Skatt, mangfolds-skroting og «kjedelig» politisk enighet ble tema da fem næringslivstopper møttes til TV-innspilt middag.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Å, det var deilig! Komme bort fra oss selv!
Skipsreder Elisabeth Grieg er mer tilfreds enn en næringslivstopp vanligvis er for å få spørsmål om norsk politikk.
Årsaken er trolig at hun har tilbrakt de siste timene sammen med Telenor-sjef Benedicte Schilbred Fasmer, Ferd-sjef Morten Borge, tidligere Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund og hotellkonge Petter Stordalen. I regi av kommunikasjonsbyrået Storm og Oslo Business Forum har de fått i oppgave å snakke om seg selv, til en TV-serie som kommer i august.
Les på E24+
Natalie (33) ble utbrent: Sjefens reaksjon gjorde at hun ikke sluttet
Men da E24 slipper til, skal det altså handle om andres ledelse: Politikernes.
Teletopp Fasmer tar ordet først, og fremmer et ønske om mer kjedelig politikk.
– Det som er viktig for Norge og for Europa nå, handler om at vi får gjennomslagskraft på en del viktige linjer og kraftløft, sier Fasmer.
Skogen Lund stemmer i.
– Det er en større himmel nå, som er viktigere enn de interne slagene. Det er lett for oss å si, men jeg tror likevel at det har skjedd noe de siste årene med at vi har mistet litt evnen til de brede kompromissene.
Ønsker seg skattekommisjon
Her kommer vi til bordets klare ønske fra politikerne: Brede forlik. Gjerne på skatt.
I mars inviterte finansminister Jens Stoltenberg (Ap) alle Stortingets partier til skattekommisjon, for å bli enige om lange linjer i skattepolitikken. Det avslo parti etter parti blankt, blant annet begrunnet med at regjeringen da ville slippe unna alle spørsmål om skatt i den kommende valgkampen.
Det synes Skogen Lund er synd.
– Det var et forsøk på å få til mer stabilitet og forutsigbarhet, og så ble det veldig fort torpedert. Man må bli enige om en skatteinfrastruktur som er bedre rigget enn det vi har nå, sier hun.
– Riktig. Og det kan godt være summen er helt lik, men innretningen bare bør være annerledes. Det er ikke bra at så mange flytter ut. Vi må ha et bredt skatteforlik, sier Stordalen.
Tror ikke valget vinnes på formuesskatt
– Men til de to mest kapitalistiske kapitalistene rundt bord-
– Hvem er de to, lurer Stordalen.
– Deg og Grieg.
– Du tok ikke med Morten? Han representerer den største av Bukkene Bruse!
– Han representerer, ja, men han er ikke den største bukken Bruse.
– Det er fordi du ikke har vært på besøk hos ham. Det har jeg!
E24 må beklage overfor de svært høytlønnede toppsjefene rundt bordet, men de kan ikke helt måle seg med de to selskapseierne rundt bordet hva gjelder formue. Kjenner de på at debatten om formuesskatt vil drukne i internasjonal uro?
Grieg tar ordet.
– Jeg har alltid sagt at jeg bor i verdens beste land, og jeg betaler min skatt med glede ... Og noen ganger med litt sånn, kanskje det ikke er helt logisk men sånn er det. Og det gjelder formuesskatten også. Det betyr ikke at vi ikke skal slåss for at vi skal ha et skattesystem som treffer riktig.
Borge skyter inn at det er klart handelskrig og krig i Europa overskygger skattedebatten.
– Hvis du satser på å vinne valget med bare formuesskatt, så må du rekalibrere kompasset ditt.
Bordet enes fort om at skatteutflytterne er et problem, og at utenlandske og norske eiere må likestilles.
– Men man må få til en større omlegging av systemet, for hvis man bare fjerner formuesskatten så ender man opp med en rekke nullskattytere.
– Men nå må ikke du gå herfra med en oppfatning om at det vi er aller mest opptatt av, er formuesskatten! Vi er ganske opptatte av hva som skjer ute i verden. Den er ganske fæl nå, sier Grieg.
Bekymret over anti-mangfoldstiltak
Næringslivslederne tar på seg den selvkritiske hatten og mener de burde delta mer i samfunnsdebatten.
Grieg trekker frem at McKinsey anbefaler toppledere å tilbringe minst 25 prosent av arbeidstiden utenfor egen kontordør. Skogen Lund ønsker seg et debattklima hvor toppledere kan se en oppside av å delta.
Stordalen reflekterer over hva som skjer hvis de ikke deltar, og trekker frem polarisering og den Trump-drevne droppingen av mangfolds- og inkluderingsmål i næringslivet.
– At store internasjonale konsern forlater noen av det som har vært verdigrunnlaget deres fordi de er redd for konsekvensene det kan få hvis de opprettholder dem ...
– Jeg er oppriktig bekymret hvis ikke vi som kapitalister tar stilling og ser at det finnes en annen form for kapitalisme, som er mykere og mer bærekraftig, sier Stordalen.
Grieg lurer på om Fasmer, som representerer det største selskapet rundt bordet, kjenner på presset.
– Det er absolutt en problemstilling, men nå gjelder det å ha integritet og stå for verdiene Telenor har bygget opp over tid, sier Fasmer, før hun nevner at hun blir trassig når store tech-selskaper vurderer å snu opp ned på mangfoldsprogrammene sine.
– Jeg er jeg jo nesten fristet til å si at selskaper som skroter mangfoldsarbeidet sitt ikke får levere til oss.
– Får du lov til det av styret?
– Nei, det har ikke vært en aktuell problemstilling, altså.