Fredag gikk den verdenskjente fotojournalisten ut av tiden.
Brasilianeren ble 81 år gammel, opplyser organisasjonen Instituto Terra, som Salgado selv grunnla, i sosiale medier.
– Vi vil fortsette å hedre hans arv ved å verne om jorden, rettferdigheten og skjønnheten han så sterkt trodde kunne gjenopprettes, skriver organisasjonen på Instagram.
I løpet av livet rakk Salgado å besøke over 120 land.
Sebastião Salgado var egentlig utdannet økonom, men oppdaget senere en lidenskap for fotografi.
Foto: JOEL SAGET / AFP / NTBBilder med empati
Gjennom en kameralinse dokumenterte brasilianeren virkeligheten av sult, krig, flukt, utnyttelse og andre tragedier i verdens fattige land, skriver nyhetsbyrået AFP.
Salgado poserer med et av fotografiene sine under en utstilling i Oviedo i Nord-Spania i oktober 2006. Brasilianerens kunstverk har vært utstilt i en rekke land og byer.
Foto: Eloy Alonso / Reuters / NTBSalgado har selv sagt at han ønsket å vise virkeligheten i disse landene med empati, og sa han mente han var godt egnet til dette ettersom han selv «kom fra samme del av verden».
Salgados fotosamling inneholdt også en imponerende kolleksjon av svart-hvitt-bilder som feiret jordens naturlige skjønnhet, men som også advarte om naturens skjørhet i møte med klimaendringer.
Mange av disse motivene viser vakre landskap fra regnskogen Amazonas, hvis største del ligger i Salgados hjemland Brasil.
Hylles av presidenten
Brasils president Lula da Silva ga fredag et av Salgados bilder i gave til Angolas president Joao Lorenco, som er på besøk i Brasília.
Det var tilfeldig at gaven ble gitt på samme dag som Salgados bortgang, forteller Lula, som hyller den avdøde fotojournalisten.
– Hans misnøye med verdens urettferdigheter, og hans urokkelige talent for å skildre virkeligheten til de undertrykte, har alltid tjent som en vekker for hele menneskehetens samvittighet, sier Lula i en uttalelse, ifølge AFP.
– Av nettopp denne grunnen vil arbeidet hans fortsette å være et rop om solidaritet. Og en påminnelse om alle er like mye verdt, sier Lula.
Sebastião Salgado står foran et av bildene han har tatt som del av fotoutstillingen «Amazonia» i Los Angeles i oktober 2022.
Foto: MARIO TAMA / AFP / NTBFra landsby til storby
Salgado tok aldri en fotoutdanning, men etterlater seg en stor portefølje av verker, hvorav flere har vært publisert i anerkjente magasin som «Life» og «Time», skriver AFP.
Han har også utgitt en rekke fotobøker og utstilt bildene sine i flere verdenskjente storbyer, blant annet i Paris, der han tilbrakte store deler av livet sitt.
En person studerer en serie barneportretter i utstillingen «Exodus» i Kunsthalle i Erfurt i Tyskland i februar 2017. Portrettene er tatt av Sebastião Salgado.
Foto: Jens Meyer / AP / NTBBrasilianeren rakk også å vinne flere prestisjetunge priser gjennom sin karriere, inkludert Prince of Asturias Awards. Filmskaperen Wim Wenders laget også en dokumentar om Salgados liv, «The Salt of the Earth», som ble Oscar-nominert i 2014.
Salgado ble født 8. februar 1944 på landbygda i Aimores i sørøstlige Brasil og vokste opp med sju søstre på farens storfegård.
Han husket det senere som et sted der man måtte reise i flere dager for å besøke venner og familie, skriver AFP. Han har selv sagt at oppveksten lærte ham tålmodigheten som trengs for å ta det perfekte bildet.
Salgado poserer for et bilde på fotoutstillingen sin i Belo Horizonte i Brasil i oktober 2006. Salgado, kjent for sine svart-hvitt bilder av mennesker og natur, døde fredag i en alder av 81 år.
Foto: Eugenio Savio / AP / NTB– Fotografi er en livsstil
Salgado studerte økonomi i São Paulo. En aktiv ungdomstid i den venstreorienterte studentbevegelsen betydde imidlertid at Salgado og kona Leila Wanick i 1969 måtte flykte til Frankrike for å unnslippe Brasils militærdiktatur.
Han fikk senere fransk statsborgerskap.
En person studerer Salgados bilder fra fotoutstillingen «Amazonia» i Milano i mai 2023. Brasilianeren brukte sju år på å ta bildene i utstillingen.
Foto: Luca Bruno / AP / NTBFotokarrieren begynte i 1970 da Salgado tilfeldigvis tok opp et kamera. Bilder av tørke og sult i land som Niger og Etiopia, sikret Salgado en jobb i det prestisjefylte bildebyrået Magnum i 1979.
Salgado jobbet der da han tok bildene av attentatforsøket på USAs president Ronald Reagan i 1981, en av de største nyhetshendelsene på den tiden. Bildene hans prydet forsidene i store deler av verdenspressen.
Brasilianerens virkelige gjennombrudd kom imidlertid i 1984 da han utga sin første bok «Other Americas» – en serie portretter tatt i ulike deler av Latin-Amerika.
Salgado ble intervjuet av AFP i april i fjor i forbindelse med utstillingen «Amazonia». Bildet er tatt på Somerset House i London.
Foto: BENJAMIN CREMEL / AFP / NTB– Fotografi er en livsstil, sa Salgado til AFP i 2022 da han presenterte utstillingen sin «Amazonia», resultatet av sju års fotografering i verdens største regnskog.
– Det er knyttet til min ideologi, mitt menneske og min politikk. Alt går sammen.
Publisert 23.05.2025, kl. 20.09