Dommen EMD nylig avsa springer ut av tre individuelle klager fra svært unge fornærmede i franske voldtektssaker, der alle endte med frifinnelse. Sakene er forent til felles behandling, fordi de reiser varianter over samme spørsmål: Hvor uttrykkelig må et overgrepsoffer, spesielt som ung, særlig sårbar eller beruset, gjøre motstand for at det kan kalles voldtekt?
I alle tre saken konkluderte EMD med at Frankrike krenket jentenes rettigheter etter artikkel 3 om nedverdigende behandling og artikkel 8 om privatliv. Dommen er kun publisert på fransk, men i det engelske sammendraget skriver domstolen at franske myndigheter «had not properly assessed the impact of all the circumstances surrounding the events; nor had they taken sufficient account, in evaluating whether the applicants had been capable of understanding and giving their consent, of the particularly vulnerable situations in which they had found themselves, particularly in view of their ages».
– Flytter gjerdestolper
I premissene skriver retten at «nå er en økende enighet blant statene om å uttrykkelig inkludere begrepet informert samtykke i definisjonen av voldtekt, og å fastslå mangelen på slikt samtykke som et grunnleggende element i lovbruddet».

Partner i Elden Olaf Halvorsen Rønning, som jobber særlig med EMK-spørsmål, mener avgjørelsen flytter flere gjerdestolper.
– Diskusjonen rundt de foreliggende forslag til endring av norsk rett, knytter seg særlig til valget mellom «bare ja er ja» eller «nei er nei»-modeller. Denne dommen er en påminnelse om at man ikke bare må se på formen av et eventuelt samtykke, herunder ved passivitet, men også vurdere om dette samtykket er i tilstrekkelig grad fritt. Denne dommen gir viktig klargjøring til kravene om at samtykke til seksuell omgang må være tilstrekkelig fritt og informert, sier Rønning.
Klargjør kriteriene
Han mener avgjørelsen særlig klargjør kriteriene for hvordan domstoler må vurdere hvorvidt det foreligger tilstrekkelig fritt samtykke, og at seksuell omgang også med en person som sier «ja» i ord eller handlinger, kan være voldtekt. Bestemmelsen regjeringen nylig foreslo som ny voldtektsparagraf, lyder:
«Med fengsel inntil 6 år straffes den som har seksuell omgang med noen som verken i ord eller handling har samtykket til det. »
– Dommen gir grunnlag for å spørre om den «ja betyr ja»-modellen som departementet foreslår å innføre, vil gi bedre vern til personer som blir utsatt for dette.
– Fordi?
– Forslagets ordlyd kan gjøre at fokus blir for sterkt på hva vedkommende sa eller gjorde, og for lite på om hen hadde forutsetninger til å avgi noe samtykke. Dette innebærer ikke nødvendigvis en tilstrekkelig styrking av det rettslige vernet mot seksuell omgang uten samtykke som er tilstrekkelig til å oppfylle EMDs krav, sier Rønning.
Dommen finner du her.