SAS var blant selskapene som valgte å boikotte PepsiCo som følge av fortsatt tilstedeværelse i Russland.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Pepsi har blitt boikottet av SAS på grunn av sin tilstedeværelse i Russland, men er nå tilbake i SAS-lounger.
- Ukraina satte PepsiCo på sin svarteliste i 2023 for å sponse krigen, men listen er ikke lenger offentlig.
- PepsiCo har sluttet å selge Pepsi i Russland, men tilbyr andre produkter der, og markedet utgjør fortsatt en betydelig del av deres inntekt.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Nå er brusen tilbake, mens Pepsi fortsatt er i Russland.
I SAS’ innenrikslounge på Gardermoen har man siden i fjor høst igjen kunnet få servert Pepsi og Pepsi Max, bekrefter flyselskapet.
Brusen ble fjernet fra utvalget i 2023. Da ble PepsiCo satt på Ukrainas liste over internasjonale sponsorer av Russlands angrepskrig i Ukraina.
Ukrainas svarteliste ble for alvor kjent i Norge da sjokolade- og kjeksprodusenten Mondelez, som eier Freia, havnet på listen i mai 2023.
Les på E24+
Handelskrigen raser: Slik beskytter du sparepengene dine
Listeføringen førte til at SAS og en rekke andre selskaper begynte å boikotte produkter fra Mondelez, inkludert Daim og Freia.
Listen ble imidlertid gjort utilgjengelig for offentligheten i 2024. Det skjedde etter et diplomatisk toppmøte mellom Ukraina og flere europeiske land.
Ifølge den ukrainske avisen Rubryka mente landene at listen hadde juridiske svakheterjuridiske svakheterMangler eller problemer i lovverket som kan gjøre det vanskelig å håndheve eller opprettholde en regel eller beslutning.. Partene ble enige om å overføre materialet til Ukrainas sanksjonsregister.
Dermed kom Pepsi-brusen tilbake i varmen hos SAS.
Inngikk avtale
Pressesjef Øystein Schmidt i SAS Norge opplyser at endringen skjedde i fjor høst. Han minner om at SAS har vært aktivt involvert i Ukraina-støtte, blant annet med å frakte skadde ut.
– Samtidig tok vi tydelig stilling i 2023 da Pepsi ble inkludert på Ukrainas liste over «International Sponsors of War», og gikk da kontant bort fra flere tilbydere som stod oppført der, skriver Schmidt i en tekstmelding.
– Siden den gang har imidlertid ukrainske myndigheter sluttet å benytte denne listen og innholdet er ikke lenger offentlig.
Å basere avgjørelser på denne listen etter dette er utfordrende, påpeker Schmidt.
– Etter en grundig vurdering gikk vi på sensommeren i fjor derfor i dialog med Pepsi for å sikre en avtale som både ivaretar våre verdier og samtidig gir våre loungegjester en konkurransedyktig kundeopplevelse.
– Har PepsiCo da i denne dialogen forsikret om at de ikke lenger har inntekter fra Russland?
– På generelt grunnlag kan vi naturligvis ikke gå inn på detaljer fra vår dialog med våre leverandører, skriver Schmidt.
SAS per i dag ingen ny avtale med Mondelez.
Fortsatt i Russland
I PepsiCos årsrapport for regnskapsåret 2023 skriver selskapet at de fortsatt eier et meieri i Moskva og en snacksfabrikk i Kasjira, sør for hovedstaden.
I et avsnitt om hvordan PepsiCo har blitt negativt påvirket finansielt av krigen i Ukraina, skriver de at de har avsluttet salget av Pepsi-Cola og enkelte andre merker i Russland. «Vi fortsetter å tilby våre andre produkter i Russland», heter det samtidig.
Bloomberg skrev i fjor sommer at PepsiCo har byttet ut Pepsi og 7Up. Erstatterne heter Evervess Cola og Frustyle, som de fortsatt selger i Russland.
I desember 2023 stod det russiske markedet for 4 prosent av konsernets nettoinntektnettoinntektDet totale beløpet et selskap tjener etter å ha trukket fra alle kostnader og utgifter., ifølge årsrapporten. Det tilsvarer omtrent 3,6 milliarder dollar, eller oppunder 40 milliarder norske kroner.
Til sammenligning har Norge støttet Ukraina med totalt 56,8 milliarder kroner siden 2022.
Konsernet har så langt ikke besvart E24s spørsmål om denne saken.