Sira Myhre ut mot «VAR-aktivister»: – Farlig utvikling

2 months ago 13


Kortversjonen

  • Aslak Sira Myhre mener debatten om VAR er ødeleggende for norsk fotball.
  • Han kritiserer VAR-motstandere for å kuppe fotballdemokratiet.
  • Norsk Supporterallianse avviser anklagene om kupp og forsvarer sin metode.
  • Sira Myhre er mer opptatt av breddefotballens utfordringer enn VAR-debatten.

– Det er ikke i VAR-spørsmålet at det brenner i norsk fotball i 2025, mener Sira Myhre.

På dagtid er den tidligere Rødt-politikeren leder for Nasjonalbiblioteket. På ettermiddagen er han frivillig og styreleder i Korsvoll Fotball IL.

Derfra har han fulgt debatten om videoassistert dømming i norsk toppfotball de siste månedene. Saken skal avgjøres på forbundstinget til Norges Fotballforbund om to uker.

Aslak Sira Myhre nevner anleggskrise, sosiale ulikheter, individualisering og økonomi som barriere som viktigere saker i den norske fotballdebatten. Og han liker ikke hvordan VAR-saken utspiller seg.

– Alt eksploderte da noen kastet fiskekaker ut på banen under en eliteseriekamp i fjor. Jeg syntes det var så latterlig at jeg tenkte det ville gå over. Men den diskusjonen har nå tatt over makten i mange toppklubber, og den holder på å gjøre det samme i mange breddeklubber. Det tror jeg er farlig, sier 51-åringen.

Fotballen er som en stor familie med folk i mange ulike roller, mener Sira Myhre.

– Supporterne har én rolle, og de syngende supporterne er bare én del av den grupperingen. Men de er ikke alene! Vi som går med kjegler og trener jenter-12 er også en del av familien. Dommerne, media og klubblederne også. Og ikke minst de supporterne som sitter på langsiden eller foretrekker å se fotball på TV.

Aslak Sira Myhre mener de mest ihuga VAR-motstanderne roper uforholdsmessig høyt og på den måten tar stor plass i debatten.

– Det er snakk om en ganske liten gruppe mennesker, mener han.

– Mener du at de tar monopol på definisjonen av å være supporter?

– Ja. Og ikke bare supporter, men på fotballen som sådan. Det vi ser er en form for kupp på fotballdemokratiet, mener den tidligere Rødt-profilen.

 Amanda Pedersen Giske / NTBFoto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Er det ikke en legitim del av demokratiet å mobilisere og kjempe for sitt syn?

Sira Myhre avviser ikke dette.

Men han synes debatten bærer preg av en sjargong som minner ham om utskjelling av dommere i Stavanger på 80-tallet.

– Konsekvensen av å tvinge gjennom synet sitt, i en organisasjon man ikke selv holder oppe, kan være ødeleggende. Det å true med å stoppe kamper, ja hele serien om man ikke får viljen sin, er dypt udemokratisk, sier han.

Uenig

Talsperson i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik, er enig i at det er andre spørsmål enn VAR som brenner mest i norsk fotball. Han mener likevel at Sira Myhre «bommer i det meste».

– Det store flertallet av klubbene som har brukt VAR de siste to årene har sagt at VAR bør avskaffes fordi det ikke fungerer. Jeg håper alle landets klubber velger å stå solidarisk med toppklubbene slik at vi blir ferdige med VAR-diskusjonen en gang for alle og kan fokusere på andre viktige saker i norsk fotball, sier Sandvik.

Bilde av Ole Kristian SandvikOle Kristian Sandvik

Talsperson i NSA

Han kjenner seg ikke igjen av beskrivelsen av et kupp:

– Det Sira Myhre kaller «kupp av fotballdemokratiet» er akkurat den metoden Lise Klaveness ba norske supportere om å bruke: Meld dere inn i klubben dere støtter, og bruk klubbenes demokratiske organer - som årsmøtet. Det er så langt unna kupp som man kommer. Det er helt normal demokratisk prosedyre at årsmøtet stemmer over forslag til medlemmene - akkurat slik alle politiske partier arbeider.

Tror mange vil slutte

Aslak Sira Myhre hevder at mange fotballedere opplever det som nå skjer som ubehagelig. Lederne er helt avhengig av et godt forhold til supporterne, mener han.

– Folk der ute opplever at det kommer veldig høyrøstede aktivister som krever at klubben skal mene det samme som dem i spørsmålet om VAR. Hvis ikke, stemples de som svikere. Det er jo ikke dette vanlige folk i norsk fotball meldte seg på da de påtok seg frivillige verv.

Sira Myhre mener det som nå skjer har forgreninger tilbake til spørsmålet om en boikott av VM i Qatar. Den kampen «vant» ledelsen i Norges Fotballforbundet på et ekstraordinært forbundsting.

– Vi har en situasjon der noen har fått blod på tann. Og jeg tror ikke fotballen tåler det.

 © Vatican Media / © Vatican MediaAslak Sira Myhre møtte Pave Frans i november. Pave Frans er for øvrig fra Argentina og er fotballtilhenger. Hans standpunkt i VAR-debatten er ukjent. Foto: © Vatican Media / © Vatican Media

Han nevner Qatar «i går», VAR-saken «i dag» og spørsmålet om å møte israelsk motstand «i morgen».

Aslak Sira Myhre vil ikke ha en årlig diskusjon i norsk fotball om politikk.

– Det er rart for meg å si det når jeg kommer fra en politisk kultur som er vant med aktivisme. Men i dag står jeg i Korsvoll og ser det fra innsiden. Da ser det litt annerledes ut.

– Du høres ikke ut som den tidligere Rødt-politikeren mange kjenner deg som? I gamledager ville du vel slåss for noe du mente var prinsipielt viktig?

– Det er nok riktig, men da hadde jeg ikke tolv år på rævva som fotballeder, trener og jenteansvarlig, sier Sira Myhre.

Han påpeker hvordan han selv tok feil som ung politiker for 25 år siden. Da reiste han rundt og demonstrerte mot Verdensbanken, WTO og Nato. Det ville han fortsatt gjort, sier han.

 Geir Olsen / VGAslak Sira Myhre som Rødt-politiker i 1999. Foto: Geir Olsen / VG

Men:

– Vi var 10.000 mennesker som marsjerte i Praha og ropte «This is what democracy looks like». Det var så feil som det kunne få blitt. De som bodde i Praha hadde dratt. De hadde rømt, i frykt for slåsskamper. Å tro at vi aktivistene, selv om jeg var enig i saken, var demokratiet: Der tok jeg feil. Sånn opplever jeg nå også. Det er ikke sånn at dersom du klarer å mobilisere mellom 70 og 150 på et årsmøte i en norsk toppklubb, så representerer du demokratiet, sier Korsvoll-lederen.

– Jeg tror derimot at du på sikt undergraver demokratiet i norsk fotball, legger han til.

For 30 år siden flyttet han til Bergen. Der møtte han det han i dag kaller en «hate NFF-kultur». Han forstår fortsatt ikke hvor det kommer fra.

– For meg er det helt absurd. Lise Klaveness og Karl-Petter Løken: De jobber rævva av seg for å løse de problemene som norsk fotball har foran seg. Vi risikerer å ikke ha steder der barn kan spille fotball om fire-fem år, fordi vi må skifte ut kunstgresset over hele landet. Jeg er ikke enig med dem i alt, og jeg skulle ønske at vi kunne krangle om disse tingene i stedet for VAR.

Sira Myhre nevner flere eksempler. Det handler blant annet om NFF-prosjektet «Landslagsskolen», anleggssaker og hospitering på andre lag i barnefotballen.

– Det blir muligens spetakkel i sosiale medier når denne saken publiseres?

– Ja. Og jeg gruer meg. Men noen må si fra. Jeg frykter at folk velger å slutte i stedet for å stå i det. Men det er viktig å huske: Det er ikke et flertall av supporterne som vil stanse eliteseriekamper. Det er et mindretall.

Aslak Sira Myhre mener demokratiet i norsk fotball er truet.

– Toppfotballen i Norge har i mange år forsøkt å løsrive seg fra bredden. De vil skape et «Premier League». Nå får de en mulighet til å gjøre dette, for klubbene vil ikke akseptere at budsjetter og satsning skal styres av 150 aktivister. De vil kreve løsrivelse. Det kommer til å gi mer makt til Trøim og Røkke. Ikke til supporterne. Det er det som kommer til å bli resultatet, sier han.

– Helt til slutt. Er du for eller mot VAR?

– Jeg gir egentlig litt faen i VAR. Jeg bryr meg virkelig ikke. Det er ikke en stor og viktig debatt. Men jeg tar VAR for gitt. Det blir ikke borte uansett hva vi gjør i Norge. Og derfor er jeg mer opptatt av å diskutere hvordan vi skal bruke VAR, i stedet for å være tilhenger eller motstander.

– Ikke overraskende

Et annet sted i Oslo sitter medlem av Klanen og talsperson for NSA, Ole Kristian Sandvik:

Han mener at det ikke bør være overraskende at medlemmer av landets toppklubber har en mening om VAR:

– Den største trusselen mot demokratiet i norsk fotball akkurat nå er arrogante ledere som ikke respekterer årsmøtets vedtak, som aktivt arbeider for å utestenge medlemmer fra demokratiske organer med begrunnelse i konspirasjonsteorier om kupp fra Midtøsten og et forbund som velger å tvinge toppklubbene til å bruke og betale for VAR mot deres vilje, sier han.

Read Entire Article