Forsker om Ukraina-forhandlingene: – Nå er jeg bekymret

2 months ago 20


De siste dagene har det kommet motstridende signaler fra USAs president når det gjelder Ukrainas rolle i forhandlinger med Russland.

  • Onsdag sa Trump til reportere at det første møtet med Putin vil finne sted i Saudi-Arabia. Ukraina er ikke invitert. Han sa også at Nato-medlemskap ikke er «praktisk».
  • I går ble Trump spurt av reportere om ukrainerne vil ha en plass ved forhandlingsbordet. – Selvsagt vil de det. Jeg mener, de er en del av det.

Les også:

Men så langt har verken Trump, forsvarsminister Pete Hegseth eller noen andre forsikret om at Ukraina har en plass ved bordet idet forhandlingene starter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har full støtte fra EU i kravet om å få delta hele veien.

Direktør Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt tror Putin kommer til å stå steilt på sine krav.

– Jeg tror ikke Putin kommer til å gi seg på tørre møkka før han har de fire fylkene. Og militært sett er han jo godt på vei til å få dem, sier Neuman til NRK.

De fire fylkene er de som Russland delvis har tatt kontroll over i årene fra 2014 til nå. Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja ble oktober 2022 skrevet inn som russisk territorium i den russiske grunnloven. Det samme er Krim-halvøya.

– Nå er jeg bekymret

Neumann mener det er svært viktig at Ukraina har en plass ved forhandlingsbordet.

– Det historiske mønsteret var at stormaktene bestemte at det skulle være sånn og slik. Men hele vitsen med den liberale verdensorden de siste 80 årene er at det ikke er sånn at en skal ha slike stormaktskonferanser. Andre får være med. Og det er jo ganske hyggelig at de menneskene det gjelder, faktisk er til stede.

På spørsmål om europeisk land kan stole på at Trump ivaretar deres og Ukrainas interesser i forhandlinger med Putin, er Neumann klar.

– Jeg vil si ut ifra hva han har gjort, overhodet ikke.

– Er du bekymret?

– Jeg har nå levd i 65 år. Ikke vært bekymret for atomkrig, ikke vært bekymret for at det skulle skje noe utenrikspolitisk sånn eller slik. Nå er jeg bekymret, fordi Washington jo er i kaos.

Neumann viser til at Trump nå forsøker å «demontere hele rettsstaten».

– Det kommer til å spille over på rettsatsprinsippet i internasjonal politikk, og da blir det ikke gøy å være småmakt, sier direktøren ved Fridtjof Nansens Institutt.

Presidentene Trump og Putin som matrjosjka-dokker har dukket opp som populære suvernirer i Moskvas turistgater.

Foto: AFP

Europa vil frykte konsekvensene

Han er redd Trump vil gå med på Putins krav om ukrainsk nøytralitet. Da vil han forsøke å behandle Ukraina som et russisk lydrike. Kanskje også som en del av den russiske stat etter hvert.

Det vil i så fall bli en enorm belastning for forholdet mellom Europa og USA.

– Europa vil da spørre hva som er det neste for Russland. Det er en måte å gi Russland frie hender på. For Trump er fristelsen bare å få dette unna for å kunne vise sine velgere. For Europa står hele den europeiske sikkerhetsorden på spill, sier Neumann.

USAs visepresident prøver å berolige

USAs visepresident JD Vance sier i et eksklusivt intervju med The Wall Street Journal at muligheten for å sende amerikanske soldater til Ukraina fremdeles «er på bordet».

Vance er i Europa for å delta på sikkerhetskonferansen i München. Senere i dag skal han og utenriksminister Marco Rubio etter planen møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

U.S. Vice President JD Vance's bilateral meeting with NATO Secretary General Mark Rutte, in Munich

USAs visepresident JD Vance taler under et møte med Natos generalsekretær i München i dag.

Foto: Reuters

Hovedtema vil være hvordan en kan komme fram til en avtale med Russland om Ukraina.

– Jeg tror det kommer en avtale ut av dette som vil sjokkere mange mennesker, sa Vance i intervjuet med The Wall Street Journal.

Han sa også at president Trump ikke går inn i forhandlingene med skylapper.

Men mange peker på at Trump allerede har gitt Putin mye av det han vil ha. Og det uten at landet det gjelder har blitt hørt.

Publisert 14.02.2025, kl. 12.05 Oppdatert 14.02.2025, kl. 12.09

Read Entire Article