Equinor og Polenergia skal investere om lag 80 milliarder kroner i to polske havvindanlegg. Nå har de sikret finansiering.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Equinor og Polenergia skal investere rundt 80 milliarder kroner i to polske havvindprosjekter, Bałtyk 2 og Bałtyk 3.
- Nå har partnerne sikret finansiering på rundt 69 milliarder kroner for prosjektene.
- Den polske staten garanterer en viss strømpris for kraften som leveres.
- Prosjektene skal være i drift i 2028 med en kapasitet på 1440 megawatt.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Det opplyser Equinor i en melding.
Selskapet skal lånefinansiere det meste av investeringen i to store polske havvindprosjekter, Bałtyk 2 og Bałtyk 3.
Investeringer og andre prosjektutgifter i byggefasen for prosjektene utgjør til sammen litt over syv milliarder euro (80,4 milliarder kroner), opplyser Equinor.
Equinor og partneren Polenergia tok investeringsbeslutning for Bałtyk 2 og Bałtyk 3 den 19. mai.
Deler av Equinors havvindsatsinger har vært i hardt vær i det siste. Analytikere har sådd tvil om lønnsomheten i Empire Wind-prosjektet i USA, som også ble stanset i en periode av USAs regjering, før den fikk starte opp igjen.
69 milliarder i lånepakke
Equinor har flere havvindanlegg i drift, inkludert norske Hywind Tampen og britiske Doggerbank, Dudgeon og Sheringham Shoal.
Nå har selskapet sikret prosjektfinansieringen av Bałtyk 2 og Bałtyk 3.
− Med finansieringen på plass for Bałtyk 2 og Bałtyk 3 har vi nå nådd den siste store milepælen før full utbygging, sier Trine Borum Bojsen, Equinors direktør for fornybar energi i Europa.
Equinor har fått etablert en prosjektfinansieringspakke for Bałtyk 2 på over tre milliarder euro og en prosjektfinansieringspakke for Bałtyk 3 på over tre milliarder euro, inkludert kredittfasiliteter.
Det utgjør altså rundt seks milliarder euro (om lag 69 milliarder kroner) i finansiering. Anleggene er om lag 80 prosent gjeldsfinansiert, ifølge Equinor.
– Vi setter pris på den store interessen og støtten som er utvist av långiverne. Dette viser hvor attraktivt prosjektene er, og at de har tillit til Polenergia og Equinor som utviklere, sier Bojsen.
Lånene kommer fra 30 finansielle institusjoner, inkludert mange av Equinors kjernebanker, Den nordiske investeringsbanken og EU-institusjonen Den europeiske investeringsbanken, opplyser selskapet.
Garantipris på nær én krone
De polske prosjektene får statsstøtte gjennom såkalte differansekontrakter. Der får selskapet en viss pris for kraftproduksjonen.
Hvis markedsprisen er lavere enn garantiprisen, blar staten opp med mellomlegget. Er markedsprisen over garantiprisen, får staten det overskytende.
Bałtyk-prosjektene får kraftpris på 71 euro per megawattime i 2021-priser i 25 år, som tilsvarer om lag 84,75 euro i dag. Det tilsvarer en garantipris på om lag 97,5 øre per kilowattime, som skal reguleres i takt med generell prisvekst.
Anleggene har samlet kapasitet på 1440 megawatt og skal være i drift i 2028.
Ifølge Equinor vil prosjektene være innenfor selskapets mål om en tosifret nominell avkastning på egenkapital investert i fornybar energi og lavkarbonløsninger.
Les også