Norge forvirrer i Brussel: – Folk lurer på hva som skjer

2 months ago 18


BRUSSEL (E24): Strid om EU-politikk førte til norsk regjeringskrise. Danske EU-politikere mener den nye Ap-regjeringen sender blandede signaler om videre samarbeid.

EU-parlamentariker og sosialdemokrat Niels Fuglsang ber den norske regjeringen slutte å ignorere EØS-avtalen. Foto: Dwi Anoraganingrum / Imago

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Mitt inntrykk er at Norge blir diskutert. Folk lurer på hva som skjer, sier Niels Fuglsang.

Han er medlem av Europaparlamentet og representerer Arbeiderpartiets danske søsterparti Sosialdemokratene.

Forrige uke førte innførselen av tre EU-regelverk om energi til norsk regjeringskrise og Senterparti-exit. Etterslepet av slike rettsakter har hopet seg opp de siste årene. 624 EU-saker ligger på vent for å bli innført i norsk lov.

Selv om Ap nå styrer alene og har varslet innførsel av mer EU-politikk, står statsminister Jonas Gahr Støre fast på at det er uaktuelt å innføre fem andre energi-regelverk. Disse ble innført i EU for syv år siden. I tillegg har regjeringen lovet «Norgespris» på strøm og garantert for ingen nye utenlandskabler.

– Det er sterke signaler fra Norge, sier Fuglsang til E24.

– Utenfra ser man på Norge som er ressurssterkt land, og som et land som ikke burde ha problemer med å innføre lover gjennom EØS-avtalen, sier han.

– Skuffet

Budskapet fra Norge får også andre EU-politikere til å reagere.

– Jeg har arbeidet mye i Norge, blant annet med Erna Solberg, og jeg har alltid vært stolt av Norge på vegne av Skandinavia, sier Stine Bosse til E24.

Hun er EU-parlamentsmedlem tilhørende de danske Moderaterne, det relativt nystiftede partiet til tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Stine Bosse er del av den liberale Forny Europa-blokken i Europaparlamentet. Her er hun blant annet medlem av klima- og miljøkomittéen.  I Danmark representerer hun Moderaterne. Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix

Denne dagen deltar hun på et arrangement om konkurransekraft i regi av NHO og Dansk Industri. Her skal hun snakke om betydningen av nordisk samarbeid.

Hun sier hun er forundret over den norske regjeringens politikk.

– Norge har vært et land som stiller aktivt opp for andre land. Nå må jeg si at jeg er litt skuffet, sier hun til E24.

På arrangementet snakkes det om politikk og lover som er langt foran regjerings tøffe forhandlinger om et syv år gammelt regelverk. Det som ligger på bordet nå er en fem års plan for EUs indre marked med femti tiltak basert på den mye omtalte Mario Draghi-rapporten.

Sigrid Friis, som representerer liberale Radikale Venstre, er også representant i Europaparlamentet. Hun mener det er interessant at Norges energipolitikk er på kollisjonskurs med EU i en tid hvor det handler om hvordan Europa skal ruste seg i en urolig verden.

– Det er viktig å si at fra et europeisk perspektiv at jo tettere samarbeid man har, jo flere goder får man. Man skal passe seg for å tro at man kan plukke de direktivene man liker og ikke. Vi står i en urolig tid og med en potensiell handelskrig fra USA.

Mener Norge «cherrypicker»

Friis mener det er desto viktigere med samarbeid på tvers av landegrenser og påpeker at enkelte lands energipolitikk kan få langsiktige konsekvenser.

– Jeg kommer fra tur til Island nå, og der er de veldig opptatte av å ikke gå med i dragsuget i en eventuell handelskrig mellom USA og EU.

Det er samme typen utspill i Norge.

– Ja! Og derfor overrasker det meg at Norge gjør de grepene de gjør nå.

Sigrid Friis Frederiksen er del av blokken Forny Europa i Europarlamentet, der hun er medlem av Industri-, forsknings- og energikomittéen . Partiet hennes Radikale Venstre er søsterparti med Venstre i Norge. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix

Friis sier at EU nå forbereder seg på en rekke ulike scenarioer som følge av Trump 2.0.

– Det er viktig at Norge og andre land utenfor kobler seg tett på. Det er en forventning om implementering av regelverk. Alle ønsker seg forutsigbarhet.

Finske Antti Kohopää fra interesseorganisasjonen Finsk Energi er kritisk til den norske regjeringens siste strømgrep. Han mener Norge driver med «cherrypicking», en slags selektiv utvelgelse, av lover.

– Blant energieksperter og EU-politikere er Norges energigrep forvirrende. Norge vært en pådriver av et indre kraftmarkedet og har også tjent godt på det. Det er derfor overraskende at dere heller vil isolere dere og neglisjere EU-lover, sier han til E24.

Ønsker ikke kommentere

Flere internasjonale nyhetsmedier har plukket opp at Norges politiske krise handler om EU. Blant annet har Financial Times og Bloomberg skrevet om hvordan Norge trend om å koble seg på EUs indre marked er i ferd med å snu.

På et pressemøte i EU-kommisjonen tirsdag ble Norges etterslep av EU-saker tema. Det ble stilt spørsmål om hvor kommisjonen er i prosessen med å fremme en sak om Norges etterslep for EFTA-domstolen. Å ikke innlemme lover under EØS-avtalen kan ses på som et avtalebrudd. Kommisjonens talspersoner kunne ikke svare på dette.

Da E24 forsøkte å få en kommentar fra EU-kommisjonens hovedtalsperson Stefan de Keersmaecker om forholdet mellom EU og Norge, var svaret dette:

– Vi jobber med alle på et godt og solid fundament, som vi alltid har gjort. Jeg tror ikke jeg har en mer spesifikk kommentar enn det.

På et arrangement i Brussel om konkurransekraft ble Norges etterslep av EØS-lover tatt opp. Foto: Malene Emilie Rustad / E24

I en e-post skriver pressetalsperson Saul Louis Goulding, som er ansvarlig for EØS-relasjoner i EU-kommisjonen, at kommisjonen verken ønsker å kommentere eller spekulere om hvor Norge står dersom det blir handelskrig mot USA.

«Jeg må understreke at kommisjonen ikke kommenterer på kommentarer eller ønsker å spekulere, og derfor har vi ingenting å legge til».

– Irrelevante

– Norge har gjort seg irrelevante i Brussel, mener Lina Strandvåg Nagel, som jobber for miljøstiftelsen Bellona i Brussel.

Hun mener Norge fremstår som «den rike pappaen som betaler seg ut av dugnader» ved å tjene store summer på gass, ikke kutte klimautslipp og samtidig ignorere etterslepet av EU-saker.

Det mener danske Sigrid Friis er feil analyse.

– Jeg tror bestemt ikke at Norge er irrelevante i EU. De er viktige i Europa. Mange av de europeiske møtene nå handler om hvordan Europa står i verden. Norge er en del av Europa.

På spørsmål om det er mulig at EU vil komme til å straffe Norge på noen måte dersom regjeringen nekter å innlemme lover, og dermed holdes utenfor en potensiell handelsaavtale mellom EU og USA, slik flere frykter, svarer Fuglsang fra Sosialdemokratene nei.

– Jeg tror ikke det. EU vil nok ikke straffe Norge. Men regelverkene må innlemmes. Dette er bindende lover. Hvis dere vil være del av EUs indre marked, så kan man ikke ignorere lovene, sier han.

Read Entire Article