Glimt-sjefens beskjed: – Ingen grunn til å være redde for oss

3 hours ago 4


Kortversjonen

  • Bodø/Glimt møter storlaget Tottenham i semifinalen i Europa League.
  • Frode Thomassen ble i 2017 omtalt som «et gjesp av en ansettelse», men har vært med å løfte klubben til nye høyder.
  • Klubben har gått fra nesten konkurs til suksess med millionoverskudd og europacup-bragder.
  • Thomassen mener likevel ingen norske klubber trenger å frykte Glimt.

Ut av spillerbussen i London kommer mannen med hendene på klubbrattet.

Mens trener Kjetil Knutsen (56) styrer det som skjer på banen, kontrollerer Frode Thomassen (58) det meste utenfor.

Torsdag kveld toppes det villeste eventyret norsk klubbfotball noen gang har sett med en semifinale mot Tottenham i Europa League.

For der Rosenborg tross alt hadde vært et etablert topplag i mange år da de endelig kom seg inn i Champions League på 90-tallet, var Bodø/Glimt liksom ingenting da denne mirakelferden startet.

– Internt tror jeg faktisk ikke det føles som et eventyr lenger. De første årene var det dét, nå begynner man egentlig å kjenne at det er normalen, sier Thomassen, den daglige lederen, den sterke mannen i bakgrunnen.

 TROND JOHANNESSENSJEFSTANKER: Frode Thomassen forklarer hvordan Glimt-ledelsen tenker. Foto: TROND JOHANNESSEN

– Hvordan har dere våget å tenke så stort?

– Jeg tror ikke vi har tenkt så mye ... jeg tror ikke det er noen her som har tenkt stort og visjonært.

– Men vi har vært ekstremt til stede i hverdagen. Der har det aldri vært noen bremser. Det har aldri vært noen som har sagt at «det får vi ikke til», svarer Glimt-sjefen.

Og hvis du tror at den store målsettingen nå er å vinne Europa League denne våren – eller endelig å komme seg inn i Champions League til høsten – er svaret et rungende «nei».

– Vi har ingen mål. Vi har aldri hatt et mål. Vi har aldri hatt en stor plan. Ingen KPI. Ingenting av det der.

– Hvorfor ikke?

– Vi mener det er et feil utgangspunkt. Vi jobber bare med utvikling og gjennomføring. Bodø/Glimts suksess er ikke et resultat av en plan. Det er summen av mennesker som har jobbet godt sammen over tid.

Thomassen mener mange norske klubber starter i feil ende: De setter mål og budsjetter før de har definert hvem de er.

– Folk tror det finnes en oppskrift. At hvis du gjør a, b, c og d, så får du e. Sånn funker det ikke. Det finnes ingen formel. Det handler om å være ekstremt til stede – hver dag.

58-åringen tipper mange hadde blitt overrasket om de hadde sett hva som skjer på Aspmyra i det daglige.

– Noen ville sikkert kalt oss en voksenbarnehage.

– På hvilken måte?

– Vi lever jo i en fotballkultur, humoren er av og til litt skrudd. Det er mye kjærlighet her, mye lek. Vi jobber beinhardt, vi kan være uenige om mye, og vi kan krangle faglig, men det er aldri personlig og i prinsippet elsker vi jo hverandre som mennesker. Da tåler vi å krangle, understreker mannen som har en bred bakgrunn både i og utenfor idretten:

Frode Thomassen

Spillerkarriere:
Fauske/Sprint
Lyn fire sesonger (88–91)
Stabæk én sesong (92)

Trenerkarriere:
** Lyn (junior) 93–95
(NM-gull og Norway Cup-seier)
** Barnefotball Vålerenga 99–2003
** Barne-/ungdomsfotball og akademi Bodø/Glimt 2003–2016
** Damelaget Grand i Toppserien (2008) – rykket ned

Lederkarriere (fotball):
** Leder av barne- og ungdomsavdelingen i Vålerenga i 2–3 år – satt også i fotballstyret til klubben.
** Nestleder i Fotballtrenerforeningen i 7–8 år
** Styremedlem Bodø/Glimt 2003–2008
** Styreleder Bodø/Glimt 2009–2011.

Sivile jobber:
** Kulturdepartementet:
Startet som konsulent 1994 og var underdirektør i Idrettsavdelingen seksjon for forskning og utvikling frem til 2003.

** Nord universitet:
Jobbet der før han startet i Glimt. Var fakultetsdirektør ved Profesjonshøgskolen (lærer-, sykepleier, samt kunst-, kultur- og idrettsfag).

Rundt «oldboysbordet» i bakgrunnen går praten om møtet med det engelske storlaget, og man kan høre summingen av nerver blant klubbveteranene. Men de fleste kaffesamtalene de siste årene har tross alt vært usedvanlig hyggelige.

Opprykk i 2017, nesten nedrykk i 2018 – før det tok fullstendig av. Sølv i 2019, gull i 2020 og 2021, sølv i 2022, gull i 2023 og 2024. Og ikke minst: Europacup-bragder omtrent hvert eneste år.

Millionene renner inn i en klubb som måtte be innbyggerne om hjelp for å unngå konkurs for rundt 15 år siden.

I 2024 hadde Glimt inntekter på rundt 600 millioner, mye på grunn av spillersalg, og et overskudd på «70–80 millioner»,

Hvordan går det med Glimt borte mot Tottenham?aSjanseløse. Her kan det bli stygge sifre.bDe vinner. Tottenham er helt borte for tiden.cTror Glimt får med seg et godt utgangspunkt til hjemmekampen. Ikke verre enn ettmålstap.

Thomassen og hans medsammensvorne har bidratt til at spillere fra eliteserien er blitt betraktelig dyrere de siste årene.

– Det er helt bevisst at vi er blitt tøffere i forhandlingene. Og vi har hatt muligheten til å stå i det. Jeg tror det hjelper alle norske klubber, det øker verdien på alle spillere, mener han. I fjor ble danske Albert Grønbæk solgt til franske Rennes for rekordsummen 170 millioner.

 «Bodø/Glimt – førr evig» står det på det gule båndet rundt høyrearmen til Frode Thomassen. – Det er med meg overalt. Jeg tror ikke jeg har tatt det av meg på fem år, sier han, men benekter at det handler om overtro.  Foto: TROND JOHANNESSENSITTER FAST: «Bodø/Glimt – førr evig» står det på det gule båndet rundt høyrearmen til Frode Thomassen. – Det er med meg overalt. Jeg tror ikke jeg har tatt det av meg på fem år, sier han, men benekter at det handler om overtro. Foto: TROND JOHANNESSEN

Hele tre speidere er ansatt for å få de beste spillerne inn igjen, men klubben har også fått frem flere nøkkelspillere gjennom eget akademi: Som Patrick Berg, Fredrik André Bjørkan og Jens Petter Hauge.

Klubben opererer nå med så store tall – og klasseskillet fremstår så markant i norsk fotball – at mange klubber sikkert tenker at «her er det bare å gi opp»

Thomassen er sterkt uenig i en slik tankegang.

– Det er ingen grunn til at noen skal være redde for oss. Tvert imot: Jeg håper det vi gjør heller kan inspirere.

Han minner om Glimts utgangspunkt: Liten by, langt nord, langt unna alt.

– Det finnes ingenting med Bodø som tilsa at vi skulle klare dette. Det eneste vi har gjort, er å jobbe ekstremt godt over tid. Det er mange klubber i Norge som kan få til det samme. Økonomisk er det større avstand fra oss og opp til mange av dem vi slår i Europa enn det er ned til de norske klubbene, påpeker han.

De norske konkurrentene tilføres også en del millioner som følge av Glimts suksess, samt at muligheten for andre til å komme ut i Europa øker.

Thomassen mener mange i norsk fotball – mediene inkludert – er altfor opptatt av penger.

– Det er lett å si når man har dem?

– Ja, men vi hadde bare 42 millioner i inntekter i 2017. Det er ikke penger som skaper suksess. Kultur gjør det. Du kan kjøpe spillere, men du kan ikke kjøpe kultur. Du kan ikke kjøpe et «vi». Det må du bygge selv. Når mennesker sammen klarer å skape noe sammen, da finnes det egentlig ingen grenser for hva man kan oppnå.

– Se på Rosenborg på 90-tallet. Det var kultur, kontinuitet og folk som jobbet sammen over tid.

 Mats Torbergsen / NTBFoto: Mats Torbergsen / NTB

Thomassen kan fremstå med en rettfrem og brysk fremtoning. Han har fått en del kritikk av både egne og andre supportere – særlig knyttet til standpunkter i VAR-saken – og om medlemsdemokratiet.

Glimt var en av klubbene som jobbet hardt for at VAR skulle bli værende i norsk fotball, og Thomassen dundret løs mot Vålerengas daglige leder Svein Graff i forkant av Tinget.

– Du er ikke redd for å bli upopulær?

–Noen ganger må du si det du mener, selv om det ikke alltid er populært. Vi er ikke her for å please folk. Vi tror på det vi gjør – og står for det offentlige ordskiftet. Det mener jeg fotballen trenger mer av.

– Jeg mener det må være helt greit å være uenig, slik vi var med Vålerenga. Men det må være ekte og tydelig. Jeg sier ikke at vi alltid har svaret, men det verste er de som bare lener seg mot flertallet.

– Det er kanskje lettere ikke å bry seg så mye om hva andre mener når dere er så gode?

– Det er iallfall lettere å bli hørt.

Thomassen sitter i tredje etasje på Aspmyra stadion. Ute er det kaldt, og de åpne hjørnene sender sure vinddrag inn mot banen. Det er nydelig utsikt mot Børvasstindan, men ikke spesielt vakre stadionfasiliteter.

– Når Tottenham kommer hit neste uke føler de sikkert at vi tar dem tilbake til ... den tribunen på andre siden er fra 1966, peker han.

– Er det både sjarmerende og litt flaut når dere får besøk fra storklubber?

– Det er vel bare sjarmerende. Vi er ikke så flaue over ting.

Men Glimt må gjøre noe. «Action now» står det på utsiden av Aspmyra, og planen er at et topp moderne UEFA-godkjent stadion – med plass til rundt ti tusen og tak helt inn til banen – skal stå klart i 2027.

– Det er kanskje det viktigste som kommer til å skje her de neste årene, sier sjefen for de gylne tidene.

Glimt trenger mer plass. Klubben vokser utenfor banen også. Da Thomassen tok over, var det rundt 30 ansatte i klubben. Nå er det godt over 100 – og fortsatt økende.

Mye av pengene brukes på å lønne spillerne på et nivå som gjør at «middels» klubber i for eksempel Nederland og Belgia ikke skal kunne utkonkurrere dem.

– Det er viktig å være konkurransedyktige, uten at vi mister kontrollen, sier Thomassen. Han forklarer at Glimt opererer med «bonussystemer og fleksible lønnsmodeller» som gjør dem mindre sårbare i dårlige perioder – og mer attraktive i de gode.

Det betyr at lønningene har vært svært gode de siste sesongene. Trener Kjetil Knutsen, venstreback Fredrik André Bjørkan og Patrick Berg lå alle på pluss/minus ti millioner kroner på skattelistene fra 2023.

 Mats Torbergsen / NTBTJENER GODT: Fredrik André Bjørkan (til venstre) og Patrick Berg jubler for scoring mot Rosenborg i 2024. I bakgrunnen Sondre Brunstad Fet. Foto: Mats Torbergsen / NTB

– Spillere og trenere skal kjenne på at det her er et bra sted å være. Da må vi tilby helhet: Sportslig utvikling, økonomisk trygghet, og et miljø som betyr noe.

– Er denne muligheten det beste ved at dere er blitt så rike?

– Vi opplever jo oss ikke som – og liker ikke at dere omtaler oss som – rike.

– Dere er jo det.

– Vi har en fornuftig ressursbase.

– Det høres nesten enda mer «cocky» ut?

– Hehe, men husk at det er ganske store svingninger i økonomien. Det kan gå fort ned igjen. Og nå skal vi også bygge en ny arena som vi er helt avhengig av og der skal vi investere mye.

– Rosenborg vant 13 år på rad. Ingen så en ende på det, de hadde mest penger, men til slutt stoppet det likevel. Hvordan skal dere sørge for at Glimt fortsatt er i toppen om 10–15 år?

– Alt vi har gjort har egentlig handlet om forbedring av klubben. Når Kjetil bygger laget, bygger vi laget rundt laget. Vi jakter hele tiden det neste nivået. Mange klubber er oppe et år eller to, så mister de kanskje treneren eller spillere og så faller de nedover igjen.

– Jeg tror vi har skapt noe som gjør at dette ikke er en døgnflue, men vi kommer ikke til å vinne serien hvert år. Det er mange klubber som jobber veldig bra, for eksempel Rosenborg.

Frode Thomassen sammenligner Bodø/Glimt med en Formel 1-bil.

– Det er masse små komponenter som må fungere sammen og så jobber vi hele tiden for at det skal gå fortere, illustrerer han.

Nå har Glimt kommet opp i voldsom fart.

Så gjenstår det å se om det blir bråstopp i London.

  • Det var i en blogg på bodonu.no at ansettelsen av Thomassen ble omtalt som et «gjesp».
Read Entire Article