EU-debatten preges av ytterpunktene

4 hours ago 4


HURRA FOR EØS. Jonas Gahr Støre i Brussel i anledning 30 år med EØS-avtalen. Foto: Alf Bjarne Johnsen / VG / NTB

Debatten om medlemskap har blitt en whataboutism.

  • Lina Strandvåg Nagell

    Lina Strandvåg Nagell

    Deputy Director & Head of Policy, Bellona Europa

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.

Det er betydelig uenighet i Norge for tiden. Står vi i fare for den såkalte «trippelskvisen» eller ikke?

Debatten og forståelsen av dagens realiteter domineres dessverre av den politiske skillelinjen rundt norsk EU-medlemskap. Den nasjonale samtalen preges altfor ofte av ytterpunkter som tyr til store overskrifter og stråmannsargumentasjon. Det er i grunnen synd at enhver diskusjon om Norge og EU skal handle om akkurat norsk medlemskap. Samarbeidet består av så mye mer enn det.

– Europe is always ready for a good deal, sa kommisjonspresident Ursula von der Leyen.

Debatten i Brussel er annerledes. Norge er ikke på agendaen. Nettopp derfor var besøket fra statsminister Støre og delegasjonen av norske industriinteresser i april viktig. Ikke bare for å minne EU på viktigheten av Norge som handels- og samarbeidspartner, men for å vise at til tross for skjær i sjøen, er Norge en dedikert EU-venn.

Men hva kom egentlig ut av møtet? EUs president von der Leyen var klar i sin tale etter besøket: «sammen er vi sterkere». Hun slo fast at norsk industri vil bli behandlet som EUs andre industrier, et viktig utgangspunkt, men også ett klart signal om EUs syn på påstander om norsk særstilling.

Videre ble viktigheten av å diversifisere handelsforbindelser nevnt, og von der Leyen gjorde det klart: «Europe is always ready for a good deal». Men hvilken deal sitter egentlig Norge igjen med? Og hvem påvirker hvilken deal det jobbes for?

Det finnes åpenbare skjær i sjøen i forholdet mellom EU og Norge:

Tillit som må bedres og ikke minst lovverk som må implementeres. Det er ikke engang enighet om virkeområdet for EØS-avtalenvirkeområdet for EØS-avtalenAltså hvilke områder avtalen gjelder for og dekker, red.anm.. Forholdet sees likevel på som sterkt og godt av begge parter. Men Norge drar ikke fra Brussel med både i pose og sekk. Som i ethvert forhold handler det om å gi og ta.

Mens EU ønsker flere forpliktelser, er Norge ikke helt klar for å binde seg. Dette er ikke et godt utgangspunkt å bedre relasjonen. Her må det både bedre kommunikasjon og forventningsavklaringer til, og det trengs fra begge sider.

Prioriteringen av relasjonen er viktig, og der kommer både Brussel og Oslo til kort. For mens diskusjonen i EU er svært laber, er den norske debatten unyansert og preget av lav forståelse av hva EU er og ikke er – helt uavhengig av om Norge blir med eller ikke. Norsk medlemskap har på en måte blitt en whataboutism whataboutism Engelsk slang for en måte å argumentere på svarer ved å peke på tilsynelatende hykleri eller inkonsistens hos motparten, gjerne av typen "...men hva med?". i norsk debatt, som på ethvert tidspunkt kan få samtalen bort fra de faktiske forhold både Norge og EU befinner seg i.

Et scenario for «trippelskvis» er hverken en gyllen mulighet eller en lakmustest for hvorvidt Norge kan eller bør stå på egne ben. Det er en potensiell kostnad og sjanse vi ikke kan ta. Det er heller ikke i tråd med en virkelighet hvor både Norge og EU er klare på det tette og nære forholdet man har, til tross for manglende medlemskap.

Det er likevel naivt å tro at EU står med åpne armer uten å forvente noe igjen. Ytterpunktene drar fokuset bort fra den faktiske samtalen om hva Norge kan og bør gi og ta. Med flere og flere saker om manglende implementering av EUs lovverk, press fra EU og diskusjoner rundt virkeområde for EØS-avtalen, kan Norge stå i en sårbar forhandlingsposisjon.

Dette er E24s faste spaltister

Alle spaltene kan leses her.

  • Sophia Adampour

    Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.

  • Ine Marie Eriksen Søreide

    Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.

  • Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.

  • Espen Barth Eide

    Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.

  • Ishita Barua

    Lege med PhD i AI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health

  • Asle Toje

    Utenrikspolitisk kommentator og forsker.

  • Mathias Fischer

    Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.

  • Lina Strandvåg Nagell

    Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • George Riekeles

    Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • Johan Andresen

    Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.

  • Bettina Banoun

    Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.

Read Entire Article