«Én legetime = én problemstilling».
«Maks én problemstilling».
På flere norske legekontor henger plakater med det samme budskapet, sier Jannicke Bruvik.
Hun er nasjonal talsperson for Pasient- og brukerombudet, som i løpet av de siste ti årene har sett en endring i hvilke henvendelser de får.
Nå handler sakene oftere og oftere om kvaliteten på innholdet i fastlegetjenesten.
Selv om fastlegeordningen har fått mye politisk og faglig oppmerksomhet de siste årene, kan den på ingen måte friskmeldes, mener Jannicke Bruvik.
Foto: Arne Stubhaug / Arne Stubhaug– De som tar kontakt med oss forteller at det noen ganger går så fort på fastlegekontoret, at de sitter igjen med uforrettet sak, sier hun.
Ifølge Bruvik hender det at pasienter bestiller ny time i det de går ut døra på legekontoret.
Hun frykter nå at fastlegenes langvarige fokus på å være så effektive som mulig, har gått ut over kvaliteten på tjenesten.
– Hvis ting går så fort at det for noen ikke hjelper å gå til fastlegen, mister vi jo hele grunnlaget for å ha en fastlegetjeneste, sier Bruvik.
Eksemplene under er utdrag fra henvendelser mottatt av Pasient- og brukerombudet.
Ukjent
Kvinne, Rogaland
Fastlegen hennes har skrevet henvisning til spesialisthelsetjenesten flere ganger. Denne blir sendt tilbake hver gang, fordi den er mangelfull.
Ukjent
Kvinne, Telemark
Hun får beskjed av fastlegen sin om at det er på tide å trappe ned medisineringen. Det settes likevel ikke av tid til å planlegge dette ved neste konsultasjon.
Ukjent
Pasient, Buskerud
Hjemmetjenesten mener pasienten ikke kan bo hjemme. Fastlegen, som ikke har møtt pasienten på lang tid, mener pasienten er samtykkekompetent, og ønsker ikke å kalle pasienten inn til ny vurdering.
Ukjent
Kvinne, Vest-Norge
En vikar henviser henne til spesialisthelsetjenesten, men henvisningen sendes i retur fordi den er mangelfull. Fastlegen vil ikke skrive ny.
Ukjent
Pasient, ukjent
Har flere ganger bedt om å få tilsendt sin journal fra fastlegen. Fastlegen skylder på at det er travelt, og har ennå ikke sendt journalen.
Ukjent
Mann, Sør-Norge
Nav har etterspurt dokumentasjon fra fastlegen, men dette blir ikke levert. Det får konsekvenser for mannens arbeidsavklaring og uføresøknad.
Ukjent
Kvinne, Nord-Norge
Fastlegen har ofte vikarer. Vikarene får ikke fornye medisinene hennes, og hun må derfor vente til fastlegen er på arbeid. På grunn av dette har hun fått flere uønskede stopp i medisineringen.
Én legetime = én problemstilling
Bruvik stusser spesielt over plakatene som antyder at man kun kan lufte ett problem per legetime.
Nå henger det slike plakater på mange legekontor rundt om i landet, sier hun.
– Praksisen henger ikke på greip. Ting en vil ta opp hos fastlegen henger ofte sammen. I verste fall kan det være risikabelt å ikke ta opp flere helseproblem samtidig, fordi det kan forhindre at pasienten får en helhetlig vurdering, mener Bruvik.
Slike plakater ser man oftere på norske legekontor, ifølge nasjonal talsperson for Pasient- og brukerombudet, Jannicke Bruvik.
Foto: PrivatKristian Østby er forsker ved Folkehelseinstituttet, i tillegg til å være fastlege i Akershus.
Han tror fastlegenes finansieringsordning kan ha noe å si for hvordan pasientene blir møtt på legekontoret.
– Litt forenklet kan man si at legen får samme betaling for en konsultasjon, uansett om den varer i 5 eller 17 minutter, sier han.
Kristian Østby mener fastlegenes finansieringsordning kan ha skyld i at kvaliteten på legetimene oppleves dårligere.
Foto: PrivatDa er det klart mest lønnsomt for legene å ha mange, korte konsultasjoner, forklarer Østby.
Han tror det ville vært bedre om legene i større grad fikk betalt ut ifra tiden de brukte på hver pasient.
– Dette kunne i noen tilfeller gitt bedre kvalitet på behandlingen.
Tallene viser bedring i kvaliteten
Marte Kvittum Tangen er leder av Norsk forening for allmennmedisin.
Selv er hun overrasket over å høre om Pasient- og brukerombudets bekymringer rundt kvaliteten i fastlegetjenesten. Hennes oppfatning er nemlig stikk motsatt.
– Det jeg hører, er at det går bedre. Tallene vi har viser at det stadig blir bedre kvalitet.
Tallene hun viser til, er Helsedirektoratets kvalitetsindikatorer. (ekstern lenke)
– Selv om tallene viser at fastlegeordningen stadig får bedre kvalitet, kan vi selvfølgelig alltids bli bedre, sier Marte Kvittum Tangen.
Foto: Sverre LilleengKvittum Tangen har hørt om plakatene som oppfordrer pasientene til å bare komme med én problemstilling. Likevel er hun usikker på hvor omfattende dette er.
– Jeg skjønner at man kan finne et legekontor hvor det henger en sånn plakat. Men jeg klarer ikke å se at det er representativt for norske fastlegekontor, sier hun.
Hun har selv forhørt seg om plakatene hos mange leger, men har ikke greid å finne noen som har dem.
Likevel understreker Kvittum Tangen at det ikke finnes noen regler i allmennmedisin som sier at man bør oppfordre pasienter til å bare ta opp én problemstilling om gangen.
– Vi vet at pasienter i snitt har åtte symptomer uken før de kommer på legetime. Å si at man bare får ta opp én og én problemstilling, vil jo begrense muligheten til å gi en diagnose.
Publisert 21.02.2025, kl. 21.01