Nytt prisverktøy: Kan ha gått glipp av 200 mill.

2 months ago 22


Det er bare tre uker siden Einar Øgrey Brandsdal oppdaget at konkurrentene bruker en ny pristjeneste fra Google. Nå slår Blivakker-gründeren full alarm.

 Blivakker-gründeren tror at konkurrentene bryter loven når de bruker Googles nye pristjeneste. Han ber om snarlig avklaring fra myndighetene. Foto: Jim Rune Bjorvand / Fædralandsvennen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

– Det er helt vilt det som skjer. Google lærer nå opp kunden til at uansett hva du skal kjøpe, så finner du den riktige prisen hos dem. Det kan jo ende med totalt verdensherredømme og monopol, sier Brandsdal.

Blivakker-gründeren tenker stort sett på én ting om dagen, og det er Googles relativt nye prisverktøy.

Det er bare noen få uker siden han for første gang hørte om det. Før det hadde han og resten av Blivakker-teamet vært månedsvis i villrede. De kunne ikke skjønne hvorfor nettbutikken hadde en negativ utvikling.

– De fysiske butikkene våre går jo kjempebra.

Les på E24+

Handelskrigen raser: Slik beskytter du sparepengene dine

Det var i fjor sommer at Brandsdal begynte å merke at noe var galt. Og så fortsatte tendensen med gradvis dårligere salg på nett utover høsten. Brandsdal forteller at de snudde alle steiner uten å bli noe klokere.

– Leverandører har fortalt oss i månedsvis at vi har hatt negativ utvikling mens flere av våre konkurrenter har hatt eventyrlig vekst. Da blir man jo veldig usikker, og man spør seg: Hva er det vi gjør feil?

For omtrent tre uker siden oppdaget han at det var salget via Google som sto for fallet. Da han besøkte en av konkurrentenes nettbutikk, skjønte han hvorfor.

– Det var som at det gikk opp et lys for meg. Endelig falt brikkene på plass.

– Lokketilbud på alle varer

E24 har i en nylig sak omtalt hvordan den relativt nye funksjonen «Google automated discounts» (GAD) kan sørge for svært ulike priser til ellers helt like kunder.

En Armani-parfyme fra Lyko kostet 50 prosent mer om man gikk direkte til nettbutikken sammenlignet med å klikke seg inn via en Google-annonse.

1 av 3Foto: Skjermdump

Dette verktøyet har Blivakkers svenske konkurrenter brukt i månedsvis. Brandsdal er sikker på at forklaringen til at eget salg stupte, ligger her. Fordi kunder som søkte via Google, så lavere priser andre steder.

Han estimerer at Blivakker har gått glipp av omsetning på 150–200 millioner kroner som følge av GAD.

Google-tjenesten hadde sørget for at konkurrentene hadde hatt de beste prisene uten at Blivakker kunne oppdage det via tjenester for prissammenligning.

– Men det er kun den ene varen som er billig når man klikker på en Google-annonse. Det andre må du betale full pris på. Så det er jo egentlig lokketilbud på alle varer, sier Brandsdal.

Tør ikke å risikere gebyr

Lektor Karl Philip Lund ved Høyskolen Kristiania tror GAD kan velte opp ned på netthandelen. På det norske markedet har han forelåpig kun sett at svenskeide kosmetikkselskaper har benyttet det.

For øyeblikket er det ikke aktuelt for Blivakker å kaste seg på, forteller Brandsdal. Det henger sammen med frykt for å bryte markedsføringsreglene.

– Vi skulle helt sikkert gjerne tatt det i bruk, men vår advokat er ganske sikker på at det neppe er tillatt og lovlig.

Blivakker har tidligere fått gebyr av Forbrukertilsynet. Brandsdal vil nødig ha enda et. Foto: Jim Rune Bjorvand / Fædrelandsvennen

Han nevner bestemmelser om å tilby ulike priser til ulike kunder, samt regler for førpris. De sier at førprisen i en kampanje må være den laveste prisen som et produkt har hatt de siste 30 dagene.

Forbrukertilsynet opplyser til E24 at de ikke har tatt stilling til om Google-prisene vil måtte være med i beregningen av førpris, eller om de faller utenfor. Blivakker, som tidligere har fått et saftig gebyr for brudd på markedsføringsreglene, tør inntil videre ikke å ta noen sjanser.

– Vi kan ikke risikere en bot på 60–150 millioner kroner60–150 millioner kronerRegelverket sier at gebyrer for brudd på markedsføringsreglene kan ligge på fire til ti prosent av årlig omsetning. , sier Brandsdal.

Lyko opplyser at de ser annerledes på saken. De mener Google-prisene er å regne for individuell prissetting. Slike priser kan en butikk se bort ifra når den setter førpris.

Ikke bærekraftig

Etter at Brandsdal oppdaget hvorfor salget hadde falt i månedsvis, besluttet Blivakker å ta grep for å opprettholde konkurransekraften.

Han forteller at de har kuttet en rekke priser for å matche konkurrentenes Google-priser.

– Dette blør vi av, for vi gir samme pris til alle kunder. Uansett om du går direkte inn til oss, via Google eller går i fysisk butikk.

Prisnivået er ikke bærekraftig, sier gründeren. Derfor har Blivakker sendt brev til Forbrukertilsynet i Norge og tilsvarende i Sverige, Danmark og Finland. De ønsker seg en juridisk avklaring.

«Vi håper at Forbrukertilsynet vil se nærmere på de utfordringene som er dokumentert og bidra til en større bevissthet rundt dynamisk prising i digitale markedsplasser», står det i brevet til Forbrukertilsynet som ble sendt i februar.

Google Norge har ikke besvart E24s spørsmål om saken innen publisering.

Read Entire Article