For både Johannes Thingnes Bø og Ragnhild Femsteinevik gikk voldsomt raskt i sporet og kapret derfor likevel en plass på pallen.
Frankrikes Julia Simon og Quentin Fillon Maillet tok gullet, mens Thingnes Bø sikret sølvet med en sterk langspurt i konkurranse med tyske Justus Strelow.
– Smøreteamet har levert helt fantastisk, sa NRKs skyteekspert Ola Lunde.
– Kjempeform på Thingnes Bø. Den sisterunden hans er helt rå, sier Torgeir Bjørn.
– Vi må gratulere de norske smørerne med å ha slått tilbake. 15 ekstraskudd på Norge, og de blir nummer to. Det blir det ikke uten strålende ski, fortsetter han.
Da fluorforbudet trådte i kraft fra 2023 måtte de norske smørerne for skiskytterne tenke alternativt. Da tydde de til kreative metoder på jakt etter de raskeste skiene.
Med norske øyne var det nemlig knyttet spenning til smøringen av skiene. På onsdagens normaldistanse for herrer gikk de nemlig på en smørebom.
Det ledet til at de norske skiskytterne var uvanlig trege i sporet – og i etterkant la smøresjef Tobias Dahl Fenre seg helt flat.
Før parstafetten sa Fenre at de hadde funnet «et delvis svar» på hva som gikk galt.
– Det er litt sommerfugler etter dagen i går. Det er fint om vi klarer å reise kjerringa i dag, sa Fenre til NRK.
Dette spådde brødrene Bø i 2011 om hvordan karrierene deres ville bli.
Under fjorårets stafett endte Johannes Thingnes Bø og Ingrid Landmark Tandrevold på tredjeplass, halvminuttet bak Frankrike.
I Lenzerheide fikk Ragnhild Femsteinevik sjansen sammen med Thingnes Bø, selv om hun ikke har gått mange parstafetter før på toppnivå.
Femsteinevik sto med en 12.-plass fra normaldistansen som sitt beste VM-resultat. Med andre ord var det andre nasjoner som sto med favorittstempelet før stafetten.
Femsteinevik tok styringen umiddelbart og la seg i front på første etappe. Det tok bare et par minutter før feltet slo sprekker.
– Ha is i magen nå, Ragnhild, sa NRKs kommentator Torgeir Bjørn.
– Hun har gått utrolig fort, sa skyteekspert Ola Lunde.
Ekspertene var nervøse – og det med rette. Femsteinevik bommet nemlig tre ganger på første liggende, men heldigvis satte hun ekstraskuddene.
– Det er tydelig at hun ikke fant helt roen, men det er veldig viktig at hun traff med de tre ekstraskuddene. Da er vi fortsatt med, sier NRKs ekspert Marte Olsbu Røiseland.
Det ble to nye bom på stående, men igjen reddet hun seg inn med rask skyting og to gode ekstraskudd. Dermed sendte hun Thingnes Bø ut cirka halvminuttet bak Frankrike.
– Jeg liker offensiviteten til Ragnhild, sa Olsbu Røiseland.
Med én bom på liggende og to bom på stående, sto Norge med totalt åtte bom etter at både Thingnes Bø og Femsteinevik hadde gått én etappe.
Likevel var de rett bak teten – og det skyldtes blant annet veldig gode ski.
– Det er enormt. Hun må ha fantastisk form og gode ski her i dag, sa Jann Post om farta til Ragnhild i langrennssporet.
– Det norske smøreteamet har slått tilbake, konstaterte Torgeir Bjørn.
På sin siste etappe ble det to bom på liggende og én bom på stående for Femsteinevik. Hun sendte Thingnes Bø ut i løypa cirka 20 sekunder bak leder Tyskland.
– Dette løste hun fantastisk bra, den var hårfin den bommen hun fikk, sa Ola Lunde om Femsteineviks siste serie.
Thingnes Bø åpnet med én bom på liggende og dermed var han fortsatt snaue 20 sekunder bak med én skyting igjen.
– Alt er mulig. Thingnes Bø er i kjempeform. Jeg håper han har litt is i magen inn til siste stående. Han har en sisterunde igjen inn til mål der han kan ta inn mye, sa Olsbu Røiseland.
Før den siste stående skytingen var han bare ti sekunder bak, men med tre bom på siste skyting var gullet utenfor rekkevidde.
Fredag er det hviledag, før både kvinnene og herrene skal gå stafett på lørdag. Kvinnene starter klokken 12.05, mens herrene går 15.05. Rennene ser du på NRK1.
Tarjei Bø var verdens beste skiskytter. Men han visste han hadde en lillebror som kunne bli enda bedre. Og Johannes Thingnes Bø ble bedre enn noen annen. Dette er historien om brødrenes skiskytterkarrierer.
Publisert 20.02.2025, kl. 16.41 Oppdatert 20.02.2025, kl. 16.44