Finansnestor og milliardær blir i Norge: – Et personlig valg

2 months ago 23


Kim Wahl regnes som en av arkitektene bak den nordiske oppkjøpsbransjen. Nå maner han til tverrpolitisk handling for å styrke norsk finansnæring.

 Investor Kim Wahl etterlyser langsiktige og stabile rammevilkår for norsk finansnæring, og mener den har alle forutsetninger for å kunne bli verdensledende. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Jeg er overbevist om at hvis vi ikke gjør noe med med regelverket og skaper like konkurransevilkår, så kommer vi til å se at næringslivet forvitrer, stille og rolig, og langsomt, sier Wahl.

Han har akkurat snakket seg varm på DNBs årskonferanse i Operaen i Oslo, der temaet er finansnæringens rammevilkår og at Norge kan bli et av verdens beste land å investere i. Hvis vi vil.

En åker

Wahl mener vi i har et godt utgangspunkt for et finansielt miljø, med store kapitalforvaltere som Oljefondet, Storebrand, KLP og andre.

– Tenk på det som en stor åker. Det er ganske mye stein i den åkeren. Men hvis du begynner å plukke bort de steinene, og kanskje begynner å gjødsle litt, så vil du se at det begynner å gro. Og det kan gro kraftig. Du kan kanskje bli overrasket over hvor mye mer vi kan skape, sier han.

– Personlig valg

Investoren var med å grunnlegge oppkjøpsfondet Industri Kapital (se faktaboks), og regnes som en av stamfedrene til private equity-bransjen i Norden.

Han var nestleder i selskapet frem til 2009. Da solgte han seg ut, og fokuserte på egne investeringer.

Investorens formue har siden vokst til 1,85 milliarder kroner i 2024, ifølge Kapital.

Han er lite interessert interessert å diskutere dagsprisen for å bli værende i Norge.

– Personlig valg, sier Wahl.

– Vi trenger stabilitet, og det krever vel til slutt tverrpolitisk vilje til å skape den plattformen, sier Kim Wahl. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Raskt

Nylig varslet Storebrand, landets største kapitalforvalter med over 1.300 milliarder pensjonskroner under forvaltning, utflytting av alle sine norske fond til Sverige på grunn av mer fordelaktige vilkår der.

Wahl mener det illustrerer poenget.

– Vi må begynne å implementere EU-reglene, og vi må gjøre det raskt. Akkurat som alle andre, likt som alle andre, og tolke dem som alle andre. Og ikke lage tilleggsregler, sier investoren til E24.

Les også

Mener talenter og kapital presses ut: – Det er ikke bra, uansett hvor man er politisk

– Bygget på 30 år

Like viktig er at man må stole på at de varer, advarer han, og viser til at LuxemburgLuxemburgLuxemburg er en foretrukken hjemhavn (domisil) for en rekke kapitalforvaltningsvirksomheter, inkludert DNB, som har flere fond registrert i Luxemburg. har hatt stabile regler i 70 år, og at mange av reglene i Storbritannia er over 100 år gamle.

– Irland har lykkes med å skape en kraftfull finansnæring. De er i verdensklasse på å implementere, og har attraktive rammebetingelser og regler, samtidig som det satses på utdannelse, teknologi og innovasjon, sier Wahl, og fortsetter;

– Det gjør at alle de store institusjonene kommer til Irland. Og de har bygget det på 30 år.

– Store muligheter

Det var også poenget til oljefondsjef Nicolai Tangen i et intervju med E24 nylig.

I dag jobber det rundt 150.000 mennesker med kapitalforvaltning i Irland, ifølge ham.

Oljefondsjef Nicolai Tangen, her på DNB-konferansen, snakker om mulighetene til å skape et økosystem rundt kapitalforvaltning, og at forvaltning er en lærlingvirksomhet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Det drar med seg compliance, det drar med seg juridisk, det drar med seg banking, back office og så videre og videre. Det har store muligheter, sier oljefondsjefen.

Les også

Bransjetopp om Storebrand-utflagging: – Synd og trist for norsk kapitalforvaltning

– Ikke én ting

Wahl mener det er mulig å få til det samme i Norge, og at Finansdepartementet og finansnæringen må gå i dialog.

– De har en mengde input på dette, men det skjer ikke noe. Fond flytter og vi begynner å se at det forvitrer. Så skal man plutselig forandre én ting, sier Wahl, og fortsetter;

– Men det handler ikke om én ting. Vi skal forandre rammebetingelsene på en sånn måte at vi får gode, stabile, langsiktige spilleregler. Så kan vi for eksempel sette skatten laglig eller krydre dette litt med noen gode ting fra andre land, men finansnæringen skal ikke ha noen fordeler eller spesialtjenester, hverken fra politikere eller NBIMNBIMNorges Bank Investment Management (NBIM) forvalter Oljefondet på vegne av Finansdepartementet., sier Wahl.

1 av 5Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Etterlyser enighet

Han ramser opp: like egenkapitalkrav, regnskapskrav, skattekrav, skatt på produktene i finans hjemme som ute, og lik skatt på finansselskapene.

– Vi hadde jo klart å lage en helhetlig plan rundt det og å gjøre det fort. Og så si, tverrpolitisk, at nå er vi enige om at dette skal gjelde neste 25 årene. Da tror jeg Norge ville blomstre, og langt mer enn det vi tror, sier Wahl.

På scenen torsdag fremla han det som en positiv spiral. Samtidig kan en spiral kan gå begge veier.

– Med positiv spiral tenker vi at kapital tiltrekker seg kapital, talenter tiltrekker seg talenter, og utenlandske miljøer vil søke inn mot alt dette, og dermed mot Norge, sier investoren.

Les også

Tangen vil skape klynge rundt Oljefondet: – Oslo kan bli mye større

Lær av Sverige

Han tror det også handler om holdningsendring, og å skape en forståelse av skjebnefellesskap.

Der kan Norge lære mye av Sverige, som han har et nært forhold til, mener Wahl.

– I Norge har vi oljen som vi lener oss ganske kraftfullt på. I Sverige er næringslivet oljen deres, og det gjør at fagforeningene, politikere og kapitalen, de snakker sammen på en helt annen måte, sier investoren.

Dette bidrar også til at man ikke faller næringslivet i ryggen, som man kanskje i større grad kan tillate seg i Norge, mener Wahl.

– Jeg tror vi skulle begynne å lære litt av Sverige på det å samarbeide, og støtte og heie litt også på næringslivet, sier Wahl.

Les også

DNB-sjefen om Oljefondet: – Har tyngde til å trekke til seg aktivitet

Endre tankesettet

På scenen ble Wahl støttet av Alexander Opstad, leder for DNBs meglerhusvirksomhet.

Han mener tankesettet rundt verdiskapning må endre seg.

– Bare tanken på at vi skal leve av tjenester er ganske fjernt, og at vi skal leve av finanstjenester er helt ut på siden. Jeg tror det trengs en litt mental oppvåkning, om at det er ikke bare grunnrente som kan bidra, sier han.

Meglertoppen tror også man må tenke på hvilke konkurransefordeler Norge har, også hva gjelder kultur.

Alexander Opstad (t.v.), Hannah Gunvor Jacobsen og Kim Wahl på scenen under DNB-konferansen i Operaen. Foto: Stig B. Fiksdal

– Vi har en flat struktur, vi er ganske empatiske, ganske snille med hverandre. Det er ikke noe trade-off mellom empati og det å vinne, og å gjøre det bra på noe, sier Opstad.

– Har lært

Han frykter ikke at økonomien skal bli mer sårbar med en større finansnæring, og peker på at EUs «single rulebooksingle rulebookSingle Rulebook har som mål å skape et felles sett med harmoniserte tilsynsregler som institusjoner i hele EU må overholde. Dette skal sikre en enhetlig anvendelse av Basel III i alle medlemsstater.» er på 15 000 sider.

– Jeg tror man har lært en lekse siden finanskrisen, og nå er den risikoen rammet inn på en helt annen måte. Som Kim (Wahl, journ.anm) sier, vi er ikke ute etter særfordeler på noen som helst måte, men når du har 15 000 sider å forholde deg til så er det en kompleksitet som gjør at det er i bevegelse hele tiden, sier Opstad, og fortsetter;

– Vi har de samme rammevilkårene (som i EU, journ.anm) på mange områder. Så er det viktig å bevare det, og å ta bort de eventuelle særnorske reglene som ikke bidrar til å få vekst i næringen.

– Tenke langsiktig

Hannah Gunvor Jacobsen, partner i oppkjøpsfondselskapet Summa Equity, er enig.

Summa ble etablert i Sverige i 2016 fordi forholdene lå bedre tilrette for det, påpeker hun.

Hannah Gunvor Jacobsen, COO og investorkontakt i Summa Equity. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Norge har jo tidligere vist at man ved å tenke langsiktig kan bygge verdensledende strukturer, som næringsklyngene innen fisk og olje, sier Jacobsen.

Det må i større grad anerkjennes at vi trenger høyverdiskapningsnæringer som finansnæringen, og at det kan skapes mange arbeidsplasser og gi store ringvirkninger, mener hun.

– At man kan skaffe den risikokapitalen man trenger, som kan skaffe nye bedrifter, nye sektorer og bransjer, tror jeg er helt essensielt, sier Jacobsen.

Les også

Vil ha industriell base rundt Oljefondet: – Større del av forvaltningen bør skje i Norge

Les også

Arctic-topp om finansnæringens betydning: – Det har vi visst siden 1816

Les på E24+

E24-kommentar: DN i mimremodus

Les også

Meglertopp etterlyser plan for fremtidens Norge: – Vi er en lønnsom næring

Les også

Toppadvokat slår alarm om Norges fremtid: – Vår nye olje er kapital

Les også

Finansnæringen flytter ut, nå kreves handling!

Read Entire Article