Avtalefestet pensjon (AFP) – er det en millimeters sjanse for at det er interessant for unge i Norge? Ja, les litt videre, så kan du få en god nyhet for din lommebok.
Rapporterer fra LO-kongressen Fredag 9. mai kl. 12:36Kortversjonen
- LO-kongressen vedtok en ny AFP-ordning som kan gi unge opptjening fra første arbeidsdag.
- Endringen gjør AFP mer rettferdig og forutsigbar, spesielt for de som bytter jobb midt i livet.
- LO og NHO skal reforhandle AFP-ordningen sammen, med statlig medfinansiering på en tredjedel av kostnadene.
Pensjon er noe få unge orker å forholde seg.
Men i dag har LO-kongressen
tatt et steg som kan gi unge opptjening til egen pensjon.– Det er en gladnyhet for unge. Vi går inn for at de skal få opptjening fra de begynner i jobb, sier den nye LO-lederen, Kine Asper Vistnes.
Hvis du leser vedtaket i LO, skjønner du ikke en dritt.
Den kan du lese her:
«LO vil prioritere arbeidet med å forbedre AFP-ordningene. Endringene i ordningene skal bidra til økt forutsigbarhet og at flere arbeidstagere sikres en god AFP. AFP har vært, og er en solidarisk ordning hvor det innbetales en andel av lønnsutgiftene fra alle bedrifter tilsluttet ordningen. Det er de yrkesaktive som finansierer pensjonistenes utbetalinger. Ordningen må gjøres mer forutsigbar og tilgjengelig for arbeidstagerne, samtidig som finansieringsgrunnlaget må sikres og utvides gjennom flere tariffbundne virksomheter. Et bredere finansieringsgrunnlag vil også bidra til holde kostnadene stabile. LO er opptatt av å sikre alle arbeidstagere en forutsigbar pensjon. Arbeidstagere som har fylt femti år skal opprettholde rettigheter som følger av dagens ordning.
De vil også kunne motta AFP etter dagens ordning hvis de har minst 18 års opptjening i tariffbundet virksomhet samlet og har minimum 7 år mellom 50 og 62 år. LO vil videre styrke AFP ordningen gjennom at arbeidstagere i tariffbundne virksomheter opparbeider en rett til AFP, basert på antall år i virksomheten. LO vil også at uføre skal ha en rett til AFP, basert på opptjeningen fram til uføretidspunktet. LO legger til grunn at finansieringen av omleggingen skjer innenfor rammen av trepartssamarbeidet, og at den statlige medfinansieringen på 1/3-del av kostnadene opprettholdes. Omleggingen og finansiering avklares i forbindelse med kommende tariffoppgjør, og med følgende uravstemninger. Offentlig sektor har nå en AFP-ordning etter modell av ordningen i privat sektor, og det ble i 2018 avtalt felles beregning av ansiennitet. Kostnadene for Fellesordningen knyttet regjeringens avtale med partene i offentlig sektor, forutsettes kompensert i den statlige medfinansieringen».
Men pensjonsekspert i LO, spesialrådgiver Steinar Fuglevaag i Fagforbundet, vil forklare hvorfor det er en god nyhet for deg.
– Det gjelder både unge, men egentlig også folk midt i livet. I dag er ordningen veldig urettferdig for de unge: Arbeidsgiveren deres betaler inn 2,7 prosent av lønnen – som går til eldre som får AFP fra de er 62 år.
– Så jobber du i en virksomhet fra du er 20 til 40 og så begynner for deg selv eller begynner i en bedrift som ikke har AFP, så får du ikke fem øre av alle de pengene som bedriften har betalt for i de 20 årene?
– Det er riktig. Skal du få glede av AFP, må du være ansatt i en AFP-bedrifter når du runder 62 år.
– Hva er det nye?
– La oss bruke er 25-åring som eksempel, som jobber innen helsesektoren eller i en frisørsalong for den sakens skyld, som har AFP-ordning – til vedkommende er 45 år og så går til en bedrift som ikke har AFP-ordning: Da vil vedkommende utbetalt disse AFP-pengene når han eller hun når 62 år.
Han sier at LO-vedtaket også er en god nyhet for dem som allerede får AFP: Alle over 50 år skal være sikret nivået på utbetalingen som de allerede er lovet:
De blir ikke rammet hvis ordningen i fremtiden blir svekket.
Noe annet nytt med vedtaket, er at – etter mange år med strid, både internt og med motparten Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) – fastslår LO nå at de skal prioritere å reforhandle AFP-ordningen med NHO.
Delt regning
LO legger også til grunn at staten fortsatt skal ta en tredjedel av regningen.
Det har statsminister Jonas Gahr Støre sagt at de kan være villig til, hvis LO og NHO greier å bli enige om en fornyet AFP-ordning.
Pensjon for de fleste er bygget opp slik:
1. Vanlig pensjon gjennom folketrygden.
2. Så har de fleste obligatorisk tjenestepensjon.
3. På toppen kommer AFP. Men det er en ordning bare for de som er organisert i LO, YS, Unio, Akademikerne og andre arbeidstagerorganisasjoner.