Fire hangarer for kampfly og lagerhaller for ammunisjon. Det er noe av det USA vil bruke 2 milliarder kroner på å bygge på Rygge flystasjon.
Men nå har arkeologer funnet våpen som er langt eldre enn det USA har å by på. For det viser seg at det har bodd folk på området tusenvis av år tilbake i tid.
Steinaldermennesker syntes nemlig Rygge var et bra sted å være lenge før det amerikanske forsvaret kom på tanken om å etablere seg på stedet.
Og alle kulturminner som er eldre enn 1537 er automatisk fredet, noe som betyr at fredningen også gjelder for områdene USA vil bygge på.
Arkeologer avdekket 14 boplasser da de undersøkte områdene hvor det skal bygges i det militære området på Rygge.
Foto: Østfold fylkeskommune/Jan Berge / NRKSikkerhetsklarerer arkeologer
At funnene er gjort på et avstengt militært område, hvor USA skal investere stort, gjør de arkeologiske utgravningene ekstra krevende.
Rygge flystasjon, som ligger ved E6 i Østfold, er blant annet hovedkvarter for 134 luftving og Oslofjord Heimevernsdistrikt. Deler av Luftforsvarets ledelse, med Luftforsvarsstaben og Luftforsvarets våpenskole holder til på Rygge.
Bedrifter som skal jobbe på flystasjonen kan bli kontaktet av utenlandsk etterretning, eller forsøkt tappet for informasjon om prosjektene på Rygge, advarte PST i fjor.
Det kompliserer arbeidet for Kulturhistorisk museum som skal få jobben gjort.
Det er krav til sikkerhetsklarering og sikkerhetskurs for alle som skal ha adgang til området, inkludert gravemaskinførere, skriver Kulturhistorisk museum i sin prosjektplan.
Flint funnet på områdene hvor det skal bygges på Rygge flystasjon.
Foto: Østfold fylkeskommune/Jan Berge / NRKFant 14 boplasser fra steinalderen
Siden Rygge flystasjon har vært et avstengt militært område siden 1950-tallet, er det lite arkeologene vet om området.
Derfor begeistrer funnene.
– Det å få mulighet til å grave ut områder som vi ikke vet så mye om fra disse forhistoriske tidsperiodene, er jo veldig interessant, sier arkeolog Kristine Johansen fra Østfold fylkeskommune.
Arkeolog Kristine Johansen fra Østfold fylkeskommune
Foto: privat / NRKTil sammen ble det påvist 14 boplasser fra eldre og yngre steinalder. De eldste funnene kan være 7000 år gamle, forteller arkeologen.
Legger til rette for amerikanerne
Etter planen skal amerikanerne bygge fire hangarer for kampfly, lagerhaller, økt kapasitet for ammunisjonslagring og bedre sikkerhet rundt flystasjonen.
Men først må altså restene etter steinaldermenneskene ryddes av veien.
Fagdirektør i Forsvarsbygg, Haakon Øberg, sier de planlegger ut fra at utgravingsarbeidet kan gjennomføres våren og sommeren 2025.
For å kunne bygge på området har de søkt om dispensasjon. Søknaden er nå til behandling hos Østfold fylkeskommune.
Til sammen er det rundt 12 mål som skal graves ut.
Haakon Øberg, fagdirektør i Forsvarsbygg
Foto: Forsvarsbygg / NRK– Alle tiltak må være i samsvar med gjeldende lover og regler, slik at vi opptrer i tråd med både juridiske krav og etiske standarder. Dette innebærer blant annet at kulturminnene må graves ut før byggingen kan starte, opplyser Øberg.
Kan utgravninger forsinke amerikanske planer?
Det amerikanske forsvaret er ventet å starte utbyggingen på Rygge flystasjon i løpet av året, opplyste Forsvarsdepartementet i starten av februar.
Men utgraving av kulturminner kan som kjent være tidkrevende. Kulturhistorisk museum mener feltarbeidet kan gjennomføres på 15 uker.
Forsvarsbygg har også bedt om en snarlig avklaring på finansiering, for å unngå ytterligere forsinkelser.
Likevel tror fagdirektøren i Forsvarsbygg at utbyggingen går etter planen.
– Ut fra hva vi vet per i dag, er det ingenting som tyder på at prosjektene skal bli direkte påvirket eller forsinket.
– Når er planlagt byggestart for de amerikanske prosjektene på Rygge?
– Det er for tidlig å si noe konkret om planlagt byggestart, men prosjektene går i henhold til plan.
Spent på hva utgravninger viser
Så langt har arkeologene funnet bearbeidet flint. Det vil si rester av redskapsproduksjon, f.eks. til pilspisser og skraper.
– Vi har påvist at det er noe der, så vil videre undersøkelser avdekke mye mer, sier arkeolog Kristine Johansen fra Østfold fylkeskommune
Boplassene på Rygge har trolig ligget nært vann. Funnene tyder på at menneskene som bodde her drev med jakt og fiske.
Boplassene lå trolig når vann.
Foto: Per-Christian RasmussenVidere undersøkelser vil også kunne vise om jorda har vært dyrka, forteller arkeologen.
– Det er jo ofte sånn at mye har forsvunnet, men samtidig kan man finne mye ved å undersøke boplassen systematisk. For eksempel hvor man har oppholdt seg, hvor man har hatt reparasjonsområder for utstyr, hvor man kanskje har slakta fangst og vilt, sier arkeologen fra Østfold fylkeskommune.
Publisert 27.02.2025, kl. 12.49