USAs visepresident skal ha et eget møte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i München fredag.
Rapporterer fra München og Oslo Fredag 14. februar kl. 09:21I et intervju med Wall Street Journal sier J.D. Vance at USA har flere verktøy i verktøykassen når det kommer til å få Russlands Putin til å gå med på en fredsavtale med Ukraina.
– Det finnes økonomiske verktøy for å skaffe innflytelse, og det er selvsagt også militære verktøy for å skaffe innflytelse, sier han til avisen.
USAs visepresident
Visepresidenten utelukker heller ikke amerikanske styrker på ukrainsk jord, skulle Russland svikte i forhandlingene. Vance sier til WSJ at dette er muligheter som «ligger på bordet».
For to dager siden, i Brussel, sa USAs forsvarsminister Pete Hegseth at det var uaktuelt med amerikanske soldater på ukrainsk jord.
Moskva, Kyiv og Washington
USAs visepresidenten og Ukrainas president skal begge tale på den åpne delen av sikkerhetskonferansen i München fredag. Det er også ventet at de to vil møtes utenfor rampelyset på den store konferansen.
USAs president Donald Trump sa tidligere torsdag at høytstående utsendinger fra både Moskva, Kyiv og Washington møtes i München. Men det har en talsperson for Zelenskyj avvist.
USAs president
– Vi og våre allierte må ha et felles standpunkt før samtaler med russerne. For øyeblikket er det ingenting som ligger på bordet. Vi ser ikke for oss å snakke med russerne, sier Dmytro Lytvyn, en av president Volodymyr Zelenskyjs rådgivere.
«Alt er på bordet»
Trump og Russlands president Vladimir Putin snakket sammen onsdag hvor de ble enige om å innlede forhandlinger for å få en slutt på krigen i Ukraina.
– Jeg tror det kommer til å komme en stor avtale ut av dette, en avtale som vil sjokkere mange, sier Vance til Wall Street Journal.
– Presidenten kommer ikke til å gå inn i dette med skylapper på. Han kommer til å si «alt er på bordet, la oss få til en avtale», legger han til.
Den amerikanske visepresidenten kom til München dagen før konferansen starter, og besøkte blant annet Dachau konsentrasjonsleir:
Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP / NTB
Ukrainas fredsplan har siden 2022 krevd full russisk retrett ut av alle annekterte regioner, og sikkerhetsgarantier som avskrekker mulige fremtidige angrep.
Et Nato-medlemskap står også høyt hos den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.
Hvor mye land Ukraina blir nødt å gi fra seg og hvilke sikkerhetsgarantier Kyiv får fra sine allierte, er for tidlig å si, ifølge visepresident Vance.
– Det finnes en rekke formuleringer, av konfigurasjoner, men vi bryr oss om at Ukraina skal ha suveren uavhengighet, sier Vance.
Ukrainas kalddusj
Onsdag serverte amerikanerne imidlertid en kalddusj til ukrainerne: Forsvarsminister Pete Hegseth sa at flere av Ukrainas mål er urealistiske:
- Ukrainas medlemskap i Nato kan ikke være en del av fredsavtalen.
- Ukraina må gi opp målet om å få tilbake landområdene de hadde før 2014. Dette omfatter blant annet Krim.
- Hegseth avkreftet også amerikanske fredsstyrker eller Nato-ledede fredsstyrker i Ukraina etter en eventuell fredsavtale.
Torsdag modererte han sine uttalelser, etter å ha fått kritikk for at USA kan ha gitt Moskva innrømmelser før forhandlinger har startet.
– President Trump vil forhandle ut fra styrke. Jeg avviser at jeg har gitt Russland innrømmelser. Alt er på bordet, og hva president Trump vil akseptere i disse forhandlingene er opp til han, sa Hegseh torsdag ettermiddag.