Kortversjonen
- John Arne Riise fikk en bot på 40.000 kroner for brudd på pengespilloven.
- I forkant spurte han Lotteritilsynet om råd.
- Han truer med søksmål og hevder at han blir trakassert og urettferdig behandlet.
- Lotteritilsynet mener Riise brøt loven ved å promotere et utenlandsk spillselskap.
– Rettferdighet må ivaretas. Hvis Lotteritilsynet kan gi bøter uten grunnlag, hvem blir den neste? Noen må stå imot, og jeg er klar. Jeg føler meg trakassert, sier Riise til VG.
Han er mektig forbannet etter episoden som fant sted i påsken.
Da befant Riise seg i Brasil, der han spilte poker. Da arrangøren av turneringen la ut bilder fra turneringen, ble 44-åringen «tagget
» i to innlegg. Riise godkjente dette.Det gjør at de to bildene dukker opp på den tidligere Liverpool-spillerens Instagram-side.
Siden Lotteritilsynet tidligere har varslet dagbøter dersom Riise promoterer utenlandske spillselskaper, ville 44-åringen denne gangen være på den sikre siden, forteller han til VG.
På ettermiddagen fredag 11. april sendte han en e-post til Lotteritilsynet i Førde:
«Jeg kontakter dere om et spørsmål. Jeg er i Brasil på et pokerevent. Jeg spiller poker og de har laget en video og tagget meg om min opplevelse og diverse rundt turen etc. Jeg har bare godtatt deres video på min Instagram. Dette er ikke gambling eller noe sånn, bare poker. Ville bare informere om dette og høre om det er ok? Jeg har ikke tagget noen ting».
Litt lenger ned i den samme e-posten, avslutter Riise:
«Sender denne mailen bare til info, så jeg ikke gjør noe feil».
Jurist i Lotteritilsynet
Det er helg og det går fire dager før Lotteritilsynet svarer John Arne Riise.
Mandag 15. april får den profilerte eksproffen beskjed om at han selv har ansvar for å følge pengespilloven, og at e-posten han leser ikke er å anse som en aksept fra Lotteritilsynet.
«Det fremstår for oss som dette ikke er en tilfeldig video/tagging, men som en del av ditt oppdrag som offisiell ambassadør for SiGMA Poker Tour», heter det i brevet fra Lotteritilsynet.
Riise fjernet da de to innleggene han er tagget ifra sin Instagram-konto.
Mandag denne uken fikk han likevel et nytt brev fra Lotteritilsynet i Førde: Der gir de ham en bot på 40.000 kroner.
Årsaken går tilbake til 14. februar i år. Da varslet Lotteritilsynet dagbøter på 10.000 kroner til John Arne Riise dersom han fortsatte å promotere utenlandske spillselskaper.
«Det er fint at du ønsker dialog med oss om lovligheten av slike handlinger, slik vi oppfordret om i vedtaket 14. februar, men om du er i tvil må du spørre oss før du publiserer noe du er usikker på om er lov etter pengespilloven», skriver Lotteritilsynet.
I dag føler John Arne Riise seg urettferdig behandlet.
– Jeg gjorde alt de forventer av en ansvarlig borger, men blir likevel straffet, sier han.
– Lotteritilsynet mener du burde sjekket med dem før du godkjente taggingen?
– Det er nettopp det jeg gjorde. Jeg sendte en e-post og ba om veiledning. De svarte ikke. Hva mer kunne jeg ha gjort? Telepati? Jeg følte at jeg gjorde det jeg kunne gjøre, og så blir jeg straffet for det.
I Lotteritilsynet er ikke Trude Høgseth Felde helt enig:
– Riise fikk svar fra oss etter én virkedag, der vi klargjorde at poker er å regne som pengespill og at han er ansvarlig for å følge loven. Riise er velkommen til å søke veiledning hos oss, men det må skje forut for lovbrudd, sier hun.
Les hele svaret fra Lotteritilsynet lenger ned i denne saken.
Lotteritilsynet påpeker i sin avgjørelse at Riise har 287.000 følgere på Instagram, og legger i brevet til 44-åringen ved en lenke der han markedsføres som ambassadør for SiGMA Poker Tour, som arrangerte turneringen i Brasil.
– Jeg var en deltager. Jeg er et kjent fjes som de inviterte over, sammen med flere. Å bli tagget i et bilde gjør meg ikke til talsmann. Jeg la hverken ut story eller tagget noe som helst. Det er som å kalle noen en «cola-ambassadør» fordi de er på et sommerbilde med en brus.
– Er du lønnet av SiGMA?
– Nei. Jeg fikk ikke en krone. Jeg var der fordi jeg synes poker er gøy, ikke for penger, sier Riise.
Han kaller det hele for maktmisbruk og mener Lotteritilsynet forsøker å skremme andre.
Riise påpeker at nordmenn valfartet til Bratislava for å spille NM i poker for noen uker siden.
– Det var tusenvis av stories fra nordmenn på sosiale medier. Ingen andre har fått et eneste brev, sier han.
Sunnmøringen med 110 landskamper for Norge har ikke til hensikt å betale boten.
– Jeg kan ikke akseptere at staten straffer folk for å være aktive på sosiale medier. Og her var jeg ikke engang aktiv. Jeg bare godtok at noen tagget meg. Jeg la ikke ut noe selv.
Ifølge Riise handler saken om prinsipper, ikke poker.
– At Lotteritilsynet venter så lenge med å svare meg, skal ikke jeg straffes for. Jeg blir lei meg, samtidig som jeg blir provosert over måten de prøver skremme meg på, og igjen bruke navnet mitt. Det må være mulig å være kjent og spille poker uten å få bøter av staten, sier 44-åringen.
Rådgiver Erland Bakke har nå sendt et svarbrev til Lotteritilsynet på vegne av John Arne Riise.
Riise-rådgiver.
Der varsles det søksmål og krav om erstatning for det Bakke og Riise mener er myndighetsmisbruk.
– Jeg har ingen valg. Enten kjemper jeg, eller så setter vi en farlig presedens for maktmisbruk. Og i dette tilfellet føler jeg at de går langt over streken og trakasserer meg når jeg faktisk har prøvd å gjøre ting på rett måte, sier John Arne Riise til VG.
VG har konfrontert Lotteritilsynet med uttalelsene i denne saken:
– Vi har forsøkt flere ganger å stoppe den ulovlige markedsføringen som Riise driver med, og vi har forsøkt å få ham til å forstå og respektere regelverket. Hans tidligere handlinger og mangel på respekt for reglene ga oss særlig grunn til å tro at han ville begå nye lovbrudd, sier jurist i tilsynet, Trude Høgseth Felde.
Hun påpeker at Riise ikke klaget på vedtaket om mulige fremtidige dagbøter i februar, og at vedtaket derfor er endelig. Lotteritilsynet skal nå behandle Riises klage på boten.
– Riise er ambassadør for Sigma Poker Tour. Nå har Riise brutt loven på ny ved å promotere Sigma på Instagram. Sigma formidler mange ulovlige pengespill i Norge, og bruker nordmenn som ambassadører for å få flere til å spille. Riise er selv ansvarlig for innhold som han velger å publisere på sin egen Instagramprofil, sier Felde.
– Ville det ikke vært naturlig å gi Riise litt slingring i denne ene saken, all den tid han tok kontakt med dere og ikke omvendt?
– Det at Riise ber om veiledning fra oss tyder på at han var usikker på om handlingen var ulovlig. At Riise velger å utføre handlingen uten å vente på den veiledning han ber om, er et valg han har tatt.
Hun fortsetter:
– Allerede i 2017 sendte vi brev til Riise der vi forklarte at det er forbudt å markedsføre pengespill uten norsk tillatelse. Til tross for dette har Riise brutt loven gjentatte ganger over flere år. Han har vist at han raskt retter brudd som vi påpeker, men at han kort tid etter bryter loven på nytt. Det er slike situasjoner forhåndsfastsatt tvangsmulkt er ment for.
Konfrontert med dette, reagerer John Arne Riise sterkt:
– Lotteritilsynet kommer med grove og uriktige påstander om at jeg har «brutt loven gjentatte ganger». Dette er feil. Jeg har aldri blitt dømt eller ilagt noen bot for noe lovbrudd. Å gå ut offentlig med slike falske anklager er ikke bare uetisk – det er også lovstridig. Dette handler om rettssikkerhet og at offentlige myndigheter må forholde seg til sannheten, noe som Lotteritilsynet tydeligvis har liten interesse av, sier han.