Ny sjef i Kiwi: – For trege til å kutte priser

2 months ago 19


Den nye Kiwi-sjefen forsvarer seg med at «de presser hardt hele tiden». – Vi er mer opptatt av å vinne kunden.

 Vegard Kjuus er ny Kiwi-sjef. Han skal styre skuta med 15.000 «kiwianere». Foto: Hans Mortensønn Jordheim

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Etter Kiwis famøse prisstunt 1. februar 2023 vant Norgesgruppens lavpriskonsept enormt med kunder.

Så mange flokket seg til de grønne butikkene de kommende månedene at da markedsandelene ble telt opp året etter, kunne Kiwi for første gang i historien kalle seg landets største dagligvarekjede. Og i fjor økte avstanden til Rema ytterligere, ifølge selskapet selv.

Det siste året har imidlertid de som aldri gir seg på pris kommet haltende bak i en rekke tester.

VGs matbørs vant de sist i februar i fjor. Og i Nettavisen var de ofte dyrest blant lavprisaktørene gjennom 2024.

– Ble dere late og feite etter suksessen?

– Nei, vi er på hugget så det holder, og vi heier på prisundersøkelser. Men det er viktig å huske at disse testene bare viser et øyeblikksbilde og det er små marginer som avgjør. Den virkelige kunsten er å presse prisene hele tiden, ikke bare i utvalgte perioder, sier Vegard Kjuus, Kiwis ferske sjef.

Les på E24+

Slik sjekker du skatte­oppgjøret allerede nå

Trege til å kutte

Han understreker at Kiwis mål er å være billigst i markedet.

– Og selv om vi ikke vant VGs matbørs i desember, så vet vi at vi var billigst.

Kjuus viser til snittpriser som analyseselskapet NIQ henter inn. Disse tallene er uoffisielle.

– Vi ønsker selvsagt å vinne pristester, men vi er enda mer opptatt av å vinne kunden gjennom å presse hardt på pris, sier Kjuus.

– Hvordan er det å presse hardt på pris og å vinne pristester to forskjellige ting?

– Det er to forskjellige verdener. Vi er best på tester som kommer litt mer overraskende på, sammenlignet med tester der prisene dumpes på et visst tidspunkt. Eksempelvis rett før jul, når alle forventer prisundersøkelse. Da må du kutte prisen raskere enn de andre. Vi var for trege til å kutte priser, men vi har presset hardt og jevnt gjennom året.

Priser på bordet hver dag

Vegard Kjuus tok over Kiwi-roret 1. januar etter Jan Paul Bjørkøy. Sistnevnte hadde 30 års fartstid i kjeden, men passerte i januar Norgesgruppens absolutte aldersgrense på 70 år.

Kjuus (52) har selv vært i Norgesgruppen-systemet siden 1998. Siden 2011 har han ledet Meny. Den erfaringen har han vært glad for den første tiden som Kiwi-sjef.

Vegard Kjuus tok over da Jan Paul Bjørkøy ble 70 og måtte pensjonere seg. Foto: Norgesgruppen

– Det er en veldig krevende bransje å gå rett inn i. Jeg kjenner jo Kiwi fra utsiden, men må si jeg har blitt virkelig imponert over hvor veldrevet og godt selskapet er. Det preges av en gründer- og vinnerkultur som har vært her i mange år.

– Hva er den største forskjellen fra Meny?

– Det er to forskjellige konsepter. Meny har jo betjente ferskvareavdelinger, til forskjell fra Kiwi. Her er det priser på bordet og en intens priskamp hver eneste dag, for her skal vi være billigst, mens i Meny skulle vi være best på utvalg. Så det er litt forskjellig DNA.

– Viktig å vokse mer enn de andre

Kjuus’ viktigste oppgave blir å gjøre Kiwi «enda billigere og enda mer attraktiv», forteller han.

– Og ikke minst bygge kultur, så den er robust fremover. Kiwi har bygd stein for stein og holdt stø kurs. Min oppgave er å holde den kursen stø videre.

Vegard Kjuus sier han skal gjøre Kiwi «enda billigere». – Konkurransen for å vinne er beinhard og det er små marginer som avgjør, sier han om avisenes pristester. Foto: Hans Mortensønn Jordheim

Han har fått høre at han kommer inn på toppen, nå som Kiwi er blitt størst.

– Jeg sier at de før meg har lagt et godt grunnlag. Og så tror jeg at det er viktig at vi fortsetter å tenke som utfordrere og at vi er offensive i hodet.

– Er det viktig for deg og for konsernet at dere beholder posisjonen som største kjede?

– Vi setter oss hårete mål, men det absolutt viktigste for oss er at vi har en kultur som er sulten og som utvikler seg hvert eneste år. Og så er det klart at det er viktig å vokse, og det er viktig å vokse mer enn de andre. Men vi har ikke satt oss noen konkrete mål i andeler.

– Hvor langt vil du gå med bæreposene?

Aftenposten hadde nylig en sak om at det skal åpnes ny Kiwi på Carl Berner i Oslo.

Det blir den syvende Kiwi-butikken, og den trettende medregnet andre Norgesgruppen-kjeder, innenfor en radius på 750 meter, skriver avisen.

Dette blir den syvende Kiwi-butikken innenfor en radius på 750 meter, ifølge Aftenposten. Foto: Olav Olsen

Kjuus er ikke i tvil om at det er en riktig nyåpning.

– I det området på Carl Berner bor det 38.000 mennesker, mer enn i min hjembygd Ski, og dagligvaremarkedet har en omsetning på halvannen milliard. Det er et av Norges mest trafikkerte knutepunkter, og det er ingen Kiwi-butikker på 250 meters avstand. Så det er et godt punkt.

– Vi har jo en høy tetthet av dagligvarebutikker her til lands, særlig i tettbygde strøk. Gjør det maten dyrere?

– Nei, jeg mener det ikke gjør det. Vi har én pris i hele Norge, og jeg mener også at butikkene gjør Norge levende. Ica Maxi prøvde seg ved å bygge store butikker uten å lykkes. De tok ikke hensyn til at den norske kunden handler nesten fire ganger i uken.

– Og så handler det litt om tilgjengelighet også. Hvor langt vil du gå med bæreposene dine? Det er ikke mange som er villig til å gå mer enn 250 meter, så derfor er jeg sikker på at Kiwi Carl Berner vil lykkes.

Read Entire Article