Kilden kraft tilbyr en strømavtale de kaller Norgespris, men som for de fleste kunder koster langt mer enn det regjeringens Norgespris legger opp til. Forbrukerrådet frykter at folk kan bli forvirret.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Kilden kraft tilbyr en strømavtale kalt «Kilden Norgespris EttÅr» som er langt dyrere enn regjeringens foreslåtte Norgespris på strøm, særlig for kunder i Sør-Norge.
- Forbrukerrådet frykter at avtalen og navnebruken kan forvirre strømkundene, og har bedt Forbrukertilsynet vurdere om den er villedende.
- Mani Hussaini (Ap) kritiserer bruken av produktnavnet Norgespris.
- Kilden kraft mener produktet verken er forvirrende eller villedende.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I slutten av januar foreslo regjeringen en «Norgespris» på strøm, som skulle sikre husholdninger og hytteeiere fastpris på 40 øre kilowattimen – før avgifter, nettleie og påslag til strømsalgselskapene.
Kort tid etter etablerte strømsalgselskapet Kilden kraft en strømavtale kalt «Kilden Norgespris EttÅr».
Dette er også en fastprisavtale. Men for kunder i Sør-Norge er prisen ikke 40 øre, men 99,9 øre kilowattimen.
Les på E24+
Norgespris = Norgesbløff
– Denne avtalen ble registrert i strømportalen den 7. februar. Samme dag sendte jeg epost til Forbrukertilsynet der jeg reiser spørsmål ved om den er i strid med markedsføringsloven, sier fagsjef strøm Thomas Iversen i Forbrukerrådet til E24.
– Jeg mener den kan være villedende for folk.
Han nevner spesifikt markedsføringsloven § 7, som handler om villedende markedsføring. Iversen vil overlate til Forbrukertilsynet å vurdere om loven er brutt.
– Men jeg ville ikke sendt den meldingen av gårde hvis jeg ikke tenkte at dette potensielt kunne være i strid med loven. Denne avtalen kan være egnet til å forveksles med det statlige tiltaket ved samme navn, sier han.
Kritikk fra Ap
Stortingsrepresentant Mani Hussaini (Ap) er kritisk til at selskapet bruker samme begrep som regjeringen.
– De prøver å melke ut så mange kroner de kan av norske strømkunder ved å bruke produktnavnet Norgespris, sier han.
Hussaini peker på at regjeringens fastpris skal være på 40 øre kilowattimen, ikke 100.
– Hadde det vært en pris som lå opp mot det vi har anslått, så hadde det vært greit. Men dette er langt over den prisen vi har lagt opp til, sier han.
Kilden kraft omtaler selv strømavtalen som «et godt strømvalg inspirert av regjeringens løsning».
– Verken forvirrende eller villedende
Daglig leder Espen Halvorsen i Kilden kraft mener produktet er i tråd med lovverket.
«Vi leverer strøm til hele Norge, og produktnavnet «Kilden Norgespris EttÅr» er et navn som gjenspeiler det», skriver Halvorsen i en e-post til E24.
«Produktet er presentert slik Forbrukertilsynets veileder krever, så vi kan ikke se at dette kan være verken forvirrende eller villedende for forbrukere. Vi har løpende og god dialog med Forbrukertilsynet, og vil naturligvis svare opp dersom de har noen spørsmål rundt dette», skriver Halvorsen.
Les også
Strammer inn i strømmarkedet
– Ikke veldig overrasket
Thomas Iversen i Forbrukerrådet sier at produktnavnet Norgespris ikke fantes i strømavtalene da regjeringen lanserte sine planer.
– Jeg ble ikke veldig overrasket da det dukket opp et selskap som valgte å bruke det navnet, sier han.
Fagsjefen frykter at folk kan bli forvirret hvis flere aktører begynner å bruke begrepet Norgespris, og forveksle strømavtalen med regjeringens tiltak ved samme navn.
– Jeg tenker at man ikke trenger den forvirringen.
Regjeringens Norgespris skal etter planen innføres i oktober. Iversen mener det er prinsipielt viktig å få svar på om strømsalgselskapene kan markedsføre produkter med samme navn.
– Vi ønsker å få dette avklart før en eventuell Norgespris blir vedtatt, så man kan unngå at folk googler Norgespris og kommer inn på en avtale som er ganske dyr sammenlignet med den ordningen regjeringen foreslår, sier Iversen.
Les også
Fornybar Norge vil ha langt færre strømselskaper
Vil vurdere nye innstramminger
Hussaini er fornøyd med at Forbrukerrådet har tatt initiativ til å få vurdert om avtalen er innenfor loven.
Han sier at han er villig til å stramme til skruen enda mer mot selskaper som selger strøm.
– Vi må vurdere om vi skal stramme til og gjøre det lettere å ta fra selskaper lisensen, sier han.
– Åpenbart må det sterkere lut til. For disse selskapene prøver seg. Hvis man skal selge noe som heter Norgespris, så må det jo være til 40 øre, som er det vi legger opp til med vår Norgespris. Alt annet er lureri og et forsøk på å melke kundene for penger ved å bruke dette produktnavnet.
Regjeringen strammet inn i strømsalgmarkedet i fjor. Da ble det tatt grep for å sikre bedre informasjon til kundene, og for å ta fra strømsalgselskaper lisensen hvis de bryter visse regler.
Les også