Avviser «trippelskvis» for norsk økonomi: – Vi er ikke like engstelige som Stoltenberg

1 week ago 17


Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea mener Trumps handelskrig vil ha lite innvirkning på norsk økonomi.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror ikke på finansministerens skrekkscenario for norsk økonomi. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener skrekkscenariet om at norsk økonomi skal havne i en «trippelskvis» som følge av Trumps handelskrig har lite for seg.

– Den frykten er veldig, veldig overdrevet. Man skaper et fryktbilde som ikke er reelt, sier Olsen til E24.

At Norge samtidig kan rammes av økte tollsatser fra USA, mottiltak fra EU og en oppbremsning i verdensøkonomien, har blitt varslet av finansminister Jens Stoltenberg, NHO og mange andre organisasjoner, påpeker han.

– Vi er ikke like engstelige som Stoltenberg, sier sjeføkonomen.

– Enig

Han støttes av sjeføkonom Kjersti Haugland I DNB Markets.

Sjeføkonom Kjersti Haugland, DNB Markets. Foto: Agnete Brun

– Vi er enig i konklusjonen, handelskrigen vil i liten grad ramme norsk økonomi makromessig, sier Haugland til E24.

Hun legger til at det likevel er viktig at Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre gjør jobben for bedriftene som faktisk blir rammet, og forhandler ned tollsatsen.

– For dem er det helt avgjørende, sier hun.

Les på E24+

Invester trygt utenfor USA: Dette er ekspertenes tips

«Trippelskvis»

På et webinar i regi av Nordea denne uken ramser Olsen opp elementene i det han omtaler som «Stoltenbergs trippelskvis», før han punktvis plukker dem fra hverandre:

  1. At vi først rammes av tollbarrierene som USA setter opp.
  2. Så rammes vi av de mottiltakene EU setter opp, og havner på utsiden av det.
  3. Men kanskje det mest alvorlige er at dette vil ramme veksten i verdensøkonomien.

Les også

Stoltenberg frykter «trippelskvis» for Norge

– Bagateller

USA har varslet en toll på 15 prosent for Norge, mens den nå i pausen er på 10 prosent.

– Jeg mener man kan sette en strek over den første, det er nærmest bagateller for norsk økonomi i stort, sier sjeføkonomen under presentasjonen.

Han viser til at Norge eksporterer relativt lite til USA, kun 8 prosent av vareeksporten, som utgør 1,3 prosent av verdiskapningen (fastlands-BNP).

Olsen setter strek over finansministerens «trippelskvis»-scenario for norsk økonomi. Foto: Skjermdump: Nordeas webinar

Legger man til noe eksport som går til USA via EU og andre land, er fasit likevel godt under 2 prosent av fastlands-BNP, ifølge ham.

– En toll på det i seg selv vil gi lite direkte virkning. I tillegg er det sånn at det vi eksporterer stort sett er råvarer og fisk som det er vanskelig for amerikanerne å subsidiere bort, sier Olsen og fortsetter;

– Enden på visen blir trolig at fisk blir litt dyrere for amerikanerne men at de fortsatt vil spise fisk, og at eksporten fra Norge ikke blir veldig mye mindre, sier Olsen.

Les også

Trippelskvis: – Noe vi alle frykter

– Sterkt overdrevet

Han legger til at for varer som er lette å bytte ut, som USA produserer selv, kan effektene bli større.

Det leder igjen til til punkt 2, og eventuelle europeiske mottiltak, men som er en sak mellom USA og EU, ikke Norge, påpeker Olsen.

EU har imidlertid mulighet via WTOWTOWorld Trade Organization - Verdens handelsorganisasjon. for såkalte beskyttelsestiltak for å verne om egen industri, som gjort for stålindustrien i 2018, da det ble etablert en tollmur rundt EU på stål, påpeker han.

– Men, også her er det slik at de tingene vi eksporterer til EU i veldig liten grad er i konkurranse med det EU produserer selv, sier sjeføkonomen.

Han nevner norsk gass og fisk (laks) som eksempel.

– At de skulle sette opp en tollmur for å verne om egen industri er helt usannsynlig fordi de ikke har denne industrien selv. Så jeg mener også at dette punktet er sterkt overdrevet, sier Olsen.

Haugland i DNB Markets mener også det er svært lite sannsynlig at Norge vil bli rammet av europeiske mottiltak, som en tollmur.

– Det vil være i strid med EØS-avtalen, og Norge er en svært viktig partner for EU, ikke minst innenfor energi, sier hun.

Les også

Tror tollkrigen kan gi lavere priser

Begrenset effekt i USA

Man sitter da igjen med punkt 3, lavere vekst i verdensøkonomien, som den eneste virkelige potensielt negative innvirkningen på norsk økonomi, mener Olsen.

Men, det er landene som har veldig stor handel med USA, land som Vietnam, Bangladesh, Canada og Mexico, som først og fremst vil merke tollsatsene, understreker han.

Samtidig er det lett å overdrive effektene dette vil ha i USA, mener sjeføkonomen.

– USAs vareimport utgjør rundt 10 prosent av BNP. Hvis de øker tollsatsene med rundt 20 prosent som foreslått, og 10 prosent av 20 prosent er 2 prosent, vil det kunne bidra til at prisene i USA vil øke med opptil 2 prosent. Noe vil trolig bli tatt på marginer, så det vil mest sannsynlig bli mindre enn det, sier Olsen , og fortsetter;

– De øker prisene reelt sett med halvannet prosent, som vil si at inntektene til amerikanske husholdninger går ned med 1,5 prosent. Konsumet utgjør 70 prosent av BNP, og halvannet prosent utgjør rundt én prosent lavere verdiskapning (BNP) kanskje enn ellers. Det vil i så fall gjøre at i stedet for at veksten i USA blir 2,5 prosent, så blir den kanskje 1,5 prosent.

Les også

Stoltenberg: – Det mest alvorlige tilbakeslaget vi har sett for en åpen fri verdenshandel siden mellomkrigstiden

– Vil komme i fokus

En annen ting er at tollsatsene vil gi USA inntekter, betalt av amerikanske forbrukere, som Trump har sagt at han skal bruke til skattelettelser, påpeker Olsen.

Han viser til Tax Foundations beregninger av skattelettelseneskattelettelseneTrump lovet under valgkampen forlengelse av skattekutt i 2017, null skatt på tips, overtid, null skatt på trygder, redusert skatt på bedrifter 21 til 15 prosent. som Trump lovet under valgkampen, som gir større positiv effekt på BNP enn den negative effekten av tollsatsene.

– Det har vært lite snakk om disse skattekuttene i det siste. Men det er god grunn til å tro at det etter hvert vil komme i fokus. Til syvende og sist da, er hvor stor vekst man får i USA da et spørsmålstegn, men det er i hvert fall ikke gitt at USA ramler sammen, sier sjeføkonomen.

Les også

WTO venter nedgang i global handel i år

Viktigere

Selv om USA er verdens viktigste økonomi, er det som skjer i Europa langt viktigere for Norge, mener han.

– Trump har bidratt til den største stimulien for europeisk integrasjon siden den kalde krigen. Europa skal ruste opp forsvaret dramatisk, og EU har foreslått en pakke på rundt 800 milliarder euro over de neste fire årene, sier Olsen, og fortsetter;

– Det vil gi en kraftig stimulans til Europa som alene vil langt overgå de negative konsekvensene av økte tollsatser.

Han legger til at Tyskland for første gang på flere tiår har åpnet for å øke gjelden, og vedtatt en investeringspakke for forsvar og infrastruktur som utgjør 20 prosent av BNP de neste ti årene.

– Virkningene av dette inn i tysk økonomi, og forsåvidt europeisk økonomi, vil på litt sikt overgå de negative konsekvensene av økte tollsatser med god margin, sier sjeføkonomen.

Les også

«Alle» tror på rentekutt i Europa: – Kalddusj fra Trump

«Famous last words»

Han mener det er god grunn til å tro at veksten i Europa, og i hvert fall for Tyskland samt flere andre europeiske land, vil ta seg opp fra 2026.

I tillegg er kjøpekraften til europeiske husholdninger på vei opp og renten er på vei ned, påpeker Olsen.

– Det er mulig dette er mine «famous last words», men jeg setter en strek over den siste (punkt 3, journ.anm) også. For 70 prosent av vår eksport går til Europa, så hvordan det går i Europa er helt essensielt for utviklingen av norsk økonomi, sier han, og fortsetter;

– For norsk økonomi sin del da så mener vi at Trump og det han holder på med i liten grad vil påvirke utsiktene og utviklingen her hjemme.

Bazooka

Haugland er noe mer urolig for den store politiske usikkerheten for amerikansk og europeisk økonomi, særlig hvis handelskrigen eskalerer igjen etter pausen.

Men, hun er i bunn og grunn enig med sin kollega.

– Våre analyser viser en oppbremsning i amerikansk økonomi, ikke en resesjon, og at vekstutsiktene i eurosonen over tid styrkes av den finanspolitiske bazookaen og taktskiftet i europeiske beslutningsprosesser., sier sjeføkonomen, og fortsetter;

– Det betyr at Norge ikke trenger å bli betydelig påvirket av det som skjer, tross overskriftene i media.

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møter USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus torsdag.

Les også

Støre før møtet med Trump: – Hvis du er gjest så følger du vertens regi

Les også

Bedrifter: Dette bør Støre ta opp med Trump

Les også

Dette vil Støre ta opp med Trump

Les også

Trump-møtet: Disse kortene har Jonas og Jens på hånden

Read Entire Article