødt barn. Etter kunngjøringen om mobilisering bestemte Pluzhnikov seg for å forlate landet. Men han fikk ikke støtte fra sin mor:

– Hvorfor vil du forlate landet? Du kunne prøvd å gå i krig. Du kan jo komme tilbake.

– Jeg kunne ikke tro det jeg hørte; jeg skjønte plutselig at noe var galt. Jeg ba henne gjenta det og ga telefonen til kona mi, forteller Pluzhnikov.

Men kona hørte det samme.

 Privat
CALIFORNIA: Grigory Pluzhnikov og datteren hans Taisiya. Foto: Privat

Også Pluzhnikovs kone opplevde press fra sine foreldre. 

 – De forsto ikke hvordan vi kunne forlate fedrelandet og ikke forsvare det, sier Pluzhnikov i et intervju med mediehuset Nastoyashcheye Vremya.

På spørsmålet: «Mamma, skjønner du at jeg kan dø?», møtte Pluzhnikov taushet fra moren.

Pluzhnikov antyder at moren fryktet fordømmelse på grunn av hans beslutning om å forlate landet.

Han forlot landet med familien uten å fortelle foreldrene om det. Over tid bestemte han seg for å ringe moren sin i håp om at hun ville støtte ham.

 Privat
PREGET: – Jeg ble deprimert etter krangel med foreldrene mine. Men nå har jeg sluttet å kommunisere med dem og føler meg bra, sier Pluzhnikov. Foto: Privat

– Hun fordømte meg, sa at det var feil, og at jeg ville bli fengslet hvis jeg returnerte til landet. Det var slutten på samtalen vår, forteller Pluzhnikov. 

– Hvordan følte du deg etter disse hendelsene?

– Det var vanskelig, jeg tror jeg var deprimert på grunn av det. Etter hvert sluttet jeg å kommunisere med mor og far, noe som fikk meg til å føle meg bedre, sier han til TV 2.

Read Entire Article