NHH-professor Karin Thorburn er kritisk til at Oljefondet nå vil investere i hedgefond. Oljefondet peker på at eksterne forvaltere har tjent fondet godt.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- NHH-professor Karin Thorburn kritiserer Oljefondets planer om å investere i hedgefond.
- Thorburn mener det er i strid med Oljefondets «DNA» og vil koste mye i forvaltningshonorarer.
- Hun støttes av BI-kollega Espen Henriksen, som mener fokus bør være på bred diversifisering og stordriftsfordeler.
- Thorburn påpeker at hedgefond har høye kostnader og at forvalterne har sittet igjen med halvparten av gevinsten de siste 25 årene.
- Oljefondet er kjent med kritikken fra akademia, og peker på at eksterne forvaltere hittil har skapt en meravkastning på nær 100 milliarder kroner
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Jeg tenker at det er imot Oljefondets «DNA» å holde på med sånne veddemål som koster mye i forvaltningshonorarer, sier Thorburn til E24.
Som E24 skrev forrige uke vil Norges Bank Investment Management (NBIMNBIMNBIM forvalter Oljefondet på vegne av Finansdepartementet.) sette bort eksterne forvaltningsmandater på nær 2,8 milliarder kroner til hedgefond hedgefond En type investeringsfond som bruker avanserte strategier for å oppnå høy avkastning, ofte uavhengig av om markedet går opp eller ned.i Europa og USA.
Fondene som skal velges investerer i børsnoterte aksjer både lang og kort sikt, der man satser både på kursoppgang og kursfall.
Les på E24+
Dette bør du gjøre med porteføljen nå: – Usikkerheten kan synes enorm
Tar halvparten
Thorburn påpeker at hedgefond har samme prisstruktur som private equity-fond, typisk et årlig forvaltningshonorar på to prosent i tillegg til 20 prosent av gevinsten.
En nylig analyse av hedgefond-bransjen utført av LCH InvestmentsLCH InvestmentsLCH Investments NV er en hedgefond-investor. viser at forvalterne har sittet igjen med halvparten av gevinsten de siste 25 årene, ifølge Financial Times.
– Og det er ikke risikojustertrisikojustertAvkastningsmålet justert for risikoen i investeringen. Det er et grunnleggende konsept i finansteori at en risiko-avers investor krever høyere forventet avkastning for å ta mer risiko.. Historisk har ikke hedgefond som gruppe gitt en meravkastning, justert for risiko, sier NHH-professoren.
Oljefondet fikk i fjor foreløpig nei til å investere i unoterte aksjer, herunder i private equityprivate equityPrivate equity-fond er investeringsfond som spesialiserer seg på å kjøpe opp, utvikle og senere selge selskaper for å oppnå høy avkastning. De investerer vanligvis i ikke-børsnoterte selskaper eller tar børsnoterte selskaper av børs for restrukturering., blant annet på grunn av de høye kostnadene.
– Enormt effektive
Selv om Oljefondet kan unngå de høye kostnadene ved å gjøre de samme veddemålene internt, holder finansteorien det sannsynlig at det ikke vil lønne seg, ifølgeThorburn.
– Finansmarkedene er enormt effektive, og å sitte og tro at man skal kunne slå den aggregerte informasjonen som ligger i en pris, er svært optimistisk. Man kan være heldig, men dataene tilsier ikke det, sier hun.
– Men når Oljefondet og kommersielle aktører som DNB Liv og andre velger alternative allokeringer som hedgefond, har det ikke noe for seg?
– Man tror på egne evner, og man vil gjerne tro at man er bedre enn andre, ellers skulle man ikke vært i den jobben, og det er flinke folk. Men, det betyr ikke at man har rett, sier Thorburn.
– Vinneroppskriften
Hun støttes av Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI.
– Vinneroppskriften til forvaltningen av Oljefondet har vært bred diversifisering og utnyttelse av stordriftsfordeler. Ved grundighet og fokus på å ta ut alle stordriftsfordeler har Norges Bank inntil nylig kunnet rapportere litt høyere avkastning enn indeks, sier Henriksen til E24.
Han mener det ikke bare er en direkte kostnad, men også en indirekte kostnad ved å fjerne fokus fra storskala kapitalforvaltning.
– Long-short veddemål og hedgefond-strategier kan isolert sett vise seg å bli kostbart. Det er imidlertid en fare for at de indirekte kostnadene vil kunne bli langt større fordi fokus flyttes bort fra fondets finansielle kjernevirksomhet, sier forskeren.
Les også
Vil skape klynge rundt Oljefondet: – Oslo kan bli mye større
– Hadde mistet hele
Thorburn mener at markedet er den som kan prisingen best, og som priser inn en rekke ulike utfall mest korrekt.
Markedsprisen er forventningsrett, selv om den er forskjellig fra den prisen som i etterkant blir realisert, forklarer hun.
– Tangen har sagt i fire-fem år at markedet vil korrigere kraftig. Hadde man posisjonert seg for det, hadde man mistet hele den fantastiske børsoppgangen siden, sier NHH-professoren.
– Kjent med kritikken
Kommunikasjonsrådgiver Une Solheim i NBIM opplyser at Oljefondet nå utvider en strategi som har blitt fulgt i den interne porteføljeforvaltningen i alle år, som en mulighet også innen ekstern forvaltning.
Alt vil fortsatt foregå innenfor NBIMs mandat og rammene som Oljefondet har for å avvike fra indeks, påpeker hun.
– Vi er kjent med kritikken fra enkelte akademikere når det gjelder dette temaet, sier Solheim til E24.
Oljefondet har hittil tjent over 240 milliarder kroner på fondets aktive forvaltning, hvorav nær 100 milliarder kroner i meravkastning på samarbeidet med eksterne forvaltere, ifølge NBIM.
– Disse forvalterne sitter på lokal ekspertise i markedene de opererer i, og det ville ha vært vanskelig for oss å oppnå samme resultater hvis vi skulle gjort denne jobben selv, sier Solheim.
Les også
Oljefondssjefen: – Jeg er ekstremt overrasket
Les også
Nå skal Oljefondet kopiere Tangens suksessformel
Les på E24+
Tangen til Elon Musk: – Ikke ta det personlig
Les også
Vår sparegris ligger i USAs hender
Les også