Norske selskaper omgår kvinnekrav ved å krympe styrene. Næringsministeren har ingen innvendinger.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Årsferske krav om kjønnsbalanse løses uten å ta flere kvinner inn i styret, slik E24 nylig har omtalt.
Blant annet har 570 selskaper gått fra å ha tre eller flere styremedlemmer som alle var menn til nå å ha et styre bestående av kun to menn. Ved å krympe styret, omgår de reglene om 40 prosent kjønnsbalanse.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) ser ingen problemer.
– Jeg har veldig få meninger om hvor stort det enkelte selskapsstyret skal være. Det er jo forretningsmessige beslutninger som det enkelte selskapet skal ha. Og dersom noen av selskapene har funnet ut at man har hatt flere menn enn nødvendig i sine styrer, så tar de konsekvensene av det og gjør styret mindre.
– Tror du det er derfor de har redusert styrene sine?
– Jeg tenker at det må hvert enkelt selskap og styre svare på. Min jobb er ikke å blande meg opp i det. Det er å sikre at vi har regelverk som også bidrar til mangfold og likestilling. Og det har vi gjort.
Les på E24+
Verdens «tryggeste» investering: – Lurer på om det vil fortsette
Vil ikke blande seg
Regjeringen ble advart om smutthullet da lovendringen var på høring. Blant annet av Akademikerne.
Leder Lise Lyngsnes Randeberg synes det er kjipt at så mange har valgt å omgå regelverket. Dette svekker intensjonen og effekten av loven, sier hun.
Lise Lyngsnes Randeberg
Leder i Akademikerne.
Myrseth vil heller fokusere på at majoriteten av selskapene har klart å rette seg etter loven.
– Det som er viktig for meg er at vi allerede ser positive resultater av denne lovendring. Det gleder meg, sier næringsministeren.
– Må man bare akseptere at næringslivet benytter smutthull, når de finnes?
– Jeg tror at vi som politikere i alle fall ikke skal legge oss opp i de forretningsmessige beslutningene på hvor mange medlemmer de enkelte styrene trenger å ha. Dersom de klarer seg med færre, så er det en beslutning som tas i det enkelte selskapet.
Hun legger til:
– Og så vil jeg bare oppfordre alle til å løfte blikket og se hvor mange dyktige kvinner som finnes rundt om i landet, og som kan gjøre en utmerket jobb i forskjellige styrer. Jeg håper at denne lovendringen har gjort at flere har åpnet øynene sine litt mer.
Første av fem steg
Utover alle selskapene som har tatt ulike grep, er det over 1000 bedrifter som ikke er i mål ennå, ifølge offentlig informasjon per april.
Myrseth sier hun forventer at alle som er omfattet av regelverket, følger opp og innretter seg.
I første omgang gjaldt det foretak med over 100 millioner kroner i omsetning. Dette var det første av fem steg i regjeringens innfasingsplan.
Fra 30. juni omfattes også:
- Foretak med flere enn 50 ansatte.
- Samvirkeforetak og boligbyggelag med mer enn 500 medlemmer eller andelseiere.
- Stiftelser som er næringsdrivende eller som har utdeling som formål, eller der en offentlig myndighet velger minst ett styremedlem.
– Forventer du at disse selskapene er raskere med å oppfylle kravene?
– At vi nå kommer enda et steg videre i det her, er positivt for norsk næringsliv. Fordi likestilling og mangfold er utrolig viktig for næringslivet på lengre sikt. Det bidrar til mer innovasjon, det sikrer bedre arbeidsmiljø, bedre beslutninger og ikke minst bidrar det til å øke verdiskapingen i samfunnet. Så jeg forventer selvfølgelig at alle forholder seg til regelverket som innføres.
Les på E24+