Equinor starter opp gassfelt: – Fremtiden på norsk sokkel

1 month ago 12


Halten Øst-feltet har begynt å produsere gass til Europa. Feltet kan bli nedbetalt på ett år, og slår sammen en rekke funn.

Dette er produksjons- og lagerskipet på Åsgard A-feltet i Norskehavet. Hit sendes gassen fra havbunnsutbyggingen Halten Øst, som nå er i produksjon. Gassen sendes videre til Europa. Foto: Øyvind Hagen, Equinor

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro har startet produksjonen på Halten Øst, et gass- og kondensatfelt i Norskehavet.

Ifølge partnerne vil investeringen trolig være nedbetalt på bare ett år. Det skjer to år etter at utbyggingsplanen ble godkjent og til en kostnad på ni milliarder kroner, som er i tråd med planen.

– Vi er stolte og glade over å ha klart å levere på tid og kostnad i et utfordrende kostnads- og inflasjonsbilde, sier direktør for prosjektutvikling Trond Bokn i Equinor til E24.

Partnerne anslår at de vil kunne utvinne 100 millioner fat oljeekvivalenter fra utbyggingen.

– For Equinor er dette i hjertet av vårt satsingsområde i Norskehavet. Feltet er også viktig fordi det inneholder gass som trengs i et Europa med fokus på energisikkerhet, sier Bokn.

– Fremtiden på norsk sokkel

Halten Øst består av hele seks funn, hvor partnerne har blitt enige om en felles utbygging. Natalia, Sigrid, Nona, Flyndretind, Gamma og Harepus.

– Dette er på mange måter fremtiden på norsk sokkel. Det viser at vi klarer å samarbeide på tvers av selskaper. God samordning er nødvendig for å få ut disse verdiene, sier Bokn.

Direktør for prosjektutvikling Trond Bokn i Equinor.

Det kan ifølge Bokn være krevende å bygge enighet om å slå sammen ulike funn på denne måten.

– Utbyggingen av disse seks funnene var utfordrende. De bestod av seks lisenser, og det var på ett tidspunkt diskusjon om å levere dem tilbake. Men når man fikk samlet dem, så ble det et lønnsomt utbyggingsprosjekt, sier han.

– Dette er et frempek for norsk sokkel, for vi ser at funnene blir litt mindre. Da er det nødvendig med områdesamkjøring for å sikre lønnsomhet. Dette er et viktig eksempel for oss.

Vil ha flat produksjon til 2035

Gassen fra Halten Øst skal sendes til Åsgard B og videre til Kårstø på land, før den fraktes til Europa.

Mindre funn nær eksisterende felt blir viktige for Equinor fremover, ifølge Bokn.

– Vi ser for oss å opprettholde Equinors produksjon på sokkelen til 2035, sier han.

– Et viktig bidrag for å levere på dette skal komme fra rundt 30 undervannsutbygginger eller tiebacks som vi ser for oss i perioden. Det er viktig å sørge for at marginale og mindre lønnsomme funn kan bygges ut.

– Da er vi avhengige av å få fortsette å lete, ha letesuksess og utnytte økt utvinningspotensial.

– Hva skjer videre på Halten Øst?

– Nå har vi startet opp produksjonen i den første brønnen, og skal bore seks brønner på disse fem feltene. I 2029 starter vi opp tre nye brønner pluss ett sidesteg for ytterligere produksjon i Halten Øst-området, sier Bokn.

Les også

Vil holde produksjonen oppe til 2035

Jobber med kraft fra land

Rundt 90 prosent av investeringene i Halten Øst har ifølge Equinor gått til leverandører i Norge.

Blant annet har det gått ut kontrakter til Transocean Spitsbergen, Aker Solutions/OneSubsea og Technip Norge.

– Denne utbyggingen er koblet til Åsgard B, betyr det at dette vil bli elektrifisert etter hvert?

– Åsgard B er en del av Halten elektrifisering, sammen med Heidrun og Kristin. Vi har fått reservert kapasitet i nettet og har mål om å elektrifisere disse feltene, sier Bokn.

Equinor har fått reservert kapasitet på 171 megawatt i kraftnettet, som kan forsyne et strømforbruk på inntil 1,5 terawattimer årlig, eller rundt én prosent av Norges kraftproduksjon. Prosjektet med å elektrifisere Halten-området skal redusere utslippene med om lag 400.000 tonn CO₂ per år.

Read Entire Article