Kronen gjør det dyrt med sommerferie i utlandet. Skal du finne gode alternativer, må du forberede deg på lange flyturer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Dette er ikke så lett. Det svinger veldig.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har tatt en titt på tallene, for å prøve å gi reiselystne nordmenn de beste tipsene for hvor man bør dra på sommerferie, hvis man skal ha hensyn til kronekursen.
Etter at kronen styrket seg i mars, førte Donald Trumps innføring av tollmurer i starten av april, til en svekkelse av kronen. For mange kan sommerferien i utlandet bli dyr i år.
Så, hvor bør man reise?
Les på E24+
Aksjefall og svakere dollar: Dette bør du gjøre med fondene dine
– Åtte prosent dyrere
Hos Handelsbanken har rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen tips for noen svært fjerne reisemål.
– Det er særlig to land som skiller seg ut i positiv forstand med norske øyne, både når det gjelder valuta og prisstigning. Det blir langt å reise, men det er Australia og New Zealand. Det er de landene nordmenn har fått økt kjøpekraft hos siden i fjor sommer, sier Knudsen til E24.
Han forklarer at mange av nordmenns favorittreisemål har blitt dyrere.
– Hvis vi ser på land i Europa med euro, Sveits, Sverige eller England, så har alt blitt dyrere for nordmenn. Se for eksempel til Sverige. I starten av juni i fjor, var kursen på omtrent 1. Nå ligger den på 1,08 og det har altså blitt åtte prosent dyrere for nordmenn å bruke svenske kroner.
For dem som planlegger USA-ferie har Knudsen en litt god nyhet.
– Dollaren er ganske uendret siden i fjor sommer, så dit har det ikke blitt dyrere å reise.
Til slutt legger han til:
– Det overordnede bildet er at den norske kronen har svekket seg mot de aller fleste feriedestinasjonene.
Nils Kristian Knudsen
Rente og valuta-strateg, Handelsbanken
Ikke billigere enn i fjor
– Forholdet til euro er det som er viktigst for mange, sier Næss.
Her har det ikke skjedd store endringer siden i fjor sommer. I juli i fjor var euroen verdt rundt 11,7 kroner. Nå ligger den på rundt 11,8.
Næss minner om at det som også avgjør hvor billig det blir å reise, er prisstigningen i landet man skal på ferie til.
– Men der er det ikke noe bedre i år enn i fjor sommer rundt om i Europa.
Noen reisetips kommer han likevel med.
– Polen har blitt litt billigere, men det er ikke de store utslagene der heller. Men Polen har nok blitt mer attraktivt som reisemål. Har du tenkt til å reise ordentlig langt, har både Sør-Korea og Indonesia blitt billigere å reise til. Men det er jo dyrt å komme seg dit.
Heller ikke våre nærmeste naboer kan lokke med billig ferie i år.
– I Sverige er det blitt verre. Der må vi betale mer for kronen nå enn tidligere. Vi har inntrykk av at norsk krone er mer verdt enn den svenske, men det er ikke tilfellet lenger. Og Sverige har i tillegg blir dyrere, sier Næss.
Til slutt legger han til:
– Oppsummert så er det litt vanskelig å finne billige feriedestinasjoner i år. Og det beste er nok å holde seg hjemme.
Robert Næss
Investeringsdirektør, Nordea
Velger all inclusive
Reisebyrået Tui merker at nordmenn er kronebevisste når det kommer til sommerferie, men mange lar seg likevel ikke skremme av den lave kursen.
– Kronekursen spiller en stor rolle, men å reise til trygge, sikre reisemål som vi kjenner godt fra før av er enda viktigere. Så dermed er det enda flere som velger et «all inclusive»-hotell i sommer. Da har du full kontroll over hovedutgiftene under ferien, nemlig mat og drikke, skriver kommunikasjonssjef, Anne Mørk-Løwengreen, i en e-post til E24.
Hun legger til:
– Vi ser en økning til land med lavere prisnivå og gunstigere valuta i sommer som for eksempel Thailand, Bulgaria, Albania og Sopot i Polen, men de klassiske Syden-favorittene er førstevalget til de aller fleste fortsatt.