Etter at Trump igjen inntok Det hvite hus, har varsler om ny toll kommet på rekke og rad. Har du mistet oversikt? Dette er presidentens tollplaner.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Siden Trump ble president for en snau måned siden har tolltiltakene kommet som perler på en snor, noen ble også utsatt før de trådte i kraft.
Dette er allerede innført:
- Det er innført tilleggstoll på 10 prosent på alle varer fra Kina. Kina har svart med 15 prosent toll på kull og LNG fra USA, samt 10 prosent toll på utvalgte amerikanske varer som råolje, landbruksutstyr og visse biler.
- Han har innført toll på 25 prosent på varer fra USAs naboer Canada og Mexico, men disse ble utsatt med én måned.
Disse tolltiltakene har Trump varslet:
- 25 prosent toll på importert stål og aluminium fra 12. mars.
- Tilleggstoll på import av biler, legemidler og databrikker på rundt 25 prosent. Denne tollen har han planlagt å annonsere 2. april. Presidenten har også sagt at tollen på legemidler og databrikker kan øke betydelig i løpet av året.
- En plan om å innføre gjensidige toller mot andre land, på linje med deres toller mot USA.
- Innføring av en «momstoll» som vil regne alle lands merverdiavgift som en tollsats. Norge har for eksempel 25 prosent eller 12 prosent merverdiavgift på ulike varer og tjenester.
Tollene skal være et forsøk på å styrke amerikansk vareproduksjon og sysselsetting, og skape mer balanse i USAs handel med utlandet.
EU har bekreftet at de vil svare Trump, men hvordan mottiltakene blir, er ikke kjent.
Frykten for norske bedrifter er at Norge skal havne utenfor EUs tollmur.
– Det kan bli veldig alvorlig, sier finansminister Jens Stoltenberg (Ap).
Les på E24+
Endrer ikke porteføljen tross uro: – Ingen grunn til panikk
Disse kan rammes
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache advarte i sin årstale mot en omfattende handelskrig, som hun sa «kan ramme global økonomi hardt».
– Norge er en liten, åpen økonomi, som har tjent mye på handel med utlandet, sa hun.
Databrikke-selskapet Nordic Semiconductor er blant dem som kan rammes at Trumps nye toll. Rundt 10 til 15 prosent av brikkene de lager, sendes direkte til USA.
– Vi monitorerer hele tiden. Du våkner om morgenen og lurer på hva Trump har sagt. Man vet ikke enda helt hva denne tollen vil bety, men enn så lenge har det ikke så stor påvirkning på oss, sier investorkontakt Ståle Ytterdal i Nordic Semiconductor.
Ytterdal sier selskapet har mange store kunder i USA, men at brikkene deres ofte sendes til andre land i Asia der de blir brukt som en del i sluttprodukter.
Derfra eksporteres sluttproduktene, som da får landet de ble produsert i som opprinnelsesland.
I fjor eksponerte Norge aluminium til USA for rundt 450 millioner kroner. Det utgjorde bare 0,9 prosent av norsk aluminiumseksport, skriver Dagens Næringsliv.
Industrigiganten Hydro er Norges største arbeidsgiver i USA, men selskapet frykter mest eventuelle tollmurer fra EU.
95 prosent av det Hydro produserer i Norge går til Europa.
Hanne Karine Simensen, konserndirektør for Hydro Aluminium Metal, sier Hydro bruker mye tid nå på kontakt med kunder og på å diskutere ulike scenarioer.
Hele Hydros markeds- og analyseapparatet jobber med å få oversikt over alle handelsmønstre, og hvordan de kan endre seg.
– Vi jobber med dette daglig og har de beste folkene på saken, sier hun og understreker at Hydros bekymring for toll fra EU er stor.