Nok en gang kom mor og sønn gående sammen til Hordaland tingrett i Bergen.
Han som fornærmet. Hun som tiltalt for grov mishandling mot ham.
Gutten anser seg ikke som et offer, og har flyttet hjem igjen til mor. Hun risikerer 15 års fengsel, men erkjenner ikke straffskyld.
– Jeg forsøkte ikke å skjule noe
Moren i 50-årene er blant annet tiltalt for å ha unnlatt å skaffe sønnen hjelp, til tross for at gutten viste tegn til psykiske lidelser allerede som seksåring.
Hun er også tiltalt for å ha vanskeliggjort at sønnens tilstand kunne oppdages og følges opp av offentlige myndigheter - blant annet ved å avlyse planlagte møter og hindre representanter fra hjelpeapparatet i å møte sønnen.
Beate Hamre er bistandsadvokat for gutten. Han anser seg ikke som et offer og ønsker ikke å avgi ny forklaring til retten. Retten må dermed belage seg på tilrettelagte avhør av ham fra 2022.
Foto: NRKMoren er uenig og hevder derimot å ha samarbeidet med hjelpeapparatet, men måtte avlyse møter fordi barna hindret henne i å dra, eller at barna ikke ønsket hjemmebesøk.
– Jeg fortalte alt til barnevernet og BUP. Jeg forsøkte ikke å skjule noe, sa mor i retten og la til:
– Jeg fortalte om situasjonen og sa de var nødt til å hjelpe meg. Det var helt krise og naboene ringte til politiet.
Slik forklarte hun bekymringsmeldinger
Barnevernet mottok hele 17 bekymringsmeldinger om familien. Naboer meldte fra om at de ikke hadde sett gutten på halvannet år.
De visste at han levde, fordi de «hørte på gråten at gutten hadde kommet i stemmeskiftet».
I tilrettelagte avhør fortalte gutten at han lå i sengen i opp til 20 timer i døgnet, og ikke visste om han hadde lov å stå opp.
Mor forklarte dette med møtevirksomheten med hjelpeapparatet.
– Barna ville ikke stå opp da jeg satt så mye i møter med barnevernet og andre, over telefon og Teams.
Kvinnen hevder også at episoder med bråk som naboer skrev bekymringsmeldinger om, kan forklares med møter med hjelpetjenesten.
– Han og søsteren utagerte ofte etter møter med barnevernstjenesten. Situasjonen ble bare verre da de kom inn i bildet. Jeg var ikke overrasket av at det kom flere bekymringsmeldinger.
Mor er siktet for mishandling også av datteren. Saken er fremdeles under politietterforskning.
Statsadvokat May-Britt Erstad er aktor i saken, og betegner saken som svært grov. Her er hun sammen med politiadvokat Camilla Moe.
Foto: NRK– Følte meg fanget
Gutten er i dag diagnostisert med Aspergers syndrom, samt tvangslidelse med tvangshandlinger og tvangstanker. Ifølge tiltalen er hans utvikling hemmet som følge av mishandlingen.
Ved innleggelse på Haukeland hadde gutten hullete klær, store floker i håret og synlige hull i tennene. Han hadde ikke dusjet på ett år.
Mor hevder dette er på grunn av sønnens tvangslidelse.
I retten fortalte hun om hvordan sønnen og datteren hadde ritualer og ting de nektet å gjøre, hvilket styrte familiens hverdag.
– Han ville ikke gå med nye klær og han ville ikke dusje. Det var tvangsritualer med vinduer, dører, lys, håndvask og leggetider. Det var ord jeg ikke fikk si, sa mor og la til:
– Det var lettere å etterkomme ritualene og tvangstankene enn å forsøke å hindre dem, for da ble det bråk. Jeg følte meg fanget i situasjonen.
Advokat Rolf Knudsen og medforsvarer advokat Marita Haug Haaland, mener moren bør frifinnes.
Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRKTo spesifikke voldshendelser er nevnt i tiltalen:
- Sønnen begynte å blø neseblod etter å ha blitt påført slag.
- Mor skal også ha satt seg oppå ham og holdt en pute over ansiktet hans, så han ikke skulle skrike.
– Han skrek meg inn i øret. Jeg kvapp og reagerte med å slå hendene ut, sa kvinnen om den førstnevnte, og demonstrerte for retten.
– Jeg tror ikke det var det som gjorde at han begynte å blø, men jeg beklaget etterpå. Jeg var bare én person. Jeg følte ingen hjalp meg.
Barnas far var ikke bosatt i Norge. Han besøkte dem tidvis.
– Derfor jeg ble siktet
Gjennom hele mors forklaring satt gutten med ansiktet i hendene.
Ytterjakken var på og hetten tredd nedover hodet. Han vekslet mellom å se ned i gulvet og på sin mor.
Mor fortalte at hun hadde en «standard norsk oppvekst i Bergen». Hun er universitetsutdannet, men har de senere år vært arbeidsledig.
I vitneboksen avviste mor å være systemkritisk. Hun hevdet at hun hadde sensitive barn som hadde bedre av å ha hjemmeundervisning. Gutten har forklart at det ikke var noe særlig skole.
Mor forklarte at hun hadde mer tro på alternativ medisin. To av hennes tre barn er født hjemme, ingen av dem er vaksinert. Mens hun selv har gått til tannlege, har sønnen aldri fått tannlegebehandling.
– Jeg tror det var derfor jeg ble siktet. På grunn av valg jeg hadde gjort tidligere, sa mor i retten.
Hei!
Har du tips til denne, eller andre saker? Send meg gjerne en e-post: erica.kronheim@nrk.no
Publisert 24.02.2025, kl. 20.17