I fjor ble Harald Østberg Amundsen (26) nesten jaget i hjel av Johannes Høsflot Klæbo. Nå er det Amundsen som skal utfordre Klæbo om kongetittelen i VM.
Fredag 21. februar kl. 11:41Kortversjonen
- Harald Østberg Amundsen skal utfordre Johannes Høsflot Klæbo om kongetittelen i VM i Trondheim.
- Amundsen har gode medaljesjanser i alle distanseløpene.
- Han sier han legger et ekstremt press på seg selv.
- Han forteller om hvordan han bruker tidligere erfaringer inn mot VM.
- VM i Trondheim, som starter 27. februar, blir nok det mest spesielle mesterskapet i karrieren til de norske langrennsløperne.
- Klæbo er den mest opplagte kandidaten til å bli VM-konge i løypene noen kilometer unna eget hus. Deretter peker Amundsen seg ut.
- Han har virket hakket mer komplett enn gullhåpene Martin Løwstrøm Nyenget og Simen Hegstad Krüger, og er en opplagt outsider til 10 km klassisk og en klar tittelkandidat på 20 km med skibytte og 50 km skøyting.
- Situasjonen er helt ny for Amundsen. Aldri har han gått mesterskap med mye publikum. Og i 2021 og 2023 fikk han kun gå en øvelse – 15 km med skøyting, som ga bronse og sølv.
– Kontrasten blir ekstrem. Per nå gleder jeg meg og ser for meg scenarioer med mye folk og bra trøkk. Jeg legger ekstremt høye forventninger til meg selv. Jeg blir skuffet om jeg ikke er på pallen i VM. Jeg setter et ekstremt press på meg selv, sier Amundsen til VG.
Han har vært åpen om nervene før:
Sist vinter vant 26-åringen både Tour de Ski og verdenscupen. Mot slutten av sesongen gjorde Klæbo, som fikk deler av sesongen spolert av sykdom, alt han kunne for å spise opp Amundsens forsprang. Det er en erfaring Asker-gutten bruker inn mot VM.
– Jeg lærte mye og tror jeg ble sterkere av det. Jeg er veldig opptatt av å være mentalt forberedt. Jeg vil bruke mye tid med mental trener for å være best mulig forberedt til VM. I mesterskap er det mye mentalt.
Belastningen av å gå alle verdenscuprenn, bli presset av Klæbo og nervene på tampen av fjoråret kostet nemlig brutalt mye. Under VM er det nå Amundsen som har utfordrerposisjonen.
– Jeg var utbrent. Liker egentlig ikke å bruke det ordet, men i idrettssammenheng var jeg tilnærmet utbrent. Jeg føler jeg har blitt veldig robust mentalt, sier Amundsen om avslutningen på sist sesong.
På to år har veldig mye endret seg for ham. Underveis i Planica-VM dro han rett til Skandinavisk Cup (nivået under verdenscupen). Til VM i Trondheim var han blant de første som gjorde seg selvskreven i uttak på distanseløpene, og han sa fra seg sprintplassen.
– Det har vært sykt gøy. Stegene de to siste årene er det jeg har drømt om siden jeg var ungdom. Jeg lever et drømmeliv nå, men det er vanvittig mye hard jobb bak, sier Amundsen og fortsetter:
– Det var veldig lite som tilsa at jeg skulle vinne verdenscupen da jeg ble nummer 17 på Norgescup for noen år siden. Det inspirerer meg veldig. Jeg tar med meg de erfaringene inn i min største mulighet og prøvelse som skiløper.
Han bruker Erik Bertrand Larsen som mental trener. Det varierer hvor tett samarbeidet er, men i uken før VM jobber de mye med visualisering av folkefesten i Trondheim
– Vi går gjennom hvordan det blir på en arena. Folkehavet, press, nerver og det som er, sier Amundsen.
Ofte kommer han ut av samtalene med en ny energi.
– Når du er nedbrutt, nedtrent og synes synd på deg selv, kan han fortelle meg hvor jævlig heldig jeg er.