Har Putin endret sine mål i Ukraina?

13 hours ago 7


Kortversjonen

  • Ny etterretning fant at Vladimir Putin nå fokuserer på å sikre territoriet Russland allerede har tatt i Ukraina.
  • Den russiske presidentens endrede mål kan øke sannsynligheten for fredsforhandlinger.
  • Flere vestlige statsledere er kritisk til Trumps fredsforslag, hvor Ukraina får lite gjennomslag.

Russlands president Vladimir Putin kan ha justert sine umiddelbare mål i Ukraina-krigen.

Ny etterretning tyder på at han nå fokuserer mer på å sikre territoriet Russland allerede har tatt, fremfor å erobre hele landet.

Dette representerer en endring fra tidligere amerikanske og vestlige etterretningsvurderinger, som antydet at Putin følte krigen gikk i hans favør og at han hadde både momentum og mannskap til å fortsette kampen mot et svekket Ukraina.

Fredsforhandlinger i gang

Ifølge USAs årlige trusselvurdering fra mars 2025 har Russland i løpet av det siste året fått overtaket i sin fullskala invasjon av Ukraina, skriver USAs etterretningstjeneste.

Videre anslår de at Russland er på vei til å presse Ukraina og dets vestlige støttespillere til å forhandle frem en slutt på krigen som tillater Russland å oppnå de målene de søker.

«Selv om Russlands president Putin ikke vil være i stand til å oppnå den totale seieren han så for seg da han innledet storskala-invasjonen i februar 2022, har Russland fortsatt fremdrift, ettersom en utmattelseskrig spiller på landets militære styrker», heter det i rapporten:

«Denne langsomme og krevende krigen vil gradvis, men jevnt, svekke Kyivs posisjon på slagmarken – uavhengig av eventuelle forsøk fra USA eller allierte på å påføre Moskva større kostnader.»

 Det amerikanske etterretningsfellesskapetI mars publiserte de amerikanske etterretningsbyråene sin sikkerhetsvurdering. Foto: Det amerikanske etterretningsfellesskapet

Oppfatningen om at Putin kan ha endret sin tenkning har spilt inn i president Donald Trumps og hans forhandleres tro på at den russiske presidenten kan være mer villig til å vurdere en fredsavtale enn tidligere.

– Jeg tror han kanskje tenker – jeg vil ikke si tenker mindre – men tenker på hva som er et rimelig mål på kortere sikt, sier en høytstående vestlig etterretningsoffiser til CNN.

Presset fra en stadig mer irritert Trump-administrasjon, som truer med flere sanksjoner, og en kjempende russisk økonomi, har satt Putin i en potensielt vanskelig posisjon.

 KRISTINA KORMILITSYNA / AFP / NTBRusslands president Vladimir Putin ankommer samtaler med USAs spesialutsending Steve Witkoff i Moskva 25. april 2025. Foto: KRISTINA KORMILITSYNA / AFP / NTB

Det har også vært lagt sterk vekt i samtalene på mulighetene for investeringer mellom USA og Russland hvis krigen avsluttes.

I februar møttes USAs utenriksminister Marco Rubio med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Saudi-Arabia.

Møtet var en oppfølging av en telefonsamtale mellom president Trump og president Putin 12. februar, ifølge USAs ambassade i Russland.

Allierte er bekymret

Men, flere amerikanske allierte er imidlertid svært bekymret for rammeverket Trump-administrasjonen presser på for å avslutte Ukraina-krigen.

Administrasjonens rammeverk, som ble presentert i Paris forrige uke, foreslår at Zelenskyjs regjering må akseptere betydelige ofre som fremsto utenkelig før årsskiftet.

Blant annet vil ukrainerne måtte akseptere en amerikansk anerkjennelse av Krim som russisk territorium og at Ukraina avstår store landområder til Russland.

 HANDOUT / AFP / NTBPresident Donald Trump og president Volodymyr Zelenskyj møttes i Vatikanet i Roma under gravferden til pave Frans. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

– Dette handler om grunnleggende prinsipper i folkeretten. Dette handler i høy grad om vår egen eksistens og svekkelsen av alle sikkerhetstiltak som mitt eller andre land har for vår egen uavhengighet, sier en østeuropeisk diplomat til CNN.

Flere allierte diplomater sier de er sjokkert over det Trump-administrasjonen foreslår.

De gir uttrykk for at et slikt rammeverk sender et farlig signal til Russlands Vladimir Putin og andre verdensledere, inkludert Kinas Xi Jinping, om at ulovlig erobring kan bli belønnet.

 HANDOUT / AFP / NTBUkrainas president Volodymyr Zelensky hilser på NATOs generalsekretær Mark Rutte under en felles pressekonferanse i Odesa 15. april 2025. Møtet fant sted midt i den pågående russiske invasjonen.4o Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Tvil om Putins hensikter

Høytstående amerikanske tjenestemenn er fortsatt skeptiske til Putin og hans gjentatte påstander i pågående samtaler om at han ønsker en fredsavtale.

Dette til tross for at forslagene fra USA er usedvanlig sjenerøse overfor Russland og gir dem mesteparten av territoriet de har tatt.

Det er også en utbredt oppfatning om at selv om Russland går med på en versjon av avtalen som ligger på bordet, kan de se på å gjenoppta krigen og prøve å erobre mer av Ukraina på lang sikt.

Den demokratiske kongressrepresentanten Jason Crow, som sitter i etterretningskomiteen i Representantenes hus, har blant annet kritisert Trump for det.

Bilde av Jason CrowJason Crow

Kongressrepresentant

– Putins tenkning har utviklet seg fordi han tror han har en sympatisk amerikansk president som ikke vet hva han gjør og er mer interessert i kortsiktige seire.

– Putin tror det kan bli en avtale, og den vil rett og slett ikke bli håndhevet, la han til.

Ukraina under press

Ukrainas ledere har gjentatte ganger bedt om at USA og Europa gir sikkerhetsgarantier som en del av en potensiell pakt, slik at selv om Ukraina avstår noe land, vil Russland bli avskrekket fra å gjenoppta krigen for å erobre mer av landet.

– Det russiske målet er å få så mye territorium anerkjent som mulig og ha et så svakt Ukraina som mulig, sier en høytstående amerikansk tjenestemann til CNN.

 ROMAN PILIPEY / AFP / NTBFoto: ROMAN PILIPEY / AFP / NTB

Diskusjoner om hvor territorielle linjer kan trekkes, har fokusert på de fem territoriene der Russland har sterkest fotfeste, inkludert Krim som Putin tok i 2014. Trump har sagt at Ukraina ikke vil få tilbake mesteparten av landet det har tapt til Russland.

Forrige uke antydet visepresident JD Vance at USA ser for seg en eventuell våpenhvile «et sted nær» der de nåværende frontlinjene er, med «noen territorielle bytter».

Read Entire Article