– Jeg regner med at det er noe som ledelsen ikke får gjennomslag for. Jeg tror ingen partiledere alltid har vært enig med alt landsmøtene vedtar, sier Erna Solberg til NRK.
Rett før klokken 13.30 går hun på talerstolen under landsmøtet til partiet hun har ledet i 21 år. Talen vil trolig bli helt fri for slagord, i tråd med valgkampanjen som Høyre-ledelsen lot VG presentere i går.
– Vi skal være «pur kjedelig» og ansvarlige når vi skal vise vei og retning, sa Solberg til avisen.
Om landsmøtetalen er like fri for nyheter som slagord gjenstår å se, men budskapet i forkant av landsmøtet går iallfall langs kjente spor: Skattekutt på minst 30 milliarder kroner, satsing på Forsvaret og effektivisering av offentlig sektor.
Advarer sine egne
Men Solberg har også stukket fram haken i flere saker som splitter de 330 delegatene som setter hverandre stevne i landsmøtehotellet på Gardermoen de neste dagene.
Statsministerduellen Støre og Solbergs støtte over tid
Solberg
Støre
For der andre partiledere som regel er forsiktige med å delta i debattene om saker der salen er splittet, har Solberg selv gått ut og advart mot flere av forslagene som skal behandles på landsmøtet.
Det gjelder blant annet sykelønn, EU-avstemning, krav om null kvoteflyktninger, ja til aktiv dødshjelp og lavere kriminell lavalder.
– Jeg mener vi ikke skal senke den kriminelle lavalderen. Det har jeg vært ganske tydelig på i mange år, sa Solberg til NRK i morges.
Hun fastholder også løftet om ikke å kutte i sykelønnen, trass i at landsmøtet skal votere over forslag om å åpne for nettopp dette.
– Høyre er opptatt av at vi skal få ned sykefraværet. Men når vi kommer ut av landsmøtet, betyr det ikke at vi skal ha kuttet i folks sykelønn og kompensasjon, sier Solberg.
EU-nei
Også forslaget fra Unge Høyre og fylkeslaget i Agder om å ikke ta imot kvoteflyktninger så lenge Norge har et integreringsetterslep, mener hun bør avvises. Selv om hun er enig i at antallet bør holdes lavt.
– Vi har tatt imot veldig mange ukrainere. Boligmarkedet er sprengt mange steder. Det er vanskelig med integreringstiltakene, så det er grunn for å holde tilbake på kvoteflyktninger.
Hun går også imot forslag om å utrede rett til selvbestemt, assistert livsavslutning og sier til NTB at hun «frykter det ikke blir et fritt valg for alle».
Da hun gjestet Politisk kvarter i morgen gjentok hun også sitt nei til folkeavstemning om EU i neste periode. Ikke fordi hun er imot EU, men fordi hun mener en slik avstemning først må gjennomføres når ja-siden er trygg på seier.
Flere Høyre-profiler gikk tidligere i uka ut mot Solbergs linje i EU-spørsmålet.
Over tid Støtten til Høyre
Vis partiets tid i regjering
Grafen viser Høyres oppslutning i NRKs meningsmålinger fra Norstat de siste fire årene.
Publisert 20.03.2025, kl. 13.05