Oljeprisen kan falle mellom to og fire dollar etter Opec-beskjed om at oljekranene skrus opp, venter råvareanalytiker Bjarne Schieldrop.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Opec+ øker oljeproduksjonen med 411.000 fat per dag fra neste måned, noe som analytiker Bjarne Schieldrop antar kan presse oljeprisen ned med to til fire dollar per fat.
- Schieldrop mener Saudi-Arabia legger press på land som Irak, De forente arabiske emirater og Kasakhstan for å overholde produksjonskvotene.
- Saudi-Arabia reagerer på Kasakhstans produksjonsoverskridelser ved å øke sin egen oljeproduksjon, påpeker han.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Prisen vil falle, skriver Schieldrop i SEB i en melding til E24.
Lørdag varslet oljekartellet Opec+ at de har blitt enige om å øke produksjonen med 411.000 fat per dag fra og med neste måned.
Det kommer på toppen av en like stor økning for mai måned, da oljelandene overrasket med å øke produksjonen kraftig, ifølge Bloomberg.
Ifølge Rystad-analytiker Jorge Leon er den økte produksjonen et grep fra Saudi-Arabia for å straffe Kasakhstan som ikke har blitt med på avtalte oljeproduksjonskutt og for å blidgjøre USAs president Donald Trump, som har ønsket seg lavere oljepriser.
– Opec+ slapp nettopp en bombe på oljemarkedet, sier Leon til Bloomberg.
– Hardt mot hardt
– Saudi setter hardt mot hardt, mener Schieldrop.
Han antar at oljeprisen kan falle to til fire dollar per fat på nyhetene når oljemarkedet åpner igjen etter helgen.
– Ingen som vet om ikke kvote-syndernekvote-synderneOpec setter produksjonskvoter, men flere land har produsert mer enn dette. plutselig kryper til korset heller, legger analytikeren til.
Nordsjøoljen ble handlet for 61,4 dollar per fat i spotmarkedet fredag.
Så langt i år har oljeprisen falt 18 prosent etter bekymringer for økt Opec-produksjon og uro for svekket etterspørsel på grunn av tollkrig.
Bjarne Schieldrop
Råvareanalytiker i SEB
Schieldrop mener at Saudi-Arabia, det dominerende landet i Opec, nå tvinger Irak, De forente arabiske emirater og Kasakhstan til å gjøre et valg.
Enten må produksjonskvotene følges eller så må oljelandene akseptere lavere pris, er Schieldrops tolkning.
– Mye samme strategi som Saudi brukte mot Russland på våren 2020. Men da gjorde de det mye mer voldsomt.
– Det virker også som om det er vanskelig å få kvote-synderne sine produksjonsnivåer ned til kvotene. Så da løfter man kvotene oppover mot produksjonen i stedet, skriver Schieldrop.
Holdt tilbake oljefat
Ifølge Financial Times har Opec+ holdt tilbake nesten seks millioner fat per dag fra markedet de siste tre årene, i et forsøk på å støtte prisene.
Men ikke alle landene har holdt seg til sine produksjonskvoter i det siste, deriblant Kasakhstan som har økt produksjonen fra storfeltet Tengiz.
Ifølge Bloomberg produserte Kasakhstan 422.000 flere fat om dagen i mars enn produksjonskvoten.
Svaret fra Saudi-Arabia, som selv hadde kuttet sin produksjon med to millioner fat om dagen, har vært å åpne oljekranene igjen.