Kortversjonen
- Carina Bull Tessand (42) må mandag møte i Oslo tingrett etter å ha fulgt Sylvi Listhaug på en periode på rundt 10 minutter og blant annet ropt slagord.
- Det skjedde i forbindelse med en Palestina-demonstrasjon i mars 2024.
- Hun mener hun ikke har gjort noe galt, og at det må være innenfor ytringsfreheten.
- Lørdag ble det arrangert en støttedemonstrasjon for de tre kvinnene som er tiltalt i saken.
- Listhaug opplevde episoden som «ekkelt og truende, og skal vitne i retten om hvordan hun opplevde det.
– Jeg har fått overveldende mye støtte, både fra aktivister og andre folk. Mange frykter for ytringsfriheten sin, sier Carina Bull Tessand (42), omringet av demonstranter med bannere og rop i Oslos gater lørdag ettermiddag.
På en banner står det «Stopp PSTs forfølgelse av palestinaaktivister». «Ytringsfrihet=fengsel?» står det på en annen.
Snart ett år har gått siden episoden hun mandag må møte i retten for sammen med to andre kvinner, tiltalt for angrep på de høyeste statsorganers virksomhet.
I en periode på rundt ti minutter fulgte de etter Listhaug samtidig som de ropte blant annet:
«Frp hør, barn i Gaza dør», «Blod på henda, blod på penga, «Shame on you», «Hvordan er det å vite at barn dør? «Du jobber for oss, ikke sant? og «Hører du, eller gir du faen?»
Se video av det her:
«Handlingene og uttalelsene var egnet til å påvirke Sylvi Listhaug i sitt virke som stortingsrepresentant i møte med allmennheten», står det videre.
– Jeg har aldri vært tiltalt i en sak før, så dette er helt nytt for meg. Det er ubehagelig, og jeg er ikke vant til å ha søkelyset på meg, sier Bull Tessand om det som nå skjer.
Hun nekter straffskyld.
– Jeg mener fortsatt at jeg ikke har gjort noe galt, og mener at jeg har handlet innenfor ytringsfriheten. Vi er et demokrati. Jeg er sjokkert over at vi i det hele tatt er tiltalt.
– Hva tror du om utfallet i retten?
– Jeg har ikke tenkt så mye på det. Men blir jeg dømt, kommer jeg til å anke, sier Bull Tessand.
Hvilke lignende saker har vi?
Dette er ikke første gang noen står tiltalt for straffelovens paragraf 115, «angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet».
Her er to kjente eksempler:
- I 2016 fikk daværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne kastet en kake i ansiktet da hun deltok i Pride-paraden. En kvinne ble dømt til 45 dager fengsel. Retten var ikke i tvil om at Horne var statsråd og ble angrepet med kake i kraft av den rollen. Retten var heller ikke i tvil om at det hindret eller påvirket henne i sin virksomhet, i det minste fordi det ville være fare for at hun måtte ta en pause fra deltakelsen for å vaske bort kaken og sjekke at det ikke var noe skadelig.
- Det var også denne paragrafen Laila Anita Bertheussen ble domfelt etter for trusler og angrep på demokratiet i 2021. Hun fikk ett år og åtte måneder i fengsel.
Mener politikere må tåle såppass
Bull Tesseland sier politikere ofte er harde og steile i ytringene sine.
– Hun ytrer seg sterkt selv, og må tåle å bli stilt spørsmål til. Det må være totalt innafor, mener hun.
– Noen slagord. kanskje er det ubehagelig, men det er ingen trussel? Jeg fikk aldri inntrykk av at hun følte noe ubehag.
Bull Tessand forteller at det er empatien for dem som sto midt i et folkemord som drev dem til å si tydelig ifra til Listahaug
– Vi drives av empati og ville selvsagt ikke trådt over grenser slik at Listhaug ble redd eller krenket om det var noe som indikerte at hun følte seg slik. Tvert imot viste hun ingen reaksjon og fortsatt å snakke i telefonen. Dessuten virket det som om hun var i godt humør.
Bull Tessand føler at Listhaug ignorerte eller hånlo av dem mens de fulgte etter henne på vei til Stortinget.
– Det at hun snakker i telefonen og ikke svarer – er ikke det et signal om å ikke følge etter?
– Er du politiker og folkevalgt, må du seks måneder inn i et folkemord tåle å høre slagord og bli stilt spørsmål. Det er mange måter hun kunne løst det på. For eksempel kunne hun bedt oss ta kontakt med kontoret sitt, sagt at vi kunne bedt om et møte. Det har vi gjort før.
– Følte hun seg truet, kunne hun også sagt det til personen hun snakket i telefonen med.
– Ekkelt og truende
Sylvi Listhaug er stevnet som vitne i straffesaken, og vil stille og svare på spørsmål der. VG har spurt hva hun tenker om det Carina sier, og om hun vil svare på kritikken.
– Jeg har i flere medier tydelig gitt uttrykk for hvordan jeg opplevde situasjonen og har ikke noe ytterligere kommentar til det nå, sier hun til VG.
Stortingsrepresentant, Frp
Listhaug sa i etterkant av episoden i fjor at hun opplevde situasjonen som «ekkelt og truende».
– De skulle konfrontere meg. Jeg tenkte at jeg ikke skulle svare, for jeg ville ikke hisse opp stemningen, har hun fortalt.
Ble pågrepet: – Ekstrem ydmykelse
Bull Tessand har vært aktivist hele livet – et nærmest medfødt engasjement. Bestefaren hennes var General Odd Bull, som blant annet ledet to av FNs fredsbevarende operasjoner i Midtøsten
– Det har vært mye styr, og jeg synes det er surrealistisk. Vårt eneste ønske er at barn ikke skal dø.
Hun aksjonerer mye – men noe lignende dette har hun ikke vært borti. Dagen etter ble det kjent at PST startet etterforskning av saken. Nesten fem uker senere pågrep de henne på barnas skole.
– Det var på slaget 08.30, da den ene sønnen min skulle begynne. Det var helt ut av det blå. Jeg ble kjempesjokkert og redd, forteller hun.
En god venninne og en annen bekjent ble vitne til pågripelsen.
– De kunne ventet til jeg var ute av skolens område. Det var en ekstrem ydmykelse.
Argumentet for pågripelsen var bevisforspillelsesfaren. Men at det ble en sak var allerede kjent. Pågripelse var unødvendig, mener hun.
– De kunne sendt meg et brev og kalt meg inn. Jeg hadde møtt opp, sier hun.
Bull Tessand mener det hele er en taktikk for å skremme aktivister.
– Har det skremt deg fra å drive med aktivisme?
– Nei, fordi jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sier hun.
VG har fremlagt kritikken for PST.
– Vi ønsker ikke å gi noen kommentarer om dette i dag. Rettssaken starter mandag og gjennom rettsforhandlingene vil alle relevante sider av saken bli belyst, skriver seniorrådgiver i PST, Eirik Veum.
– Må være lov å ytre seg og si hva man mener
Advokat Jostein Løken hos Elden Advokatfirma forsvarer Bull Tessand når saken skal opp i retten på mandag.
Forsvarer
Han understreker to ting: Carina har vært en fredsdemonstrant som ved å demonstrere ville gjøre politiker oppmerksom på andre menneskers lidelser, og hun har forklart i mange forbindelser at hun ikke merket noe som indikerte at Listhaug ble redd, skremt eller følte ubehag, men gjorde dette i god tro om at hun skulle få med seg budskapet.
– Poenget her, er at i et demokrati, må det være lov å ytre seg og si hva man mener. Spesielt til folkets representanter, i håp om at politikerne skal lytte til deg, sier Løken.
For å bevise hennes uskyld, skal forsvarerne vise til rettspraksis på området som tar for seg hvor grensene går.
Under bevisførselen skal retten også bli kjent med Carinas historie, med en bestefar som jobbet for FN i Midtøsten på 50- og 60-tallet.
– Hennes far skal vitne om hvordan det var å vokse opp som hans barn, og forklare hvordan det har påvirket Carina. Det bygger oppunder hennes engasjement, forklarer han.