SV mener det er behov for mye strengere regler i laksenæringen, og vil nå kreve at all oppdrett må inn i lukket form.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Over 1000 regelbrudd knyttet til lakselus ble registrert i fjor, men kun fire førte til straff.
- SV kritiserer regjeringen for ikke å stille strengere krav til oppdrettsnæringen.
- SV vil kreve at all lakseoppdrett i Norge skjer i lukkede merder for å beskytte villaksen mot lakselus.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Det er sjokkerende at lakseoppdretterne i praksis ikke holdes ansvarlig for hvordan de bidrar til å ta livet av villaksen i norske fjorder.
Det sier Kari Elisabeth Kaski i SV om de manglende konsekvensene av brudd på lakselusreglene. Norske oppdrettere brøt lakselusgrensen over tusen ganger i fjor, men bare fire tilfeller endte med straff.
– Hvis næringen får lov til å fortsette sin aktivitet i åpne merder,merder,Den vanligste formen for oppbevaring av oppdrettsfisk i sjøen. Består av nett som vann kan strømme fritt gjennom. vil problemet bare eskalere med klimaendringene. Hvor store ødeleggelser er vi villig til å akseptere før noen tar grep?, spør hun.
Lakselus er farlig for laksen, dyrt for oppdretterne og en av de største truslene mot den allerede rødlistede villaksen. Derfor er det klare grenserklare grenserHovedgrensen er 0,5 voksne hunnlus per oppdrettsfisk i snitt, men lavere i visse perioder og områder. for hvor mange lus en oppdrettslaks kan ha.
Les på E24+
På tide med en nullvisjon for oppdrettsnæringen
– Uforståelig
Regjeringen har lenge svart på oppdrettskritikk ved å vise til en omfattende stortingsmeldingstortingsmeldingEn rapport fra regjeringen til Stortinget som gir informasjon om et bestemt tema og kan inneholde forslag til tiltak eller endringer i politikken. om rammevilkårene for oppdrettsnæringen, kalt Havbruksmeldingen, som skal komme denne våren.
– SV kommer til å kreve lukkede merder når meldingen skal behandles i næringskomiteen, sier Kaski, og minner om at regjeringen er avhengig av andre partier for å få flertall.
Tidligere brukte oppdrettsnæringen mye kjemikalier for å fjerne lus. Men etter hvert som lusa ble resistentresistentBetyr at det har utviklet motstandskraft mot noe som vanligvis ville påvirket det, for eksempel bakterier som blir motstandsdyktige mot antibiotika., har mekanisk behandling blitt vanligere. Det vil si børsting, skraping eller spyling med varmt vann, som også kan skade oppdrettsfisken selv.
– Det er tydelig at lakselusbehandlingen som næringen bruker i dag ikke løser problemet. Det kan nullutslippsanlegg, som i praksis betyr lukkede merder i sjø, gjøre, sier Kaski.
– Det er for meg uforståelig at ikke regjeringen tør å stille krav til lukkede merder, slik flere andre land allerede har gjort, legger hun til.
Hvem skal betale?
Mange oppdrettere har allerede tatt i bruk lukkede merder, men fortsatt er det åpne merder som dominerer. Å lukke alt vil bli dyrt, og er ikke noe næringen ser for seg som realistisk med det første.
– Det er en næring med mye kapital som i lang tid har fått drive komplett miljømessig uansvarlig, sier hun.
Kaski understreker at det ikke er staten som skal betale, siden det er så høy lønnsomhet i oppdrettsnæringen.
– Men vi er villige til å diskutere ulike former for belønning knyttet til konsesjoner konsesjonertillatelser fra myndighetene som gir en bedrift rett til å drive en bestemt type virksomhet, som for eksempel oppdrett av laks. og volum (vekstmuligheter), sier hun.
Kravet om lukket teknologi vil SV i første rekke innføre på alle nye oppdrettskonsesjoner, i tillegg til en overgangsordning for eksisterende drift.
– Vi kommer ikke utenom at det trengs store grep fremfor lapping på et system som har spilt fallitt, sier Kaski.
Frykten er at omdømmet internasjonalt kan ødelegges. Den norske oppdrettslaksen selges hovedsakelig til utlandet, og er landets største eksportvare etter olje og gass.
Les også