En annen stor kapitalforvalter solgte seg ut etter «indikasjoner» på at Palantir Technologies bidro til overvåking av palestinere.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Oljefondet økte sin eierandel i Palantir Technologies til 1 prosent i 2024.
- Storebrand solgte seg ut av Palantir etter «indikasjoner» på salg av produkter til Israel for bruk på okkuperte palestinske områder.
- Etikkrådet skjerpet definisjonen av uetisk selskapsatferd for virksomheter som bidrar til Israels okkupasjon av palestinske områder i 2024.
- I mars skjerpet regjeringen skjerpet sin fraråding til norsk næringsliv om å unngå handel som bidrar til å opprettholde Israels okkupasjon av Palestina.
- Palantir-aksjen har hatt en kraftig oppgang på børs etter det amerikanske presidentvalget i november.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Oljefondet økte sin eierandel i Palantir Technologies i 2024.
Ved utgangen av 2023 eide selskapet 0,35 prosent av selskapet. Ett år senere hadde eierandelen steget til 1 prosent. Dermed satt fondet på Palantir-aksjer verdt ca. 19,6 milliarder kroner, ifølge egen oversikt.
AI-giganten, som har en markedsverdi på 267 milliarder dollar (rundt 3004 milliarder norske kroner), utvikler programvare som spesialiserer seg på analyse av store datamengder.
Selskapet har blant annet blitt omtalt av BBC som «overvåkningsteknologiens boogeyman» og over flere år blitt kritisert for manglende åpenhet og bruk av kontroversiell teknologi i konfliktområder.
Les på E24+
Hallgeir Kvadsheim: Spare for å bli økonomisk uavhengig
Skjerpet fraråding
I fjor valgte Norges største kapitalforvalter etter Oljefondet, finanskonsernet Storebrand, å selge seg ut av Palantir. Årsaken var selskapets salg av produkter og tjenester til Israel for bruk på okkuperte palestinske områder.
«Vår analyse indikerer at Palantir leverer produkter og tjenester, inkludert AI-baserte prediktive politisystemer, til israelske militær- og sikkerhetsstyrker for å støtte overvåkingen av palestinere på Vestbredden og Gaza i de okkuperte palestinske områdene», skrev Storebrand i en rapport.
Avgjørelsen kom etter at regjeringen skjerpet sin fraråding til norsk næringsliv om å unngå handel som bidrar til å opprettholde Israels okkupasjon av Palestina.
Skjerpet definisjon
I august i fjor varslet også Oljefondets eget etikkrådetikkrådGir råd om å utelukke selskaper fra Oljefondets portefølje i henhold til retningslinjer fastsatt av Finansdepartementet en skjerpet definisjon av hva de anser som uetisk selskapsatferd for virksomheter som bidrar til Israels okkupasjon av palestinske områder. Innstrammingen ble først omtalt av Reuters.
Den var delvis et resultat av en uttalelse fra Den internasjonale domstolen ICJ om at Israels okkupasjon, bosettingspolitikk og bruk av naturressursene i palestinske områder er i strid med internasjonal lov.
I et brev til Finansdepartementet skrev rådet at det var «grunnlag for å utelukke noen flere selskaper» (som har virksomhet i tilknytning til Vestbredden/Gaza, journ. anm.) fra Oljefondet. Det ble påpekt at det måtte gjøres etter konkrete vurderinger, og at det ville gjelde «få, om noen, selskaper».
I etterkant har Norges Banks hovedstyre utelukket ett nytt selskapett nytt selskapI desember ble det besluttet å utelukket selskapet Bezeq The Israeli Telecommunication Corp Ltd på grunn av "uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner" med tilknytning til Gaza og Vestbredden, opplyser Line Altvedt, kommunikasjonssjef i Oljefondet, til E24.
– Forholder oss til Etikkrådets vurderinger
Oljefondet ønsker ikke å svare på hvorfor de har kjøpt seg videre opp i Palantir, hvilke analyser som er gjort av selskapet eller hvorfor oppkjøpet kommer samme år som Etikkrådets skjerpede definisjon.
– Fondet er investert i nesten 9000 selskaper, og vi kommenterer dessverre ikke kjøp og salg av enkeltaksjer, skriver Altvedt i en e-post.
Hun viser til at Finansdepartmentet har oppnevnt Etikkrådet, som er uavhengig, til å gjøre vurderinger av selskaper fondet er investert i opp mot de etiske retningslinjene.
– Etikkrådet gir anbefalinger om observasjon og utelukkelse til Norges Bank. Basert på Etikkrådets tilrådninger har Norges Bank utelukket flere selskaper under krig- og konfliktkriteriet. Vi forholder oss til enhver tid til Etikkrådets vurderinger og anbefalinger, skriver Altvedt.
Kraftig oppgang
På egne nettsider skriver Palantir at de utvikler teknologi som hjelper organisasjoner å løse noen av verdens mest alvorlige problemer:
«Med Palantir avdekker etterforskere menneskehandelsringer, finner utnyttede barn og avdekker komplekse økonomiske forbrytelser».
Selskapet ble startet av tek-gründeren Peter Thiel, som blir referert til som «gudfaren» i den såkalte PayPal-mafiaenPayPal-mafiaenen gruppe grunnleggere og tidligere ansatte i betalingstjenesten PayPal, som i etterkant har blitt kjente og mektige i tek-industrien. Navnet stammer fra en Fortune-artikkel der de poserte med grilldresser og tunge gullkjeder på en italiensk restaurant. . Han har senere blitt kjent som Trump-ideolog og sponsor av visepresident JD Vance.
Palantir-aksjen har vokst kraftig på børs etter det amerikanske presidentvalget i november:
Nylig rapporerte handelsplattformen Nasdaq at aksjen har vært den best presterende på den brede børsindeksen S&P 500 siden januar 2024, med en totalavkastning på 585 prosent.