Sentralbanksjefens samtaler med Tangen: – Ikke alltid vi er enige om alt

2 months ago 17


Ida Wolden Bache sier Nicolai Tangen har gjort en «utmerket jobb» som sjef for Oljefondet. Hun vil ikke fortelle hva hun sa til Nicolai Tangen om tekstmeldingene hans med Elon Musk.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache sier hun har gitt Nicolai Tangen beskjed om å være «bevisst» rundt hvordan meldinger med Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I januar stormet det rundt oljefondsjef Nicolai Tangen, etter at E24 fikk se dialogen han har hatt med verdens rikeste mann - Tesla-sjef Elon Musk.

I meldingene presset Musk oljefondsjefen etter at Oljefondet stemte mot en stor lønnspakke til Musk.

«Når jeg ber deg om en tjeneste, noe jeg veldig sjelden gjør, og du avslår, da bør du ikke be meg om noe før du har gjort opp for deg», skrev Musk til Tangen i oktober.

Nicolai Tangen har sagt til DN at Wolden Bache ikke har vært fornøyd med meldingene. Sentralbanksjefen har selv vært tilbakeholden med å kommentere samtalene hun har hatt med Tangen.

– Det er ikke naturlig for meg å gå inn i detaljer i min dialog med Nicolai Tangen, sier Wolden Bache i et intervju med E24 i forbindelse med Norges Banks årstale.

– Vi har en god og åpen dialog, preget av gjensidig respekt. Det betyr ikke at vi alltid er enige om alt, men det er ikke naturlig for meg å gå mer detaljert inn på den samtalen.

– Kan du forklare hvorfor?

– Vi har hatt dialog også om denne saken, og har dialog om mange saker. Hovedstyret og jeg er opptatt av at fondets eierskapsdialog følger fastsatte rutiner og retningslinjer. Stemmegivningen i Tesla har vært i tråd med fastsatte rutiner og retningslinjer. Det er vi opptatt av, sier sentralbanksjefen.

Ida Wolden Bache leder Norges Bank, og er Nicolai Tangens sjef. Senere i år skal hun avgjøre om Tangen får fortsette i fem nye år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ga Tangen tilbakemelding

– Vi har formidlet at det er viktig at NBIM (Oljefondet, journ. anm.) er bevisst på hvordan en slik eierskapsdialog kan oppfattes utad, sier Wolden Bache.

– Mener du disse meldingene er i strid med fastsatte rutiner for eierskapsdialog?

– Jeg vil ikke gi noen karakteristikker ut over det jeg har sagt, sier sentralbanksjefen.

Stillingen lyst ut

Nicolai Tangen har vært sjef for Oljefondet siden 2020, og stillingen er nå lyst ut. Tangen har sagt at han ønsker å fortsette.

– Syns du Nicolai Tangen har gjort en god jobb de siste fem årene?

– Hovedstyret og jeg synes at Nicolai Tangen har gjort en utmerket jobb i de årene han har vært leder, og er fornøyd med resultatene han har levert i denne perioden, sier Wolden Bache.

– Tror du denne meldingsdialogen som Tangen har hatt med Musk kan ha svekket Norges Banks omdømme?

– Vårt inntrykk, basert på det vi har av omdømmeundersøkelser av både Norges Bank og fondet, tyder på at det gjennomgående er høy tillit til Norges Bank og Fondet, sier sentralbanksjefen.

– Det er ikke en tillit vi tar for gitt, men noe vi vet vi må arbeide hver dag for å bevare. Så må vi være lydhøre for kritikk dersom vi blir utsatt for det, sier Wolden Bache.

«Lekket du meldingene mine»

Bakgrunnen for meldingene mellom Musk og Tangen var at Tangen tidlig i 2024 tok kontakt med Musk, og spurte om han ville være med i Oljefondets podcast. Podcasten ble spilt inn, og etter dette ble Musk invitert til fondets investeringskonferanse.

Men etter at Oljefondet stemte mot Musks lønnspakke, surnet stemningen, noe meldingene E24 fikk innsyn i tyder på:

Meldingene mellom Elon Musk og Nicolai Tangen tyder på en anstrengt tone etter hvert. Foto: Skjermdump

I ettertid av at fondet stemte mot lønnspakken, avslo Musk å delta i Oljefondets investeringskonferanse. Dagen etter reagerte Musk på medieomtalen av avslaget:

«Lekket du tekstmeldingene mine til pressen», spurte Musk Tangen.

Musk la ved skjermbilde av meldinger han hadde fått fra andre personer. Her skrives det at Tangen «ga tekstmeldingene til pressen».

Tangen forklarte Musk at Norge har et lovverk som ligner den amerikanske «Freedom of Information Act».

«Beklageligvis blir alt jeg sender og mottar automatisk offentlig informasjon. Kommunikasjonsavdelingen styrer dette, og det er ikke min avgjørelse. De har ikke sendt dine personlige kommentarer, bare den delen der du sa at ikke kom til konferansen. Norge er besatt av deg, og dette ser ikke dårlig ut for deg. Likevel, beklager ulempen», skrev Tangen.

Nicolai Tangen og Elon Musk hadde et turbulent forhold i 2024. Foto: Brendan McDermid/Reuters og Chip Somodevilla/Reuters via NTB

Den norske offentlighetsloven gjør at alle kan be om å få utlevert offentlige dokumenter. Loven inneholder en rekke regler for hvilke dokumenter som er offentlige, og hvilke som skal være hemmelige.

I ettertid av mediedekningen av meldingene har Tangen avvist at Musk noen gang har bedt om en tjeneste.

– Jeg antar at tjenesten var lønnspakken. For det har ikke vært noe annet. Han har ikke bedt om noen tjeneste, sa Tangen til E24.

Read Entire Article