Kortversjonen
- Ekteparet Ahmad sendte millioner til Pakistan for å unngå innkreving i Norge.
- Til tross for påstander om at de ikke kan betale noen krav, eier de en luksusleilighet i Dubai med helikopterdekk og svømmebasseng.
- Ifølge opplysninger fra Dubai er leiligheten leid ut for totalt tre millioner kroner.
- De vil ikke svare på om inntektene fra utleie er ikke oppgitt til norske skattemyndigheter.
- Begge er dømt til fengsel to ganger for økonomisk kriminalitet. I en dom er straffeutmålingen anket.
Fem dager før jul innrømmet ekteparet Saleem Ahmad (60) og hans kone i 50-årene i Oslo tingrett at de sendte millioner av kroner til Pakistan for å lure pengene unna Skatteetaten.
Skatteetaten hadde nylig avdekket årevis med svarte inntekter i gullbutikken ekteparet drev på Grønland og krevde totalt 6,2 millioner kroner.
En av meddommerne i Oslo tingrett spurte Saleem Ahmad om mulighetene for å gjøre opp.
– Har du penger som kan bidra til å betale?
Fra vitneboksen hevet han hodet og så på dommerne.
– Nei, jeg har ingenting igjen.
Saleem Ahmad utenfor gullbutikken Sheikh Enterprises på Grønland. Den har siden skiftet navn. Foto: Tore Kristiansen / VG
Kona tørket tårer mens hun svarte på spørsmål og beklaget til retten.
– Vi ønsket ikke det skulle gå så langt. Vi bare prøvde å redde bedriften. Det var for familie og barn.
I en rettspause sa forsvarer Øystein Storrvik til VG at hun jobber deltid og ikke kan betale noe skattekrav.
– Hun har ingen penger i Norge eller andre land.
Det samme svaret har Skatteetaten, bostyrer og politiet fått i ti år.
Men VGs undersøkelser viser noe annet.
Helikopter, basseng og vakter
Dubais eiendomsregister er ikke åpent for allmennheten, men VG har innhentet en rekke dokumenter fra lokale myndigheter som viser at ekteparet var registrert som eiere av en eksklusiv leilighet ved Dubai Marina både før og etter rettssaken.
Leiligheten Saleem Ahmad og kona er registrert med i eksklusive Horizon tower er på 228 kvadratmeter, har fire soverom og fem bad. Fra leiligheten har man utsikt over byen og kort vei til stranden, viser bilder fra en annonse der den leies ut.
Utleie skal ha gitt inntekter på rundt tre millioner kroner, ifølge en kontrakt VG har hentet inn og opplysninger om eldre leieavtaler. Kona står som eier i kontrakten.
Leiligheten kommer med landingsplass for helikopter på taket, jacuzzi, privat gym og sikkerhetsvakter 24 timer i døgnet, ifølge flere nettsider for eiendom.
Tilsvarende leiligheter i bygget selges fra 11 millioner kroner og oppover i dagens marked.
Ifølge en faktura for felleskostnader VG har mottatt, betalte Saleem Ahmad 25.000 kroner i felleskostnader og avgifter så sent som i oktober i fjor. Samme måned betalte han også
BETALTE FELLESKOSTNADER: Saleem Ahmad betalte felleskostnader for leiligheten så sent som i oktober i fjor. Foto: Ole Martin Wold
«Opplev luksus»
Ifølge leiekontrakten VG har innhentet fra Dubais myndigheter leies den ut for 630.000 kroner i året til et lokalt selskap. Selskapet videreformidler ferieleiligheter for turister. Annonsen lyder:
«Opplev luksus i denne 4-roms boligen i Dubai Marina. Dette romslige tilfluktsstedet har fire king-size-senger, en vanlig sofa og fantastisk utsikt over byen, og tilbyr både komfort og stil.»
Ekteparets leilighet fremleies til gjester for 6000 kroner natten. Foto: Faksimile
Leieavtalen mellom kvinnen i 50-årene og selskapet ble inngått høsten 2023, ifølge dokumentet. Den løper til 2025 og kan dermed gi en ekstra inntekt på over 1,2 millioner kroner.
Tause om skatt
Dubai har ingen inntektsskatt. Men ekteparet er bosatt – og dermed skattepliktige – i Norge.
I Norge skal inntekter fra slik utleie normalt føres på skattemeldingen og beskattes 22 prosent. Men de offentlige skattelistene viser ingen spor av inntekter i den størrelsen for Saleem Ahmad eller hans kone.
Begge har forklart retten at de har deltidsjobber i gullbutikken på Grønland, som nå er overtatt av sønnen, og ikke kan betale skattekravene fra staten. Siden de 2016 er begge listet med skattbare inntekter på under 170.000 kroner i året.
VG har spurt om de betalte skatt av inntekter i Dubai til Norge, men ikke fått svar på det.
Dømt
Rettssaken i desember endte med at Saleem og hans kone ble dømt til henholdsvis elleve og fem måneder fengsel for å unndra flere millioner kroner fra inndrivning.
Oslo tingrett anså forholdene som grove. Saleem Ahmad ble idømt inndragning av 3,5 millioner kroner og kona til inndragning av 1,4 millioner kroner.
Saleem Ahmad har anket straffeutmålingen.
VG har ikke fått svar på henvendelser til politiadvokat Fredrik Reinertsen om funnene som presenteres i denne artikkelen. VG er ikke kjent med om politiet anker dommene.
– Vi ønsker ikke å kommentere saken. Den er ferdig i retten, ikke anket og dermed rettskraftig, skriver forsvarer til kvinnen i 50-årene, Øystein Storrvik til VG.
– Vi ønsker heller ikke å kommentere saken, skriver Saleem Ahmads forsvarer Inam Ghous Ali til VG.
Ifølge et register over overdragelser av eiendom i Dubai som VG har tilgang til, ble ekteparets leilighet kjøpt i 2013 for rundt 4,5 millioner kroner.
Siden den gang har de to flere ganger stått listet som eiere av leiligheten i lekkasjer fra emiratets eiendomsregister som VG har tilgang til.
Likevel hevdet de begge «på ære og samvittighet» i 2019 på at de ikke hadde noen formuer, da de ble slått personlig konkurs:
Informasjon om utleie fra Dubais myndigheter som VG har tilgang til, viser at leiligheten har vært utleid nesten sammenhengende siden 2015.
De registrerte kontraktene og innbetalingene er totalt på 1,4 millioner dirham. Det tilsvarer rundt 2,96 millioner kroner i samme periode, om man bruker snittet av valutakursen for de ulike årene.
Ble avslørt – solgte unna
Saken startet i 2014, etter at Skatteetaten og Tolleetaten banket på døren hos gullbutikken Sheikh Enterprises i 2014. Saleems kone var styreleder og daglig leder. Ektemannen jobbet bak kassa, fortalte de i tingretten, der han brukte tolk for å svare på spørsmål fra aktor og dommeren. Myndighetene avdekket årevis med svart omsetning og ulovlig gullimport.
Først kom skatte- og avgiftskravene mot butikken.
Men i stedet for å betale kravene, solgte ekteparet unna varelageret, tømte butikken for verdier og sendte 4,8 millioner kroner til Dubai.
Butikken ble slått konkurs og overdratt til sønnen. Staten satt igjen med småpenger. I 2017 ble ekteparet dømt til syv måneder fengsel for boforringelse.
Skatteetaten mente også at ekteparet selv hadde tjent godt på den ulovlige driften gjennom private inntekter.
Dermed fikk de også egne skattekrav på totalt 6,2 millioner kroner allerede våren 2015. Dette er bakgrunnen for rettssaken i vinter.
Da varslene om kravene kom våren 2015, eide de til sammen fire leiligheter i Oslo sentrum. Ekteparet solgte leilighetene raskt. Denne gangen ble pengene sendt til Pakistan. De to ble slått personlig konkurs, men staten klarte ikke å inndrive pengene.
VG har tidligere avslørt hvordan Ahmad etter konkursen i Norge kjøpte dyre biler og slo seg opp innen eiendom i Pakistan. Han oppga verdier for 36 millioner kroner i selvangivelsen sin til pakistanske myndigheter i 2017 og 2018, men han har aldri kommentert funnene.