USAs president fyrer løs med nye tolltrusler fra Det ovale kontor.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres.
I det siste har USAs president Donald Trump varslet straffetoll på land som Canada, Mexico og Kina. I tillegg har han varslet 25 prosent toll på all import av stål og aluminium til landet fra 12. mars.
Trump varsler nå at han vil innføre gjensidige toller mot andre land, på linje med deres toller mot USA, ifølge Bloomberg.
Tollene skal innføres land for land, og skal være et forsøk på å skape mer balanse i USAs handel med utlandet.
– Det som andre land krever fra USA, vil vi kreve fra dem. Hverken mer eller mindre, skriver Trump på Truth Social.
– I mange år har USA blitt urettferdig behandlet av andre land, både venn og fiende. Dette systemet vil umiddelbart få tilbake rettferdigheten og velstanden i det tidligere komplekse og urettferdige handelsssystemet, skriver han.
Presidenten skal i tillegg vurdere å legge importtoller på biler, databrikker og medisiner, i tillegg til de gjensidige tollene, ifølge Bloomberg.
Nye toller vil imidlertid ikke tre i kraft umiddelbart. Trolig vil det ikke skje før 1. april, skriver CNBC som viser til talspersoner for Det hvite hus.
Vil innføre «momstoll»
Ifølge Bloomberg vil Trump også regne andre lands merverdiavgift som en tollsats, eller «momstoll», om du vil. Norge har for eksempel 25 prosent eller 12 prosent merverdiavgift på ulike varer og tjenester.
USA har ikke selv noen slik avgift på nasjonalt nivå, men de ulike delstatene har ofte ulike former for avgifter på omsetning av varer og tjenester.
Ifølge nyhetsbyrået åpner Trump for forhandlinger om grepene han nå varsler. Da vil andre land potensielt kunne endre sine toller og avgifter for å unngå å rammes av USAs tollgrep.
«I dag er den store dagen: Gjengjeldelsestoll!!!», skrev Trump på Truth Social tidligere på dagen.
Torsdag kveld utdyper han hva han vil gjøre med merverdiavgift.
– Vi vil betrakte land som bruker momssystemet, som er langt mer straffende enn en toll, som likt en toll. Å sende varer, produkter eller noe som helst annet gjennom et annet land i den hensikt å skade USA på urettferdig vis, vil ikke bli akseptert, skriver Trump.
– I tillegg vil vi ta hensyn til subsidier som gis av land for å utnytte seg økonomisk av USA. På samme måte vil det bli gjort avsetninger for ikke-monetære tollsatser og handelshindringer som enkelte land krever for å holde våre produkter unna, eller hvis de ikke engang tillater amerikanske bedrifter å drive, skriver han.
Hvis et land føler at tollene fra USA er for høye, trenger de bare å redusere eller oppheve sine toller mot USA, påpeker presidenten.
Trump har også besøk av Indias statsminister Narendra Modi torsdag.
– Kan ta uker og måneder
Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier at det kan ta tid før Trumps grep gjennomføres.
– Det vi vet er at han har beordret administrasjonen om en gjennomgang og om å innføre dette på en «land-for-land-basis». Men dette er en omfattende prosess og det kan ta uker og måneder. Det er heller ikke satt noen konkret dato for dette, sier Hov.
Han peker på at Trump har vært villig til å utsette toller etter forhandlinger med Mexico og Canada.
– Dette er ikke noe som smelles i bordet som et vedtak nå, men kan heller mulig tolkes som innspill i forhandlinger fremover. På samme måte som vi har sett med Mexico og Canada, sier Hov.
Dollaren har svekket seg etter annonseringen, mens børsene har steget og rentene faller, påpeker sjeføkonomen.
Store handelsunderskudd
Markedene og norske bedrifter stålsetter seg for hevntoller fra andre land og en gryende handelskrig.
President Trump har lenge snakket om at USA må lage mer varer selv og få ned handelsunderskuddet mot utlandet.
Ett av grepene er å ilegge tilsvarende toller på andre lands varer som det disse landene har på amerikanske varer.
I desember hadde USA et handelsunderskudd på 98 milliarder dollar mot utlandet, ifølge U.S. Census Bureau og U.S. Bureau of Economic Analysis. Landet eksporterte for 268,8 milliarder dollar, og importerte for 352,7 milliarder dollar.
Europas økonomi vil få merke det når handelskrigen slår inn, mener tyske Carsten Brzeski, sjeføkonom i storbanken ING.
– Dette er en krig Europa ikke kan vinne, skriver Brzeski i en epost til E24.
Les også