Reagerer på Equinors energispill: – En liten del av en stor PR-pakke

6 hours ago 3


Kulturleder mener spillet føyer seg inn i rekken av problematisk lobbyvirksomhet.

 «Energy Town» skal stimulere barn og unge til å bli nysgjerrige på teknologi og realfag, sier Equinor. Foto: Skjermdump av wonderverselearning.com

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Spillet ved navn «Energy Town» er utviklet av markedsføringsbyrået We Are Futures i samarbeid med to britiske skoleorganisasjoner.

Det er finansiert av Equinor, som ikke vil oppgi hvor mye penger som er brukt på prosjektet. Spillet går ut på å bygge en by som skal overleve til år 2050. Det viser blant annet at olje kan være en del av en grønn energimiks.

Equinor sier de ikke har lagt noen føringer for spillet, og at de har bedt om at spillet skal lages på reelle data.

Julie Forchhammer fra KlimakulturKlimakulturen organisasjon som ønsker å øke engasjementet for klima i norsk kulturliv, har sett nærmere på Equinors undervisningsprogrammer. «Energy Town» er et av flere Equinor-sponsede initiativer.

I en rapport finansiert av Kulturrådet fant hun at selskapets strategi består i stor grad av å gamifiseregamifisereå bruke spillstrategier for å gjøre læring mer engasjerende kunnskap de ønsker å gi til barn og unge.

– Det som overrasket meg, er hvor lik Equinors strategi er den de amerikanske oljeselskapene har brukt i flere tiår, sier Forchhammer til E24.

– Du lærer at verden kommer til å trenge olje og gass i mange tiår til. Disse fortellingene får barn inn i skoletiden uten å forstå hvordan de blir påvirket, sier hun.

Les på E24+

Trump får gassrør for havvind

«Del av en stor PR-pakke»

Amerikanske oljeselskaper har blant annet samarbeidet med store aktører som Disney og Lego for å utvikle spill og læringsplattformer for barn. Standard Oil, som i dag heter Chevron, startet sponsingen av skoleprogrammer allerede i 1928.

Equinor har et samarbeid med Lego, sponser kultur- og sportsarrangementer og har avtaler med flere universiteter og vitenskapssentre.

Equinor har også sponset spillet Kodekraft, et gratis utdanningsprogram hvor norske barn lærer koding gjennom et spill om energi. Over halvparten av norske ungdomsskoler har gjennomført kurset, ifølge selskapet.

– Det Equinor alltid sier, er at det er viktig å rekruttere barn og unge til realfag, til å løse klimakrisen og til å forstå energiomstillingen. Det er en nobel intensjon. Jeg hadde kanskje trodd på det dersom barna ikke var kledd opp i Equinor-logoer eller om selskapets koderom på vitensentrene ikke var dekorert med selskapets kampanjer, sier Forchhammer.

Julie Forchhammer

Leder av organisasjonen Klimakultur

Hun mener det er problematisk at barn fra 6 års alder blir påvirket av selskapet gjennom ulike sponsorordninger som følger hele utdanningsløpet.

Spillet i Storbritannia er «en liten del av en stor PR-pakke som Equinor bruker for å blant annet få gjennom det kontroversielle oljeprosjektet Rosebank», mener Forchhammer.

– Historiefortellingen er helt lik den den amerikanske oljelobbyen har fortalt i mange tiår. Det handler om at verden står i en energikrise som er verre enn klimakrisen. Den sier at oljeselskapene bygger velferdsstaten og at det er umulig å tenke seg en verden uten dem.

Droppet avtale med Equinor

Administrerende direktør Solveig Arnesen i Vitenparken ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) er en av dem som har tatt til ordet for at Equinor ikke bør få sponse forskning og utdanning.

Dette er fordi Equinor i stor grad fortsatt kun driver med fossil virksomhet. Selskapets produksjon er 99,6 prosent fossil, ifølge dem selv.

For fire år siden trakk senteret Arnesen leder samarbeidet med Equinor.

– Barn og unge er i stor grad utsatt for markedsføring og manipulasjon. Det er betenkelig å drive et så intenst omdømmearbeid overfor barn og unge, spesielt knyttet til pedagogisk opplegg i skoletiden, sier hun til E24.

Solveig Arnesen

Administrerende direktør i Vitenparken ved NMBU

MDG-leder Arild Hermstad mener Equinor driver med «skjult reklame rettet mot barn». Partiet ønsker å innføre et forbud mot fossilsponset reklame. Lignende er gjort i Australia.

– Equinor har nylig droppet en rekke fornybarmål. Så lenge de baserer strategien sin på å lete etter nye olje- og gassfelt fremfor å utvikle fornybar energi, så bør dette forbys, sier han.

Arild Hermstad

Partileder for Miljøpartiet De Grønne

– En del av samfunnsansvaret

Pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor avfeier kritikken.

Han sier at poenget med spillet i Storbritannia, og Equinors andre sponsede utdanningsprogrammer, er å øke interessen og entusiasmen for vitenskapsfag.

– Det gjør vi på flere måter. Vi har samarbeid med vitenskapssentre, studentkonkurranser og samarbeid om teknologi, som i tilfelle med dette spillet. Vi mener at dette er en del av samfunnsansvaret vårt, sier han.

Magnus Frantzen Eidsvold

Pressetalsperson i Equinor

Eidsvold understreker at Equinor ikke har bidratt til utviklingen av spillet.

– Oppdraget var at spillet skulle baseres på faktiske data, blant annet fra Det internasjonale energibyrået for å verifisere at scenariene er realistiske. Spillet er kvalitetssikret av Association for Science Education, en britisk organisasjon som jobber for å fremme vitenskapelig utdanning. Det at spillet er blitt så bra at Association for Science Education ønsker å bruke det i skoleverket, synes vi er veldig bra.

Eidsvold sier at programmene Equinor finansierer ikke handler om å bedre selskapets omdømme.

På spørsmål om Equinor har latt seg inspirere av den amerikanske oljelobbyen, gjentar Eidsvold at Equinor ønsker å stimulere og øke interessen for realfag.

– Vi har aktiviteter rundt dette i Norge, Storbritannia og andre steder hvor vi har aktivitet. Dette handler om at nettopp flere i fremtiden skal få øynene opp for disse fagene og være med på utviklingen av den fremtidige energiforsyningen og omstillingen.

Read Entire Article