800 mrd. dollar forduftet i Tesla: – Fra kule til kjedelige biler

2 months ago 18


Tesla-aksjen har falt hver uke siden Musk dro til Washington. – Før kjøpte folk Tesla på grunn av Musk. Nå kjøper de på tross av Musk, sier investeringsdirektør.

Tesla-aksjen i fritt fall siden Musk inntok Det hvite hus. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Etter et tungt fall på Wall Street denne uken legger Tesla-aksjen bak seg den lengste sammenhengende nedgangsperioden i selskapets 15 år som børsnotert selskap, skriver CNBC.

Den har nå falt i syv uker på rad.

Siden aksjens toppnotering i desember har aksjen falt rundt 40 prosent, og over 800 milliarder dollar i markedsverdi har forduftet.

Les på E24+

Ekspertene: Her ville vi investert 100.000 kroner nå

Siden Elon Musk, toppsjef i Tesla, inntok Det hvite hus som Donald Trumps ansvarlige for kutt i det offentlige, har Tesla-aksjen falt hver uke.

Aksjen har lenge vært populær blant norske småsparere.

– Investorer som opprinnelig forventet store fordeler av Musks politiske engasjement, ble for begeistret, og nå er det mer nøkterne vurderinger som råder, sier Adam Sarhan, grunnlegger av 50 Park Investments, til Bloomberg.

Ifølge Bloomberg Billionaires Index har formuen til Musk, som fortsatt er verdens rikeste, blitt redusert med over 100 milliarder dollar siden starten på 2025.

– Fra kule til kjedelige biler

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, er ikke overrasket over aksjestupet.

– Tesla har gått fra å være et vekstselskap, til å ikke være det lenger. En av de viktigste grunnene til fallet i aksjen er et vanvittig godt salg fra de kinesiske el-bilprodusentene. Tesla henger ikke med i verken Kina eller Europa, og har sluttet å vokse, sier han.

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, mener Tesla-aksjen fortsatt er «veldig høyt priset». Selv etter et fall på 35 prosent siden starten på året. Foto: Eivind Senneset / DAM

Næss forklarer at det er forventet at Tesla vil øke salget i første kvartal i år, men at han tror selskapet vil bomme på målet og skuffe markedet.

– Jeg tror første kvartal blir trist. Aksjen er priset til 100 ganger inntjeningen sin, og mens det kinesiske selskapet BYD selger over fem millioner biler i året, så ligger Tesla på 1,8 millioner, forklarer han.

Næss mener også at Tesla-bilene har tapt noe av sjarmen.

– Jeg har hatt Tesla selv. Før var det de kule bilene, og de raskeste. Nå er de ganske kjedelige. Folk som er interessert i bil synes ikke disse er særlig kule. Før så de pene ut, når de ble sammenlignet med Nissan Leaf som el-bilalternativ. Da var de milevis foran, men det er de ikke nå, sier Næss.

Han mener også at Musks rykte står for en del av aksjefallet.

– Inntil for et år siden var Musk kul. Det er litt som å kjøpe moteklær, hvor man vil assosieres med det kule. Før kjøpte folk Tesla på grunn av Musk. Nå kjøper de på tross av Musk, sier han.

Reaksjonene har haglet mot Tesla etter at Elon Musk inntok Det hvite hus. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

Salget stuper

I Norge og Europa raser Tesla-salget. Her hjemme falt salget med 48 prosent i februar sammenlignet med samme måned i fjor. I januar var salget ned 38 prosent.

Flere europeere kjøper elektrisk bil, men færre vil ha Tesla.

I årets første måned hadde Tesla-salget en tilbakegang på 63 prosent i Frankrike, samt på 12 prosent i Storbritannia, ifølge Bloomberg.

I Tyskland var nedgangen på 59 prosent. Det ble kun registrert 1277 nye Teslaer i januar, selskapets laveste månedstall siden juli 2021.

– Aksjekursen til Tesla har falt rundt 35 prosent siden starten på året. Er aksjen billig nå?

– Det er den absolutt ikke. Den prises fortsatt på over 100 ganger inntjeningen, mens Volkswagen prises på 4 ganger inntjening. Kjøper du aksjen, så tar det 100 år før du får aksjekursen tilbake. Så da må du tro at inntjeningen vil vokse dramatisk. Jeg tror inntjeningen vil falle, og mener at aksjen er veldig høyt priset, svarer Næss.

«I bought this car before Elon went crazy».

Etter Musks inntog i Det hvite hus og flere kontroversielle uttalelser har begrepet «Tesla-skam» oppstått.

Artisten Halvdan Sivertsen solgte Teslaen sin i protest, etter Musks kontroversielle hilsen under en tale på innsettelsesdagen til Donald Trump.

Elon Musk gikk for en senere svært omtalt hilsen under en tale på innsettelsesdagen til Donald Trump. I etterkant har det vært diskutert om bevegelsen var ment som en Hitler-hilsen. Foto: ANGELA WEISS / AFP / NTB

Gründer og Tesla-eier Isabell Ringens er blant dem som sier hun kjenner på Tesla-skam. Hun har gått til innkjøp av et klistremerke med teksten:

«I bought this car before Elon went crazy».

Oljefondet har vært investert i Tesla siden 2017 og eier om lag én prosent av selskapet.

Read Entire Article