Mandag vil regjeringen fortelle hvordan Norgesprisen på strøm skal utformes.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Vil du få dagens hendelser i innboksen hver morgen? Meld deg på E24s Morgengryn.
I januar presenterte regjeringen en fastpris på 40 øre kilowattimen for strøm før avgifter og påslag.
Mandag legger energiminister Terje Aasland frem et forslag med detaljene rundt Norgesprisen, som kanskje kan besvare noen av spørsmålene rundt ordningen:
Hva blir fastprisen når påslag og avgifter regnes med? Vil ordningen koste mer enn de 3,8 milliardene Aasland har antydet? Blir det et tak på hvor mange kilowattimer husholdninger og hytteeiere får støtte for? Skal de som har fjernvarme også få Norgespris? Blir strømmen dyrere for bedrifter og kommuner, som ikke får tilbud om Norgespris?
Mandag kommer det også ferske norske inflasjonstall for februar. Det er på forhånd ventet at prisveksten ender på 2,6 prosent. Det er i så fall en oppgang fra 2,3 prosent i januar, og fortsatt over Norges Banks mål om inflasjon på to prosent.
Denne uken innfører USA etter planen toll på stål og aluminium, noe som vil kunne påvirke selskaper som Norsk Hydro. Tollen kommer onsdag, hvis ikke president Trump ombestemmer seg.
Fredag starter årets norske lønnsoppgjør.
Markedet
Mens du sov
Mandag stiger børsene i Japan og Sør-Korea, mens det er tydelig nedgang på Shanghai-børsen og enda større fall i Hongkong.
Forrige uke var den verste på Wall Street siden september, noe analytikere blant annet forklarte med at investorene er slitne av mye frem og tilbake.
USAs president Donald Trump har varslet en rekke toller og andre grep som har bidratt til uroen. Trump avviser ikke at grepene hans kan sende USAs økonomi inn i en resesjon i løpet av året, men tror at det vil gå bedre etter hvert, skriver Bloomberg.
– Jeg hater å forutsi slike ting. Det er en periode med overgang, for det vi gjør er veldig stort, sa Trump i et intervju med Fox News søndag, da han ble spurt om han forventer resesjon i USA i år.
Forvaltere i DNB selger seg ned og setter penger på konto på grunn av de store svingningene i markedet og usikkerheten, skrev E24 i helgen.
– Spørsmålet når du selger og får penger inn på fondets konto er: Hva gjør du med disse pengene? Vi mener det mest fornuftige nå er å beholde dem på bankkonto, sier Torje Gundersen, som har flyttet penger for DNBs fondskunder i en årrekke og leder teamet for taktisk allokering.
Les også