– Det var ingen hemmelighet internt. For meg var det en del av lønnen, sier den tidligere Rosenborg-profilen.
Solen skinner fra en blå himmel, men det går mot vinter i Uruguay. Alejandro Lago (45) sitter på en fortauskafé i hovedstaden Montevideo.
Det har gått noen dager siden VG publiserte dokumenter som indikerte pengetriksing og hemmelige betalinger til en konto i Sør-Amerika, da Rosenborg fortsatt var flaggskipet i norsk fotball.
– Skylder meg penger
I skattelistene var Alejandro Lagos lønn beskjeden. Men i private e-poster opererte Rosenborg-ledelsen med langt høyere summer.
Klubblederne fra den gangen vokste seg senere store i norsk fotball. Men hverken Nils Skutle, Rune Bratseth, Erik Hoftun eller Terje Svendsen hevder at de husker stort.
Det gjør derimot Alejandro Lago:
– Jeg hadde en vanlig lønn hver måned i Norge, og så kom det to utbetalinger i året til meg i Sør-Amerika, sier han i møte med VG.
– De skylder meg fortsatt penger, mener Lago.
Nå vil han fortelle alt han vet om den mystiske kontrakten.
– Alle visste hvordan vi fikk betalt.
Han reiste til Norge fra fattige kår i Uruguay i 2005. Nå er han tilbake i hjemlandet.
Livet er fortsatt ikke glamorøst.
I dag lever Alejandro Lago det han kaller et rolig liv i byen Treinta y Tres, rundt fem timers kjøretur nord for Montevideo.
Han har fire barn og jobber med lokale fotballag.
Jubelen fra Lerkendal har for lengst stilnet – og pengene fra tiden i Rosenborg er borte.
– Økonomien er ikke noe særlig, innrømmer Lago.
Han savner snøen i Norge, og det å fiske utenfor Trondheim.
– Torsk, sier han plutselig på klingende norsk, før han ler.
Litt senere i intervjuet med VG:
– Ikke bra.
Og:
– Faen i helvete!
Todelte minner
Lago gliser bredt igjen. Ordene kommer uten sammenheng, mest for å vise at han fortsatt husker noen gloser fra de seks sesongene han var under kontrakt med Rosenborg.
I 2008 ble han kåret til «årets spiller» av supporterne i klubben. Lago hadde lagt bak seg en solid sesong, blant annet med spill i Champions League og møer mot tøffe motstandere som John Carew og Diego Forlán.
Alejandro Lago fikk 28 landskamper for Uruguay. I det fotballgale landet går han likevel ubemerket rundt i bybildet.
– Det var mange gode spillere i Rosenborg. Steffen Iversen var den beste. Han var meget bra. Men Per Ciljan Skjelbred var også bra. Og Roar Strand, minnes Lago.
Minnene fra Rosenborg er todelt. Oppholdet var viktig, det kjennes som en ryggrad i karrieren hans. Alejandro Lago trivdes i Norge.
Men tiuden der var også preget av jojo-år med opp- og nedturer.
Erik Hamrén trekkes frem som den beste treneren. Knut Tørum var aldri noen favoritt hos Lago.
– Hvem vet hvordan økonomien min hadde vært dersom Rosenborg hadde latt meg gå til Mainz, spør han.
Lago tenker tilbake til sommeren 2008:
Norsk–tyske Jørn Andersen var trener i Mainz den gangen. Den tyske nivå to-klubben la frem et tilbud og ville hente Lago fra Trondheim. Om noen få måneder sto spilleren uten kontrakt, og han ønsket å dra.
Men Rosenborg satte seg på bakbena.
Alejandro Lago mener han ble presset til å signere kontraktsforlengelsen den høsten:
10. august startet han hjemmekampen mot Molde. Det endte med en 3–1-seier til trønderne. På dette tidspunktet var det fortsatt tre uker til 31. august, da overgangsvinduet skulle stenge.
Lago spilte deretter ikke en eneste kamp før han kom inn som innbytter mot HamKam 21. september.
I dag forteller han at det å vrakes føltes som et pressmiddel for å signere en ny kontrakt.
– Da forhandlingene med Rosenborg om å forlenge kom i gang igjen, en stund etter at overgangsvinduet hadde stengt, var jeg tilbake i varmen.
– En absurd situasjon
Lago mener han risikerte flere måneder på sidelinjen om han ikke signerte. Det ville gjort ham mindre attraktiv da januarvinduet åpnet igjen noen måneder senere.
– Det var en absurd situasjon, sier han og peker på klubbledelsen:
– Den sterke parten brukte makt slik at jeg måtte signere en ny avtale.
I flere år fikk han Rosenborg-penger til kontoer i Sør-Amerika, før utbetalingene plutselig stoppet i 2011. Da hadde Lago ett år igjen av kontrakten med Rosenborg.
Han ønsker ikke å gå i detaljer om beløpet han mener klubben fortsatt skylder ham.
– Det er snakk betalinger for det siste året. For meg var det en del av den avtalte lønnen.
45-åringen sitter igjen med en følelse av urettferdighet.
– Det gjør meg trist og lei meg. Til tross for at jeg alltid ga ett hundre prosent for Rosenborg, ble jeg tidvis behandlet dårlig, Det fortjente jeg ikke.
Lago forteller om hvordan han, som en følge av manglende utbetalinger, mistet en leilighet han eide i Montevideo. Han hadde ikke penger til å betale det endelige oppgjøret for den.
Leiligheten skulle være en form for sparing og investering for fremtiden.
– Jeg mistet alt, sier Lago.
– Hva tenker du om betalingsmåten som ble praktisert?
– Det er arbeidsgiveren som har et ansvar for å informere unge, og spesielt utenlandske, spillere – og sørge for at ting går riktig for seg etter norske regler, mener han.
Alejandro Lago kom til Rosenborg sammen med landsmannen Sebastian Eguren i 2005. Eguren fikk en senere en solid karriere i Spania. I dag er han sportssjef i storlaget Nacional hjemme i Uruguay.
– Hadde Eguren samme ordning som deg?
– Ja. Akkurat den samme, svarer Alejandro Lago.
VG har forsøkt å nå Sebastian Eguren i forbindelse med denne saken, uten å lykkes.
Lago spilte seks sesonger for Rosenborg.
VG har sett kontrakten som i 2005 ble inngått mellom Rosenborg og hovedstadsklubben Fenix i Uruguay. Der står det at Fenix skal få 60.000 euro to ganger i året så lenge Lago er Rosenborg-spiller.
– De pengene gikk videre til meg, sier 45-åringen i dag.
På denne tiden var det Nils Skutle og Rune Bratseth som styrte trønderklubben. Skutle ble senere nestleder i Norsk Toppfotball, mens Bratseth har vært tilknyttet Viaplay som TV-ekspert.
– Visste de om dette?
Lago virker lite lysten på å snakke om navn.
– Det vet jeg ikke. Men det var ingen hemmelighet. Vi kunne prate åpent om dette, sier han.
– Det var en del av avtalen som min agent forhandlet med Rosenborg. Jeg visste ikke at det var noe galt i dette.
– Kjente ikke norske regler
Da Lago forlenget kontrakten i 2008, var Terje Svendsen styreleder i Rosenborg. Han ble senere president i Norges Fotballforbund og nylig dekorert med forbundets høythengende gullmerke.
Samtidig var Erik Hoftun sportslig leder i Rosenborg. I dag er han sportssjef i Norsk Toppfotball.
Hoftun var klar over hva som foregikk, mener Alejandro Lago.
– Var det andre som visste om dette i Rosenborg?
– Det vet jeg ikke.
– Men Hoftun visste?
– Jaja. Selvsagt, sier Lago.
– Skjønte du at dette var galt, eller tenkte du at fotballen bare er sånn?
– Jeg forsto ikke hva som var galt med det. Jeg kjente ikke til de norske reglene. Det ante jeg ingenting om før Terje Liverød
informerte meg om at det ikke var lov.– Men burde du ikke ha forstått?
– Vi så for oss at skandinaviske land har kontroll på slikt og opererer etter boken. Jeg var ikke jurist eller økonom, min oppgave var å spille fotball. Klubben var ansvarlig for å håndtere det økonomiske, svarer Lago.
Ingen nye RBK-svar
Erik Hoftun, RBKs sportslige leder i 2008, viser til sitt svar til VG i forrige artikkel – før han legger til:
– Jeg synes det er trist at Lago opplevde det slik han beskriver. Han var en veldig fin gutt og en god spiller.
Dette har Erik Hoftun tidligere svart til VG:
«Jeg begynte som sportslig leder i RBK i 2008, så jeg kan bare uttale meg om kontraktsforlengelsen til Lago samme år. Dette er 17 år siden, så det er vanskelig å huske både detaljer og hvordan vi eksakt tenkte den gangen.
Det er nærliggende å anta at Terje Liverød foreslo at noe av Lagos lønnspakke skulle inngå i en scouting- og agentavtale for å komme i mål med reforhandlingen høsten 2008. Jeg husker som sagt ikke detaljer, men ut fra tallene oppgitt i e-posten, kan det se ut som om dette gjaldt ca. ti prosent av totalen. Som det kommer frem i e-posten, diskuterte vi dette internt i RBK før jeg svarte Liverød.
Selve innholdet i avtalene som til slutt ble inngått, husker jeg heller ikke, så jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte at konklusjonene ble slik som det fremgår av e-posten.
Om Lago faktisk fikk utbetalt penger gjennom avtalene med Liverød, vet jeg ikke, heller ikke om han eventuelt skattet av disse pengene i Uruguay.
Men uansett hvorfor det ble gjort eller hvordan utfallet ble, var det helt feil av meg/oss å diskutere en slik avtale den gangen. Det burde jeg/vi aldri gjort, og det beklager jeg på det sterkeste. Tre år senere prøvde vi også å ettergå dette.
Det må også nevnes at scoutingavtalen ikke var helt uten innhold. Liverød hadde et stort nettverk og god oversikt over spillere i Argentina og Uruguay og foreslo med jevne mellomrom spillere som han mente kunne være aktuelle for RBK.»
Datidens Terje Svendsen, som senere var norsk fotballpresident frem til 2022, skrev følgende til VG i forbindelse med forrige artikkel:
– Jeg husker ikke saken.
Det gjør heller ikke tidligere Rosenborg-leder Rune Bratseth. Han og Nils Skutle skriver nå til VG at de også viser til svaret som ble gitt til VG i forbindelse med forrige artikkel.
Dette har Nils Skutle tidligere sendt til VG:
«I min tid i RBK var jeg fra tid til annen involvert i spilleroverganger. Vi hadde egne rutiner for bruk av advokat og formell godkjenning av alle kontraktene i styret.
Jeg husker at jeg var involvert i overgangen til Lago og Eguren, og var blant annet med på møter i Tyskland med Liverød og hans folk. Med på turen var også Rune Bratseth og vår advokat, som bisto oss i denne type overganger. Dette for å sørge for at alt ble gjort i henhold til lover og regler, samt ivareta klubbens interesser. Jeg husker ingen detaljer fra kontraktene og har heller ikke tilgang til disse.
Ved forlengelsen til Lago i 2008 kan jeg ikke huske noen detaljer. Jeg husker ikke hvilke kontrakter som ble inngått og har heller ikke tilgang til disse i dag.»
Skutle henviser til Rosenborgs tidligere advokat, Kristian Nordheim, som for en uke siden svarte at han ikke var kjent med at det foregikk noe ulovlig, og at han i så fall ikke hadde tatt del i dette.
Nordheim jobber i dag i advokatfirmaet «Simonsen Vogt Wiig» i Trondheim.
Konfrontert med opplysningene fra Alejandro Lago i denne saken, sier Nordheim at han ikke har noen ytterligere kommentarer.
Tidligere RBK-advokat
– Du har deltatt i arbeidet med en avtale der Lago, ifølge seg selv, fikk delbetaling gjennom en konto i Sør-Amerika: Ble dette i så fall gjort bak din rygg, av partene i avtalen?
– Jeg er ikke kjent med annet enn at betalingene fra RBK gikk til selgende klubb slik avtalen fra 2005 foreskriver, sier Nordheim til VG.
Få fremtidsutsikter
Som spiller ble han sett på som en stor og tøff midtstopper.
I dag er 45-åringen enda litt kraftigere der han bestiller en ravioli og en flakse cola på utekafeen i Montevideo.
– Jeg tenker ikke noe særlig på fremtiden, sier Alejandro Lago.
– Det er én dag om gangen.
Tips meg
Journalist
Jobber hovedsakelig med idrettspolitikk, doping, godt styresett og pengebruk i idretten. Football Leaks, NIFs pengebruk, seksuelle overgrep i idretten og vold i fotballen er noe av det jeg har dykket ned i. Ta gjerne kontakt!