Frykter krisescenario: – Norge vil tape ekstra mye

3 hours ago 4


Sjeføkonom mener Norge vil rammes hardt av både europeisk beskyttelsestoll og oljeprisnedgang ved en ny handelskrig.

Sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak i Sparebanken Sør. Foto: Eirin Fidje / Fædrelandsvennen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I motsetning til mange av sine kolleger, frykter sjeføkonom Tore Grobæk Vamraak i Sparebanken Sør at Norge vil bli hardt rammet av en eskalering av handelskrigen mellom USA og Europa, og verden for øvrig.

– Vi har profittert på at vi har spesialisert oss på enkelte produkter, og importert resten. Norge vil derfor tape ekstra mye på en ny handelskrig, som er ett av scenariene vi går i retning av nå, sier Vamraak til E24.

«Trippelskvis»

Finansminister Jens Stoltenberg har tidligere advart om at Norge kan havne i en «trippelskvis» ved handelskrig mellom USA og Europa, og verden for øvrig.

Faren for at Norge samtidig skal rammes av økte tollsatser fra USA, beskyttelsestiltak fra EU og en oppbremsning i verdensøkonomien, blir på den annen side avvist av sjeføkonomene i Nordea og DNB.

Les også

Avviser «trippelskvis» for norsk økonomi: – Vi er ikke like engstelige som Stoltenberg

Lavere vekst

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank er også mer enig med sine kolleger i Nordea og DNB, enn Sparebanken Sør.

Sjeføkonom Frank Jullum, Danske Bank.

– Vi er nok veldig på linje med DNB og Nordea her. De direkte effektene av amerikansk toll er små, og sjansen for at vi skal havne utenfor EUs eventuelle tollbarrierer er nok liten, sier Jullum til E24.

Han mener derimot at de indirekte effektene av svakere global vekst, som tollbarrierer, usikkerhet og stramme finansielle forhold, nok vil merkes.

– Selv om vi nok vil se en klar de-eskalering av USA/Kina-konflikten, tror vi global vekst vil bli 0,3-0,4 prosentpoeng lavere enn vi trodde før «Liberation dayLiberation dayUSA-president Donald Trump omtaler datoen for innføringen av USAs varslede toller mot oververdenen, 2. april, som "Liberation Day". Trump har senere utsatt full innføring til 9. juli, med basistoll på 10 prosent, for de land som han mener ikke har reagert med mottiltak.», sier Jullum.

– Ikke alvorlig redd

Han støttes av sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken, som peker på at signalene fra EU-president Ursula von der Leyen har vært positive i det siste.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov, Handelsbanken.

– Jeg er ikke alvorlig redd for at vi skal havne i en situasjon hvor EU setter opp generelle beskyttelsestiltak for å sikre egne markeder, og at vi havner utenfor, sier sjeføkonomen til E24.

Han tror en handelskrig vil kunne gi en reduksjon i den årlige verdiskapningen (BNP) i Norge i størrelsesorden 0,1 prosentpoeng, og ha tilnærmet ingen effekt på arbeidsledigheten.

– Det er ikke positivt, men det er langt unna krise. Hvis vi ser til de scenariene som SSB har studert med ulike varianter av handelskrig og handelspolitisk usikkerhet, og spillover-effekterspillover-effekterSpillover-effekter eller eksternaliteter, er et økonomisk begrep som refererer til kostnader eller fordeler som påvirker en part som ikke direkte er involvert i produksjonen eller forbruket av en vare eller tjeneste. til Norge, er den antatte makrovirkningen også liten, selv i nedsidescenariene, sier Hov.

– Mye usikkerhet

Vamraak er enig i at den direkte effekten av økte tollsatser fra USA vil være liten for norsk økonomi, men alvorlig for de virksomhetene som rammes.

Men, han gir Stoltenberg rett i at kombinasjonen av europeiske beskyttelsestiltak og svakere vekst i verdensøkonomien vil ha en betydelig negativ effekt på norsk økonomi.

– Jeg tror at det er en viktig erfaring at det er ulike utfallsmuligheter, fordi det er så mye usikkerhet akkurat nå. Så er det et helt annet spørsmål hva som er sannsynligheten for de ulike scenariene, sier Vamraak.

Les også

Kronikk av Jens Stoltenberg: Det store problemet med handel er at det ofte skaper ulikhet

– Tydelig

Vamraak frykter Norge kan bli et transittland for varer fra USA til Europa, dersom EU svarer med mottiltak mot USAs varslede toller.

– For å hindre den type virksomhet, kan EU finne på å innføre beskyttelsestiltak. Det vil ramme all norsk eksport til EU, sier han.

EU har derimot så langt vært klar på at Norge og EU er integrert gjennom felles markeder, og at norsk industri vil bli behandlet som industri i EU.

– For å være tydelig – Norge er innenfor vårt indre marked, og vil fortsette å være det, sa EU-president Ursula von der Leyen under et møte med statsminister Jonas Gahr Støre tidligere denne måneden.

– Eskalerer fort

Vamraak er skeptisk.

Han minner om at selv om Norge er med i EØS, er vi ikke med i den europeiske tollunionen.

– Å gå linje for linje i tolltariffen er noe man kan gjøre hvis man har god tid. Men utviklingen i en handelskrig eskalerer så fort at EU må respondere med brede handelstiltak, og det er ikke tiden eller veien for Norge å imøtekomme de bekymringer som EU måtte ha, sier sjeføkonomen.

Ser oljeprisknekk

Man står også i fare for å reversere flere tiår med verdiskapningsvekst, mener han.

– Det vil resultere i at vi alle blir fattigere, og at vi får muligheten til å kjøpe færre produkter, og dermed reduseres den økonomiske aktiviteten i hele verdensøkonomien, sier sjeføkonomen.

Dette vil også kunne får stor betydning for Norge gjennom oljeprisen, ifølge ham.

– Svakere aktivitet i verdensøkonomien slår som regel inn i oljeprisen, og vil slå hardt inn i næringslivet langs kysten, som vi så under oljeprisfallet i 2014–2015, sier Vamraak.

Vamraak er aktiv Høyre-politiker i fylkestinget i Agder. Han er også vararepresentant på Stortinget for Akershus. Han uttaler seg her som sjeføkonom i Sparebanken Sør.

Les på E24+

Fire grunner til at Trumps toll ikke vil bringe industriarbeidsplassene tilbake

Les også

USA-ekspert: – Norge har i beste fall 50 prosent sjanse for tollkutt

Les også

Rapport om USAs økonomi: «Betydelig verre» fremtidsutsikter på grunn av toll

Les også

Stoltenberg tok opp Equinors havvindstans med Trump-rådgiver

Read Entire Article